Mano Gargždai



Perspėja galingesnių elektrinių paspirtukų, dviračių bei nedidelės technikos savininkus: nuo Naujųjų metų privalu pasirūpinti draudimu

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Adobe Stock nuotr. Asociatyvi Adobe Stock nuotr.

Artėjant Naujiesiems metams reikėtų suklusti galingesnių elektrinių paspirtukų, elektrinių dviračių ir nedidelės technikos savininkams. Sausio 1-ąją Lietuvoje įsigalioja Transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomojo draudimo įstatymo pakeitimai, kurie įpareigoja civilinės atsakomybės privalomuoju draudimu, kaip ir automobilius bei motociklus, drausti ir dalį minėtų transporto priemonių. Draudimo ekspertas nurodo, kokius reikalavimus atitinkančioms transporto priemonėms bus taikomi šie įstatymo pakeitimai, o kokioms bus daromos išimtys.

 

Kaip aiškina draudimo bendrovės ERGO Verslo klientų transporto draudimo portfelio valdytojas Rimvydas Pocius, nuo 2024 metų pradžios civilinės atsakomybės privalomuoju draudimu reikės pasirūpinti visų neregistruotinų motorinių transporto priemonių, kurių didžiausias projektinis greitis yra didesnis nei 25 km/val., savininkams. Taip pat privalomai drausti reikės tas transporto priemones, kurios sveria daugiau nei 25 kilogramus ir gali išvystyti didesnį nei 14 kilometrų per valandą greitį.

„Atsižvelgiant į šiuos reikalavimus, draudimas gali būti privalomas galingesniems elektriniams paspirtukams ir elektriniu varikliu varomiems dviračiams. Taip pat reikalavimas pasirūpinti civilinės atsakomybės privalomuoju draudimu gali būti taikomas sodo traktoriukų ar panašios technikos savininkams. Tiesa, reikalavimas turėti minėtą draudimą negalios toms transporto priemonėms, kurios važinėja tik privačiose valdose, kur negali padaryti žalos kitiems asmenims. Taip pat – neįgaliesiems“, – aiškina draudimo ekspertas.

 

Įstatymo pakeitimu išplečiama apsauga

Anot R. Pociaus, prievolės mažesnes transporto priemones drausti civilinės atsakomybės draudimu prireikė dėl sparčiai didėjančio elektra varomų paspirtukų ir dviračių, įvairių riedžių bei į juos panašių transporto priemonių populiarumo. Juk be jų dalis gyventojų jau neįsivaizduoja ne tik laisvalaikio, bet ir darbo dienos – keliauja į biurą ar susitikimus, grįžta namo, aplenkia miestus varginančias eismo spūstis.

Deja, populiarėjant šioms transporto priemonėms, kelyje – važiuojant judriose gatvėse, šaligatviais ar dviračių takais, nutinka vis daugiau nelaimių. Kartais nukenčia ne tik patys elektriniai paspirtukai, dviračiai ar jų vairuotojai, bet ir kitos transporto priemonės ar sužeidžiami kiti eismo dalyviai. Skaičiuojama, kad susidūrus ar užkliudžius automobilį, žalos siekia tūkstančius eurų.

„Tokias transporto priemones, kaip galingesnius elektrinius paspirtukus, dviračius ar traktoriukus, apdraudus civilinės atsakomybės draudimu, nebeliks neaiškumų įvykus eismo įvykiui, nuostolius atlygins draudimo bendrovė. Kitaip sakant, įstatymo pakeitimu bus didinama trečiųjų asmenų apsauga ir užtikrinamas sklandesnis nuostolių atlyginimas. Be to, tokiu būdu bus apsaugota ir įvykio kaltininko „piniginė“ – žalą atlygins draudimo įmonė“, – aiškina R. Pocius.

 

Padidintos ir draudimo sumos

Negana to, pasak draudimo bendrovės atstovo, įstatymo pakeitimais dar labiau apsaugomi nukentėję asmenys, ypač atsižvelgiant į sveikatai padaromos žalos dydžius bei padidinamos draudimo sumos.

„Nuo Naujųjų metų draudžiamuoju įvykiu bus laikomas ne tik kelyje įvykęs eismo įvykis, tačiau ir bet koks transporto priemonės naudojimas. Nesvarbu, kokios yra transporto priemonės charakteristikos ar vietovė, kurioje transporto priemonė naudojama, ji juda ar stovi vietoje, jeigu eismo įvykio metu ji atitinka savo, kaip transporto priemonės, funkciją – įvykis bus laikomas draudžiamuoju. Taip pat įstatymo pakeitimu padidinta draudimo suma iki 6 450 000 eurų dėl žalos asmeniui, įskaitant neturtinę žalą bei iki 1 300 000 eurų dėl žalos turtui“, – detalizuoja ekspertas.

 

Ragina nepamiršti šalmo

Draudimo ekspertas taip pat primena, kad keliaujant paspirtuku ar dviračiu važiuojamąja kelio dalimi tamsiuoju paros metu ar esant blogam matomumui, transporto priemonės priekyje turi degti baltos šviesos, o gale – raudonos šviesos žibintai. Kertant perėją vairuotojas privalo nulipti nuo transporto priemonės ir ją vestis šalia. Taip pat reikėtų nesinaudoti išmaniaisiais telefonais ir nesiklausyti muzikos.

„Nors keliaujant elektriniu paspirtuku ar dviračiu dėvėti šalmą privalu tik asmenims iki 18 metų amžiaus, tačiau juo pasirūpinti itin rekomenduojama ir vyresniems gyventojams. Šiltuoju metų laiku nutinka daugybė ir sunkesnių nelaimių, kurių dalį sudaro būtent galvos traumos, jos gali baigtis netgi tragiškai“, – pataria ERGO atstovas.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 164 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,