Mano Gargždai



Epideminis sergamumo lygis užregistruotas daugiau nei pusėje savivaldybių

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi nuotr. Asociatyvi nuotr.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis (NVSC), Lietuvoje sausio 29 d.– vasario 4 d. (5-ąją šių metų savaitę) sergamumo gripu, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) ir COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) rodiklis padidėjo ir siekė 1783,1 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Ankstesnę savaitę jis buvo mažesnis –1609,5 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Pastarosiomis savaitėmis sergančiųjų gripu ir ŪVKTI skaičius didėjo, o COVID-19 liga – mažėjo.

 

Atsižvelgiant į sergamumo gripu ir kitomis ŪVKTI (išskyrus COVID-19 ligą) daugiametę dinamiką, šiuo metu matome sezoniniam gripui būdingą sergamumo pakilimą, kuris dar nesiekia ankstesnių sezonų piko.

Praėjusią savaitę didžiausi sergamumo gripu, ŪVKTI, ir COVID-19 liga rodikliai buvo užfiksuoti Marijampolės, Rietavo ir Visagino savivaldybėse. Epideminis sergamumo lygis pasiektas 34-ose savivaldybėse (peržengta 1500 atvejų 100 tūkst. gyventojų riba). Iki šios dienos nė viena savivaldybė epidemijos nėra paskelbusi.

Primename, kad vertinant epidemiologinę situaciją, kompleksiškai vertinami tiek gripo, tiek COVID-19 ligos, tiek kitų ŪVKTI rodikliai. Priimant sprendimą dėl epidemijos paskelbimo, būtina atsižvelgti ir į papildomus kriterijus, pavyzdžiui, ligoninių, reanimacijos ir intensyviosios terapijos lovų užimtumą dėl gripo ir (ar) COVID-19 ligos. Taip pat svarbu atsižvelgti į situaciją asmens sveikatos priežiūros, socialinės globos ir slaugos, ugdymo įstaigose. NVSC specialistai nuolat stebi situaciją, bendradarbiauja su savivaldybių atstovais, prireikus siūlo skelbti epidemiją. Atkreipiame dėmesį, kad sprendimą dėl epidemijos paskelbimo konkrečioje savivaldybėje priima savivaldybės meras.

5-ąją šių metų savaitę Lietuvoje dėl gripo buvo paguldyti 129 asmenys: 84 vaikai (0–17 m.), 6 asmenys priklausantys 18–64 m. amžiaus grupei ir 39 vyresni nei 65 m. amžiaus asmenys. Intensyviosios terapijos skyriuose buvo gydomi 4 asmenys, iš kurių 2 vaikai. 

Užregistruoti dar trys mirties nuo gripo atvejai. Asmenys priklausė 40–49 m., 70–79 m. 80–89 m. amžiaus grupėms, visi turėjo lėtinių ligų. Šį gripo sezoną iš viso užregistruota 11 mirties nuo gripo atvejų. Praėjusį gripo sezoną (2022–2023 m.) tuo pačiu laikotarpiu buvo registruota daugiau mirties nuo gripo atvejų – 13 (iš viso 21 mirties atvejis).

Primename, kad kiekvienos savivaldybės sergamumo rodiklius galima rasti NVSC interneto svetainėje.

 

Sergamumo gripu, ŪVKTI ir COVID-19 liga duomenys apskrityse

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis, 4-ąją šių metų savaitę ŪVKTI simptomus turintiems pacientams iš viso buvo paimti 142 ėminiai, iš kurių 58-uose buvo aptiktas A tipo gripo virusas,  2-uose – B tipo gripo virusas, 21-ame – respiracinis sincitinis virusas (RSV).  

 

Sergamumas gripu, COVID-19 liga ir ŪVKTI Lietuvoje gripo sezonų metu nuo 2017 m.

Europos respiracinių virusų priežiūros tinklo (ERVISS) duomenimis, iki 2024 m. sausio 28 d. sergančiųjų ŪVKTI, tarp jų ir gripu, skaičius išlieka padidėjęs. Visi rodikliai (atvejų skaičius, į ligonines patenkančių asmenų skaičius) rodo, kad gripo aktyvumas ES ir EEE išlieka didelis. Didėjantis sergamumo gripu lygis registruojamas ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse: Slovėnijoje, Austrijoje, Belgijoje, Danijoje, Estijoje, Liuksemburge.

Informacijos šaltinis: https://erviss.org/

 

Kaip apsaugoti save ir kitus?

  • Stenkitės reguliariai, kruopščiai plauti rankas (ne trumpiau kaip 20–30 sekundžių), nesant galimybės nusiplauti – naudokite rankų antiseptiką.
  • Neplautomis rankomis nelieskite akių, nosies ar burnos.
  • Dažniau vėdinkite ir drėgnu būdu valykite patalpas.
  • Čiaudėdami ir kosėdami užsidenkite nosį ir burną vienkartine nosine. Panaudotas nosinaites išmeskite į šiukšliadėžę. Jeigu po ranka neturite nosinės, čiaudėkite ir kosėkite į rankovę (geriausiai į alkūnės linkį). Jei prisidengėte burną ir nosį delnu, tuojau pat nusiplaukite rankas.
  • Susirgę likite namuose ir kreipkitės į gydytoją.
  • Susirgus rekomenduojama dėvėti medicininę kaukę ar respiratorių, kurie padės sulaikyti kvėpavimo takų sekretą kosint ar čiaudint.

Primename, kad skiepytis nuo gripo ir nuo COVID-19 ligos galima visą gripo sezoną. Nuo abiejų ligų galima pasiskiepyti vieno vizito pas gydytoją metu.

2024 m. vasario 5 d. duomenimis, nuo rugsėjo mėn. sezoninio gripo vakcina pasiskiepijo 215 714 asmenų. Nuo spalio 5 d. COVID-19 vakcina pasiskiepijo 53 097 asmenys. Daugiau informacijos: https://osp.stat.gov.lt/skiepu-svieslente

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 122 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,