Mano Gargždai



„Vaivorykštės“ gimnazistai neliko abejingi skaudžiai praeičiai

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
„Vaivorykštės" gimnazijos I aukšto fojė pastatytos dekoracijos, vyraujanti violetinė spalva ragina pažinti praeitį. Autorių nuotr. „Vaivorykštės" gimnazijos I aukšto fojė pastatytos dekoracijos, vyraujanti violetinė spalva ragina pažinti praeitį. Autorių nuotr.

     Žydų tauta buvo naikinama nuo 1941 iki 1945 metų. Per šį, atrodo, visai neilgą laikotarpį vien Lietuvoje gyvybės neteko apie 190 000 žydų... Tai skaudūs mūsų istorijos faktai, kurių pakeisti nebegalime. Tačiau galime, o ir turime mokytis iš praeityje padarytų klaidų. Tad visoje Lietuvoje rugsėjo 23 dieną vyko iniciatyva „Atminties kelias", skirta genocido aukoms pagerbti. Prie prasmingo sumanymo įgyvendinimo prisidėjo ir Gargždų „Vaivorykštės'' gimnazijos moksleiviai bei istorijos mokytojos.

 

     Apie rugsėjo 23 dienos išskirtinumą kalbėta per pilietiškumo ar istorijos pamokas. Mokytojai įdomiai pasakojo apie žydų tautą, jautriai supažindino su jų sudėtingais išgyvenimais, patirtomis kančiomis. Pedagogės pasiūlė patiems jaunuoliams daugiau tuo pasidomėti, nelikti abejingiems ir pažiūrėti kino filmus „Dievų miškas", „Pasipriešinimas", kurie be pagražinimų pasakoja, kas vyko Antrojo pasaulinio karo metais.
     Mokiniai išgirdo ne tik istorinių faktų, pasižiūrėjo filmų fragmentų, bet turėjo atlikti ir kūrybinę užduotį. Susiradus akmenį, kaip atminties ir pagarbos tragiškam žydų bendruomenės likimui ženklą (akmens simbolis atsirado iš Izraelyje paplitusios tradicijos kaip atminties simbolį į kapus nešti akmenį, skirtingai nei Lietuvoje – gėles. Tokiu būdu norima prisiminti mirusį, atiduoti pagarbą), ant jo reikėjo užrašyti žydo pavardę. Užduotis nebuvo labai lengva, nes net ir interneto platybėse nėra daug minimų žydų, žuvusių būtent Lietuvoje. O mokiniai, kurie neįveikė šitos užduoties, ant akmenuko galėjo tiesiog nupiešti Dovydo žvaigždę – judaizmo simbolį.
     „Vaivorykštės" gimnazijos I aukšto fojė pastatytos dekoracijos, vyraujanti violetinė spalva ragina pažinti praeitį. Gyva istorinė atmintis skatina pamąstyti, kad tokios žmonijos tragedijos kaip holokaustas daugiau niekada negali pasikartoti.

 

Autorių nuotraukos:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 343 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,