Mano Gargždai



Klaipėda pasitiks didžiuosius „THE TALL SHIPS RACES 2024” burlaivius

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Klaipėdos miesto savivaldybės feisbuko nuotr. Klaipėdos miesto savivaldybės feisbuko nuotr.

2024 m. birželio 27–30 d., penktą kartą į Klaipėdą sugrįžta „The Tall Ships Races“ didžiųjų burlaivių lenktynės. Pirmą kartą istorijoje Klaipėdai patikėta tapti šių unikalių lenktynių starto uostu – tai didelis tarptautinės jūrinės bendruomenės įvertinimas Lietuvai, kaip jūrinei valstybei. Kadangi Klaipėdos uostas gali pasiūlyti patogias „The Tall Ships Races“ burlaivių flotilės švartavimo galimybes, Klaipėdoje tikimasi sulaukti per 60 didžiausių ir įspūdingiausių pasaulio burlaivių iš dviejų dešimčių valstybių, tarp kurių ir tokie egzotiniai kraštai kaip Gvatemala ar Brazilija.

 

Nors 2021-ųjų liepą Klaipėda svetingai priėmė vietoj „The Tall Ships Races“ gimusią „Baltic Regatta“, didinga apimtimi tikrieji ir didieji „The Tall Ships Races“ burlaiviai, Klaipėdoje šią vasarą viešės net po 7 metų pertraukos. Šiuo metu į lenktynes jau yra užsiregistravę 46 laivai: didžiausių – A klasės burlaivių Klaipėdos uostas priims 6, B klasės – 15 , C ir D klasės – 25. Tikimasi, kad burlaivių skaičius dar pasipildys, nes registracija nėra baigta.

Viename didžiausių nemokamų vasaros renginių laukiama ir gausaus būrio miestiečių bei svečių iš visos Lietuvos ir užsienio. Birželio 27–30 d. žmonės, atvykę pasigrožėti laivų burėmis, turės išskirtinę galimybę lankyti burlaivių denius, tiesiai iš įgulų narių išgirsti įdomių jūrinių istorijų, stebėti spalvingą laivų įgulų eiseną, burių paradą bei įspūdingą muzikinę, kultūrinę programą, kuri užlies miesto gatves ir aikštes. Pagrindiniai koncertai vyks Kruizinių laivų terminale – didžiųjų burlaivių apsuptyje.

Kartu su burlaiviais, birželio 27–30 d. miestą užlies džiazo ir folkloro bangos – Teatro aikštėje skambės Klaipėdos pilies džiazo festivalis, o Dangės skvere prie paminklo vieningai Lietuvai „Arka“ kvies nematerialaus paveldo festivalis „Lauksnos“. 

Anot renginio organizatorių – viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“, šiuo metu vyksta intensyvūs pasirengimo darbai – ruošiama visa būtina infrastruktūra atvykstantiems laivams pagal poreikius, kuriuos nustato pagrindinis lenktynių organizatorius „Sail Training International“. Siekis – Klaipėdą pristatyti taip, kad atvyksiantys laivai ir žmonės norėtų vėl sugrįžti į mūsų uostamiestį.

Atvykstančių įgulų narių bei miesto svečių komfortu Klaipėdoje rūpinsis ne mažiau kaip 160 užsiregistravusių renginio savanorių. Vienas iš tikslų „The Tall Ships Races“ lenktynėse – per buriavimo kultūrą skatinti jaunų žmonių, nepriklausomai nuo jų tautybės, kultūros, religijos ir socialinės padėties, jūrinio buriavimo gebėjimų stiprinimą. Todėl pačiose lenktynėse dalyvaujančių burlaivių įgulas sudaro 50 proc. 15–25 metų buriavimo praktikantai. Iškalbingas faktas yra tas, kad ne tik užsienio laivų įgulos suteiks progą didelei daliai jaunųjų buriuotojų išbandyti savo jėgas tarptautinėse burlaivių lenktynėse, bet ir Lietuva, kaip jūrinė valstybė, turės galimybę išlydėti 50 komisijos atrinktų 15–25 amžiaus lietuvių jaunuolių, kurie po mokymų, taps tarptautinės įgulos „The Tall Ships Races“ dalimi bei leisis į išskirtinį gyvenimo nuotykį – kelionę burlaiviu iš Klaipėdos į Helsinkį ir/ar iš  Helsinkio į Taliną.

Vienas svarbiausių momentų, kuriuos norima labai aiškiai išskirti ir akcentuoti visiems, planuojantiems savo atostogas ir vasaros maršrutus – priešingai nei 2017-aisiais ar 2021-aisiais metais, šiemet „The Tall Ships Races“ Klaipėdoje turi savo atskirą datą, ir nevyks kartu su Jūros švente. Šiuos du 2024-aisiais metais didžiausius uostamiesčio renginius skirs mėnuo. Burlaivių lenktynės vyks paskutinį birželio savaitgalį –  birželio 27–30 dienomis, o jubiliejinė 90-oji Jūros šventė – paskutinį liepos savaitgalį – 26–28 dienomis.

Didžiųjų burlaivių lenktynių „The Tall Ships Races“ projektas finansuojamas Klaipėdos miesto savivaldybės.

Informacija apie „The Tall Ships Races 2024“ Klaipėdoje: https://tallships.lt/, @klaipedossventes FB, IG.

Nepraleiskite istorinio įvykio – 2024 m. birželio 27–30 d. didžiųjų burlaivių lenktynių savaitgalio!

Kviečiame visus – juk vasarą visi keliai veda į Klaipėdą!

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 262 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,