Mano Gargždai



Vitaminai paaugliams – ką verta žinoti?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Freepic.com nuotr. Asociatyvi Freepic.com nuotr.

Visi puikiai žinome, kad vaikams reikia vitaminų harmoningam ir visapusiškam vystymuisi. Vitaminai – tai maistinės medžiagos, būtinos gyvybinėms funkcijoms palaikyti. Žmogaus organizmas jų nesintetina, todėl juos būtina gauti jų papildomai. Aktyvaus augimo ir intelekto vystymosi laikotarpiu vaiko organizmui reikia daugiau energijos. Taigi, tam kad užtikrinti tinkamą visų organų ir sistemų vystymąsi būtina palaikyti reikiamą vitaminų kiekį organizme. Kitu atveju, jų trūkumas gali sulėtinti augimą ir protinį vystymąsi, virškinimo, endokrininės, širdies ir kraujagyslių sistemos ligas

 

Kurie vitaminai yra svarbiausi paaugliams?

Vitaminas A – būtinas regėjimui, kaulų augimui ir ląstelių dalijimuisi.

Vitaminas B12 – padeda raudonųjų kraujo kūnelių formavimuisi.

Vitamino C – padeda audinių atstatymui, žaizdų gijimui ir geležies pasisavinimui.

Vitaminas D – padeda kalcio pasisavinimui ir kaulų sveikatai.

Vitaminas E – padeda ląstelėms signalizuoti ir reaguoti į uždegimą.

 

Vitaminų trūkumo vaikams ir paaugliams požymiai

  • Apetito stoka
  • Sumažėjęs fizinis aktyvumas
  • Padidėjęs irzlumas ir nervinis susijaudinimas
  • Regėjimo ar klausos pablogėjimas
  • Nuovargis
  • Miego sutrikimai
  • Anemija
  • Sulėtėjęs augimas

 

Kada paaugliams reikia vitaminų?

Paaugliai ypač sparčiai auga ir vystosi, todėl dažniausiai jiems prireikia papildomai vartoti vitaminus, kad organizmas galėtų optimaliai funkcionuoti. Vitaminai jaunimui suteikia daug naudos – padeda užtikrinti gerą sveikatą bei vystymąsi.

 

Maistinių medžiagų trūkumo kompensavimui

Jei jūsų paauglys kasdien nevalgo daug vaisių ir daržovių, tuomet, vitaminų vartojimas padės papildyti jų mitybą reikiamomis medžiagomis. Tinkama mityba yra būtina optimaliam smegenų funkcionavimui ir energijos lygiui palaikyti, o tai yra du dalykai, kurie paauglystės laikotarpiu ypač svarbūs.

 

Smegenų veiklos gerinimui

Daugelis vitaminų ir mineralų yra būtini smegenų funkcija palaikyti. Pavyzdžiui, geležis padeda pernešti deguonį į smegenis, o vitaminas B12 dalyvauja neurotransmiterių gamyboje. Vitaminų vartojimas padeda pagerinti koncentraciją, atmintį ir kitas pažinimo funkcijas.

 

Geresnė bendros sveikatos užtikrinimui

Vitaminų vartojimas gali padėti palaikyti bendrą paauglio sveikatą. Užtikrindami, kad jie gautų visas jiems reikalingas maistines medžiagas, galite padėti išvengti maistinių medžiagų trūkumo ir sumažinti riziką susirgti tam tikromis sveikatos ligomis.

 

Kaip išsirinkti vitaminus paaugliams?

Renkantis vitaminus paaugliams, būtina ieškoti specialiai jaunimui skirtų produktų. Suaugusiems parduodami vitaminai gali būti per stiprūs paaugliams ir gali sukelti sveikatos problemų. Taip pat labai svarbu pasirinkti produktą, kuriame yra tinkamų maistinių medžiagų augančiam organizmui.

 

Atsižvelkite į savo vaiko poreikius

Pirmas žingsnis renkantis tinkamus vitaminus savo paaugliui yra atsižvelgti į jų individualius poreikius. Paaugliams reikia kitokio vitaminų kiekio nei suaugusiesiems, todėl labai svarbu rinktis produktą, kuris būtų pritaikytas būtent jų amžiaus grupei. Jei paauglys užsiima sportu ar kita veikla, kuri reikalauja daug fizinio aktyvumo, jam gali prireikti daugiau tam tikrų maistinių medžiagų nei sėslų gyvenimo būdą propaguojantiems paaugliams.

 

Atkreipkite dėmesį į galimas alergijas

Renkant vitaminus savo vaikui, taip pat svarbu patikrinti sudedamųjų dalių sąrašą dėl galimų alergenų. Kai kurie vaikai gali būti alergiški tam tikroms cheminėms medžiagoms ar sudedamosioms dalims, naudojamoms maisto papilduose. Jei jūsų paauglys turi kokių nors žinomų alergijų, venkite produktų, kuriuose yra šių medžiagų.

 

Atidžiai perskaitykite informaciją ant pakuotės

Renkantis vitaminus jaunimui labai svarbu atidžiai perskaityti etiketę. Atkreipkite dėmesį į rekomenduojamą paros dozę. Be to, kai kurie vitaminai vaikams ir paaugliams savo sudėtyje gali turėti daug tam tikrų maistinių medžiagų, kurios jiems nėra būtinos ir labai naudingos, o kituose, atvirkščiai, naudingų medžiagų gali būti nepakankamai. Taip pat būtina patikrinti galiojimo datą, vartojimo būdą bei laikymo instrukcijas prieš perkant bet kokius vitaminus paaugliams.

 

Pasitarkite su gydytoju

Jei nesate tikri, kurie papildai tinka jūsų paaugliui, visada galite pasitarti su gydytoju arba vaistininku. Jis gali patarti atsižvelgiant į konkrečius jūsų vaiko poreikius ir sveikatos istoriją. Vitaminai paaugliams turi būti išrinkti labai atidžiai ir atitikti poreikius.

 

 

Reklama.

Dėmesio! Kalba netaisyta. Redakcija už pateiktą informaciją neatsako.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 91 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,