Mano Gargždai



Kokiomis aplinkybėmis apsimoka steigti MB?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Unsplash.com nuotr. Asociatyvi Unsplash.com nuotr.

Mažąja bendrija vadinamas ribotos civilinės atsakomybės privati įmonė, kurios valdytojai yra fiziniai asmenys. O tai reiškia, kad šios įmonės nariai savo asmeniniu turtu neatsako už verslo prievoles. Tokia bendrija gali vykdyti bet kurios paskirties veiklą, kurios nedraudžia ir neriboja specialūs įstatymai.

 

Kodėl nemaža dalis verslu užsiimančių žmonių renkasi MB formą?

Mažosios bendrijos formą verslininkai renkasi dėl nesudėtingo jos valdymo. MB steigimas pasiteisina tada, kai kuriamas smulkus arba vidutinis verslas, nes jeigu kas bendrijos veikloje nesiseka, jos nariai rizikuoja tik savo įnešta dalimi, o kitas turtas išlieka apsaugotas. Be to, šioms bendrijoms yra taikomos įvairios mokestinės lengvatos.

 

Kokios yra leidžiamos MB valdymo struktūros ir kiek bendrijose gali būti narių?

Mažųjų bendrijų įstatymas leidžia jų steigėjams pasirinkti vieną iš dviejų galimų valdymo struktūrų. Vienu atveju MB steigėjai valdymo organu gali pasirinkti jos narių susirinkimą. Kitu atveju MB nariai gali nuspręsti, jog bendriją valdys ir steigėjų susirinkimas kartu su vienasmeniu vadovu.

MB gali vienyti ne daugiau kaip dešimt narių. Kol dar nėra pasiektas maksimalus kiekis, papildomus narius galima įtraukti pačioje veiklos eigoje. MB nariams taip pat nedraudžiama, jei kyla toks noras, pasitraukti iš verslo ir atsiimti savo įnašą, parduodant ar kitokiu būdu perleidžiant savo teises kitiems būsimiems nariams.

 

Kokia yra MB narių finansiniai įsipareigojimai ir atsakomybė?

Steigiant MB jos nariai už visas finansines prievoles bankroto atveju atsako įmonės sukauptu turtu ir esamais narių įnašais. Privalomo minimalaus pradinio kapitalo steigiant MB nereikia. Bendrijos nariams reikia sumokėti pradinius įnašus, kurių dydis ir tvarka yra nustatoma įmonės steigimo metu. Jeigu MB verslas sekasi puikiai, tada jos juridinę formą laisvai galima pakeisti į UAB ar kitokius variantus.

Pati MB juridinė forma Lietuvoje buvo sukurta 2012 metais. Tai buvo padaryta tam, kad valstybėje suaktyvėtų smulkusis ir vidutinis verslas. Ir tai pasiteisino, nes MB idealiai tinka smulkiam šeimos verslui plėtoti bei užsiimti papildoma veikla šalia jau turimo nuolatinio darbo.

 

 

Reklama.

Dėmesio! Kalba netaisyta. Redakcija už pateiktą informaciją neatsako.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 305 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,