Mano Gargždai



Gyventojų automobilius nuklojo dulkės: specialistai paaiškino, iš kur jos ir ar yra ko sunerimti

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Delfi skaitytojos nuotr. Delfi skaitytojos nuotr.

Gyventojai fiksuoja neįprastus vaizdus – automobilių paviršiai padengti dulkių sluoksniu. Kadangi neseniai buvo skelbta apie dar vieną Europą pasiekusią dulkių iš Sacharos bangą, kilo nerimas dėl oro kokybės Lietuvoje. Ekspertai paaiškino, ar yra pavojus sveikatai.

 

Padengė paviršius

Vilniaus gyventoja antradienio rytą rado automobilį nuklotą rusvomis dulkėmis. Ji pasidalijo nuotraukomis, kuriose matyti, kad automobilio paviršius padengtas dulkių sluoksniu.

Aplinkos apsaugos agentūros (AAA) Aplinkos oro kokybės vertinimo skyriaus vedėja Vilma Bimbaitė sako, kad taip gali būti dėl žiedadulkių, šiuo metu jų koncentracija yra pasiekusi piką.

„Žydi beržai, kiti augalai, tikrai didelė koncentracija yra žiedadulkių, jos gana sunkios ir nusėda ant paviršių ir yra matomos, matosi gelsvas sluoksnis.

Didžioji dalis yra būtent žiedadulkės, taip pat yra aplinkos dulkių, kietųjų dalelių, kažkokia dalis galbūt yra iš Sacharos, bet ji nedidelė. Ką matome pagal oro kokybės tyrimų duomenis, koncentracijos kietųjų dalelių yra vidutinis, žemesnės, tai yra saugi koncentracija, žmogaus sveikatai nekenkianti, todėl jokio pavojaus nėra“, – kalbėjo AAA Aplinkos oro kokybės vertinimo skyriaus vedėja.

Anot jos, pernašų yra, tačiau ne tokio kiekio, kad dulkės klotų automobilius. „Manau, yra ir žiedadulkių, ir įprastinės taršos ir Sacharos dulkių.“

V. Bimbaitės teigimu papildomų saugumo priemonių žmonėms kol kas imtis nereikia, koncentracijos žmogaus sveikatai yra saugios: „Žiedadulkės yra dažniausiai stambesnės nei KD10, jos įkvepiamos į nosį, alergiški žmonės jaučia, bet sveikiems nėra pavojinga.“

Panašių nuotraukų užfiksavo ir gyventojai Pakruojo rajone vakar. „Orai ir klimatas Lietuvoje“ į tokias gyventojų atsiųstas nuotraukas atsakė:

„Iš tikrųjų ore yra labai daug žiedadulkių (dominuoja beržų). Labai alergiškus tam žmones galima tik užjausti. Alytuje teko matyti jų sluoksneliu padengtus automobilius. Na o šioje nuotraukoje matyt galėjo būti ir žiedadulkės, ir/arba Sacharos dulkės, kadangi Pakruojo rajone (ir šiaurės vakariniame pakraštyje) truputį palijo. Lietaus lašai savyje galėjo turėti atneštų dulkių (lietus visada apvalo atmosferą nuo įvairiausių teršalų).“

 

Atslinko dulkių debesis

Klimato stebėjimo agentūra pirmadienį pranešė, kad kai kurias Europos dalis užklojo „neeilinis“ iš Sacharos atslinkęs dulkių debesis – dėl to pablogėjo oro kokybė, o pastatų langai ir automobiliai pasidengė purvo sluoksniu, rašė ELTA.

Kai kuriose vietovėse jau buvo viršyta Europos Sąjungos nustatyta saugi kietųjų dalelių, tokių, kaip smėlis ir dulkės, galinčios sudirginti nosies ir gerklės gleivinę, koncentracijos riba.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras pranešime spaudai teigė, kad didesnės dalelės (KD10) paprastai paveikia žmogaus viršutinius kvėpavimo takus, nukeliauja iki bronchų, sukelia kosulį ir čiaudulį. Asmenys, sergantys astma, kvėpavimo sistemos ligomis bei kraujotakos sistemos ligomis, senyvo amžiaus žmonės, kūdikiai, vaikai, nėščiosios priskiriami gyventojų rizikos (jautriai) grupei, kurią labiausiai veikia padidėjęs aplinkos oro užterštumas, todėl turėtų labiau saugotis.

Kaip Grynas.lt rašė anksčiau, dulkės iš Sacharos Lietuvą buvo pasiekusios dar kovo 31 ir laikėsi kelias dienas, kol pasikeitė vėjas.

AAA atstovė V. Bimbaitė tuomet paaiškino:

„Sacharoje vyksta dulkių audra, šį kartą labai intensyvi. O pas mus dulkės atkeliauja su oro mase. Oro masė keliauja iš pietų ir kartu su ja atkeliauja ir tarša“, – sakė ji.

AAA ekspertai yra parengę interaktyvų oro taršos stebėsenos žemėlapį, kuriame realiuoju laiku galima stebėti visų Lietuvoje esančių automatinių oro kokybės tyrimų stočių duomenis ir oro užterštumo lygį ČIA.

Duomenys interaktyviame žemėlapyje atnaujinami kas valandą.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 674 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,