Mano Gargždai



Per artimiausią dešimtmetį Gargždų centro laukia pokyčiai

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

Žengtas dar vienas svarbus žingsnis, keičiant Gargždų centro veidą. Patvirtintas detalusis planas ir jo įgyvendinimo programa, numatanti, kaip miesto centras vystysis artimiausią dešimtmetį. Tai ne tik miesto širdimi vadinamo turgaus modernizavimas, bet ir naujų visuomeninių pastatų, tokių kaip bibliotekos, muzikos mokyklos, jaunimo centro pastatymas, taip pat ir aikščių ir skverų bei jaukių gatvelių atsiradimas. Norima ir siekiama, kad per šį dešimtmetį Gargždų centras virstų moderniu, šiuolaikišku bei miestiečių ir svečių gyvenimui ir poilsiui pritaikyta vieta.

 

Idėja virto realybe kiek daugiau nei per metus. Taip galima sakyti apie projektą, kurio tikslas – Gargždų miesto centrą paversti tokia erdve, kurioje atsispindėtų ne praeitis, o ateitis. Per visus šiuos metus buvo stipriai dirbama, kad visa ši vizija kuo greičiau virstų realybe. Buvo tartasi su gyventojais, verslu ir įvairiomis įstaigomis, veikiančiomis šioje teritorijoje. Vyko apklausa, pokalbiai ir diskusijos, kad būtų išgryninta, ko trūksta miesto centrui, kaip jis galėtų keistis, kad taptų kuo patrauklesnis ir šiuolaikiškesnis.

Atsižvelgus į visą šią informaciją buvo rengiama urbanistinė koncepcija ir po to detalusis planas su jo įgyvendinimo programa, kurioje buvo numatyta, kas, kur ir kada turės atsirasti vienoje ar kitoje 10 ha dydžio teritorijoje, kad Gargždų centras virstu modernia ir gyventojams patogia miesto širdimi.

„Džiugu, kad detalusis planas pagaliau buvo patvirtintas. Nuėjome nelengvą kelią, kad tai būtų padaryta. Pagaliau turime dokumentą, kuris mums nubrėžia aiškias gaires, ką turime padaryti per artimiausią dešimtmetį. Norime, kad dabartinė teritorija atitiktų miestų centrams būdingą užstatymo charakterį, kur tankesnis, palei gatves suformuotas užstatymas, sukurtų jaukias ir patogias gatveles gyventojams ir lankytojams, kur dviratininkai ir pėstieji galėtų saugiai judėti. Tai centras, kur telkiasi funkcijų įvairovė. Veiklos vykdomos įvairiu paros metu. Čia koncentruojasi viešosios paslaugos – valstybinės įstaigos, Kultūros centras, biblioteka, Muzikos mokykla, Jaunimo centras, Sporto centras, veikia atnaujintas turgaus kompleksas, kuriasi nedidelės parduotuvėlės, šeimos verslai ir paslaugos, o vakare dega šviesos gyvenamuosiuose butuose. Šiuo planu mes sukūrėme viešųjų erdvių sistemą – keliaudami jaukiomis gatvelėmis patenkame į skirtingas aikštes ir skverus. Tikiu šiuo projektu, nes jis parengtas klasikinio miesto planavimo principais, kur pastatai, viešųjų erdvių sistema ir funkcijų įvairovė kuria miestietišką gyvenimo būdą, identitetą ir išliekamąją vertę“, – sako Klaipėdos rajono savivaldybės vyriausias architektas Gytis Kasperavičius.

 

Kuo svarbus naujasis detalusis planas?

Šiuo dokumentu yra ne tik apibrėžiamos čia esančių pastatų funkcijos, sklypų ribos ir dydžiai, pakeistas detalusis planas leis vykdyti verslo bei gyvenamosios paskirties pastatų plėtrą. Savivaldybei priklausančios teritorijos bus pertvarkytos, o tai leis sukurti daugiau naujų viešųjų erdvių, visuomeninių pastatų, patogesnę infrastruktūrą.

Norint viską įgyvendinti, teks dalį sklypų ir pastatų paimti visuomenės poreikiams, už tai bus kompensuojama įstatymų numatyta tvarka. Pagal detaliojo plano programą artimiausiems dvejiems metams yra numatyti du svarbiausi darbai. Pirmasis – tai sklypų suformavimas ir ribų nustatymas. Antrasis – suprojektuoti naująjį Gargždų turgų. Bus suprojektuota nauja turgaus halė ir turgaus aikštė.

Visi šie planai apima 10 ha teritoriją Gargždų centrinėje dalyje, išsidėsčiusią tarp Klaipėdos ir Turgaus, J. Basanavičiaus ir J. Janonio gatvių. Visas projektas su Savivaldybei priklausančių teritorijų ir turgaus sutvarkymu, garažų konversija turėtų būti įgyvendintas iki 2034 metų.

 

 

Užsakymo Nr. SAV-2024-05-06

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 253 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,