Mano Gargždai



Priminė privalomojo sveikatos draudimo įmokų svarbą ir galimybę pasitikrinti draustumą

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Piktochart nuotr Asociatyvi Piktochart nuotr

Kas mėnesį visuotinai mūsų mokamos privalomojo sveikatos draudimo įmokos suteikia galimybę visiems apdraustiesiems gauti iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo apmokamas sveikatos priežiūros paslaugas. Kas nutinka, jei ši įmoka nesumokama, ir kaip sužinoti, ar esate apdrausti?

 

Už žmones, dirbančius pagal darbo sutartį, privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas moka darbdaviai, savarankiškai dirbantys žmonės jas moka patys, o už tam tikrą dalį Lietuvos gyventojų šią įmoką moka valstybė, pavyzdžiui, už nepilnamečius, dieninių studijų studentus, neįgaliuosius, senatvės, kitas pensijas ar šalpos kompensacijas gaunančius, už Užimtumo tarnyboje įsiregistravusius bedarbius. 

Kol PSD įmokos mokamos, visi šie žmonės yra apdraustieji. Jiems su ligonių kasa sutartį turinčiose gydymo įstaigose suteiktas medicinos paslaugas, išrašytus kompensuojamuosius vaistus ir medicinos pagalbos priemones apmoka ligonių kasos. Tačiau jeigu bent viena PSD įmoka nesumokama, žmogaus draudimas nutrūksta ir jis pats turi padengti visas medicinos paslaugų išlaidas. Tokiais atvejais nemokamai teikiama tik būtinoji medicinos pagalba, jei paciento ar aplinkinių gyvybei gresia pavojus ar laiku nesuteikus pagalbos žmogui gali kilti sunkių komplikacijų. 

„Kad netektų netikėtai pakloti šimtų ar tūkstančių eurų už medicinos paslaugas sunegalavus, susirgus ar gavus traumą, gyventojai turėtų domėtis, ar jų sveikatos draudimas galioja. Tai ypač aktualu esant gyvenimo pokyčių. Pavyzdžiui, baigus mokyklą ar studijas, grįžus gyventi į Lietuvą iš užsienio, nutraukus darbo sutartį ir pradėjus dirbti savarankiškai arba ilgiau nei mėnesį nesudarius naujos darbo sutarties. Tokiais atvejais gali atsirasti prievolė kiekvieną mėnesį patiems mokėti nustatyto dydžio PSD įmoką ir svarbu, kad ji būtų sumokama už einamąjį mėnesį iki jo pabaigos. Laiku nesumokėjus įmokos, draudimas nutrūksta“, – sako Vilniaus teritorinės ligonių kasos Gyventojų aptarnavimo skyriaus patarėja Viktorija Klinavičienė. 

Pasitikrinti, ar privalomasis sveikatos draudimas galioja, paprasta interneto adresu https://dpsdr.vlk.lt. Užpildžius formą parodoma, ar tikrinimo momentu žmogus yra draustas. Tie, kurie gali patvirtinti asmens tapatybę elektroninėmis priemonėmis, prisijungę prie savo paskyros Elektroninių valdžios vartų portale mato išsamią informaciją apie savo sveikatos draudimo galiojimą, suteiktas sveikatos priežiūros paslaugas ir jų kainą. 

Pasak V. Klinavičienės, turėdami abejonių ar klausimų dėl savo PSD galiojimo gyventojai neretai kreipiasi į ligonių kasą. Nustačiusi žmogaus asmens tapatybę, ligonių kasa Draudžiamųjų privalomuoju sveikatos draudimu registre patikrina, ar jis yra draustas, paaiškina, kokiu pagrindu draustas ir kuriam laikui, kodėl draudimas nutrūkęs arba registre rodoma, kad jis negalioja. 

Nutrūkęs privalomasis sveikatos draudimas įprastai atkuriamas per 2–3 dienas, kai sumokama PSD įmokų skola ir einamojo mėnesio įmoka arba pateikiami trūkstami dokumentai, įrodantys, kad gyventojas turi būti draustas. Pavyzdžiui, kitoje Europos šalyje studijuojantis jaunuolis ligonių kasai pateikia oficialią mokymo įstaigos pažymą, kad jis ten studijuoja.

Ligonių kasos taip pat primena, kad, padidėjus minimaliajai algai, nuo 2024 m. sausio 1 d. savarankiškai besidraudžiantiems asmenims PSD įmoka yra 64,50 euro. Nesumokėjus PSD įmokos „Sodrai“ iki einamojo mėnesio pabaigos, sveikatos draudimas nutrūks ir tokiam pacientui suteiktų medicinos paslaugų, vaistų bei medicinos pagalbos priemonių ligonių kasos apmokėti negalės.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 246 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,