Logo
 Spausdinti šį puslapį

Rajono vaikų ugdymas – ne iš klaipėdiečių kišenės

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr.

Žiniasklaidoje pasirodžiusi Klaipėdos miesto savivaldybės mero pavaduotojo Artūro Šulco paskelbta informacija, esą uostamiesčio mokyklose mokosi per 2000 moksleivių, o ikimokyklinėse įstaigose ugdoma iki 1400 vaikų iš Klaipėdos rajono, kelia pagrįstų abejonių. Apie tai Klaipėdos rajono savivaldybės viešųjų ryšių specialistė Agnė Ratkienė kalbėjosi su švietimo sritį kuruojančia Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Ligita Liutikiene.


„Vakarų eksprese" straipsnis „Nukraujavusiai Klaipėdai ieško vaistų" publikuotas po to, kai žurnale „Veidas" buvo paskelbti Lietuvos savivaldybių reitingo rezultatai. Ar uostamiesčio valdžiai nekilo pavydas, kad rajonas ne tik aplenkė ketvirtoje vietoje likusią Klaipėdą, bet ir buvo įvertintas aukščiausiais balais Respublikoje?

Su kaimynais visuomet siekiame bendrauti ir bendradarbiauti, tad būtų išties gaila, jeigu „Veido" atlikto tyrimo rezultatai pakenktų savivaldybių draugiškiems ryšiams. Vis dėlto, Klaipėdos miesto vicemeras A. Šulcas pateikė galimai netikslius duomenis ir neteisingą informaciją.


Tai kiek rajono moksleivių mokosi Klaipėdos miesto mokyklose ir kas finansuoja jų išlaikymą?
Klaipėdos miesto savivaldybės administracija 2012 m. rudenį buvo suskaičiavusi, kad jos mokyklose mokosi 1350 mokinių, kurie gyvena rajone. Abejojame, kad per dvejus metus šis skaičius galėjo padidėti dar 700, kai visoje šalyje yra moksleivių mažėjimo tendencija. Šiuos mokslo metus rajone pradėjo 75 mokiniais mažiau, negu pernai. Kai rajono mokiniai yra pasiskirstę virš 40-ies Klaipėdos miesto mokyklų, darytina išvada, kad ir komplektai jose dėl rajono mokinių galėtų mažėti tik kai kuriose gimnazijose. Beje, Valstybės skiriamos mokinio krepšelio lėšos taip pat atitenka Klaipėdos miesto mokykloms ir jų mokytojams – apytiksliai už 1000 mokinių apie 4 mln. Lt. Mokyklų ūkio išlaidas (šilumą, vandenį, elektrą) dengia steigėjas, bet ar daug pavyktų sutaupyti mokykloje, kurioje iš 500 mokinių 20 ar 30 yra iš kitos savivaldybės? Reikėtų įvertinti ir tai, kad mokinių tėvai, nors ir gyvena rajone, tačiau nėra surinkta informacija, kiek iš jų yra deklaravę savo gyvenamąją vietą Klaipėdos mieste ar net kitos savivaldybės teritorijoje.


Kaip yra su darželinukais – kiek rajono vaikų darželius lanko Klaipėdoje?
Savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos skyrius 2008–2012 m. registravo 2526 Klaipėdos rajone gimusius vaikus. Jų amžius dabar dveji-šešeri metai. Šiais mokslo metais šie vaikai rajono įstaigose ugdomi pagal ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas ir jų yra 1957. Kai kurie vaikai, ypač jaunesnio amžiaus, dėl vienokių ar kitokių priežasčių nelanko ikimokyklinių įstaigų. Tad nelabai aišku, iš kur klaipėdiškiai priskaičiuoja savo įstaigose 1400 vaikų iš rajono.


Kaip atsiskaitoma už ikimokyklinukų ir priešmokyklinio amžiaus vaikų ugdymą?
Klaipėdos miesto savivaldybė, kaip ir visos kitos Lietuvos savivaldybės, už ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupes lankančius vaikus gauna mokinio krepšelio lėšas, iš kurių finansuojama ne mažesnis, kaip 20 valandų per savaitę ugdymas. Klaipėdos rajono savivaldybė ir Klaipėdos miesto savivaldybė 2009 m. kovo 6 d. pasirašė ikimokyklinio ugdymo paslaugų teikimo sutartį. Šia sutartimi abi savivaldybės susitarė dėl ikimokyklinio ugdymo paslaugų teikimo Klaipėdos miesto savivaldybės švietimo įstaigose Klaipėdos rajono savivaldybės vaikams. Pagal sutartį, rajono savivaldybė yra įsipareigojusi atsiskaityti už vaikų ugdymą Klaipėdos miesto savivaldybės ikimokyklinėse įstaigose pagal Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos patvirtintas kainas. Rajono savivaldybė už kiekvieną ikimokyklinio ugdymo programą lankančio vaiko dieną kaimynams moka po 10,60 Lt. Išduodame siuntimus, kuriuos gavę tėvai ieško vietų Klaipėdos miesto įstaigose. Pavyzdžiui, 2013–2014 mokslo metais pagal ikimokyklinio ugdymo programą Klaipėdoje buvo ugdomi 134 vaikai, kurių tėvai gyvenamąją vietą yra deklaravę rajone ir kurie turėjo Savivaldybės išduotus siuntimus. Klaipėdos miestui už vaikų ugdymą 2013 m. iš Savivaldybės biudžeto sumokėta 166 tūkst. Lt, o šiemet jau 128 366 Lt.


Vadinasi, Klaipėdos miesto savivaldybės atstovams nederėtų teigti, kad už rajono vaikų ugdymą sumoka klaipėdiečiai?
Su Klaipėdos miesto savivaldybe visada siekėme puoselėti draugiškus ryšius ir nereikėtų vienų kitiems kaltinti. Gyvename demokratiškoje valstybėje, tad gyventojai turi teisę pasirinkti, kurios savivaldybės teritorijoje jiems įsikurti. Tikiuosi ir toliau bendradarbiausime, palaikysime gerus santykius, spręsime bendras problemas ir stengsimės, kad žmonėms būtų gera gyventi Lietuvoje.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,