Mano Gargždai



Kaip elgtis, kai įgelia bitė ar vapsva

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Corbis nuotrauka Asociatyvi Corbis nuotrauka

Vasarą gamtos prieglobsčiu besidžiaugiančių poilsiautojų tyko daugybė pavojų. Vabzdžių įgėlimai – vienas iš dažniausiai užklumpančių nemalonumų. Jie gali sukelti ne tik tinimą ar perštėjimą, bet ir alergines reakcijas, po kurių prireikia medikų pagalbos.

 

„Šiltojo sezono metu, ypač tuomet, kai kaitina saulė ir žmonės būna gryname ore, į gydytojus bei greitosios pagalbos medikus kreipiasi itin daug vapsvų ar bičių įgėlimą patyrusių žmonių“, - pasakojo Gargždų greitosios medicininės pagalbos skyriaus vyriausioji slaugytoja Genovaitė Kubilienė.

Pirmasis veiksmas, kurio reikėtų imtis įkandus bitei – geluonies pašalinimas. Jo neišėmus ar bandant išspausti rankų pirštais arba pincetu, į kūną gali patekti jame likę nuodai. Specialistai pataria pašalinti geluonį bukuoju peilio galu ar nubraukti elektronine kortele.

Vapsvos geluonies neturi, taigi jos gali pulti dar kartą, todėl nepatariama bandyti jas užmušti. Taip vabzdį galite įsiutinti dar labiau, o jei susprogdinsite nuodų pūslelę, pasklidusį nuodų kvapą kitos vapsvos gali suprasti kaip pagalbos šauksmą.

Įgėlimui alergiškiems žmonėms būtina nuolat su savimi nešiotis antialergeninių vaistų, kuriuos reikia suvartoti iš karto po įgėlimo.

Jei bitė ar vapsva įgelia į ranką, labai svarbu iš karto nuimti visus papuošalus – žiedus, apyrankes ir t.t. Nuo vabzdžių įgėlimo nukentėjusias galūnes reikia iškelti aukščiau galvos, kad į jas patektų kuo mažiau skysčių ir tinimas sustotų. Patinimui plintant, rekomenduojama nedelsiant kreiptis į medikus ar kviesti greitąją pagalbą.

Norint sumažinti įgėlimo skausmą namų sąlygomis, rekomenduojama nukentėjusią vietą šaldyti ledukų maišeliu ar kitais maisto produktais iš šaldiklio. Svarbu įgėlimo vietą nuplauti muilu, apsaugant ją nuo infekcijos. Niežėjimą nuslopins dantų pasta, kuri greitai neutralizuos nuodų rūgštį. Esant stipriam skausmui, rekomenduojama išgerti jį malšinančių vaistų. 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 339 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,