Mano Gargždai



Rinkimų komisijos pirmininkas: „Partijos išmoko kultūringiau vykdyti politines kampanijas“

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr.

     Jau kovo 1 d. vyks pirmieji tiesioginiai merų bei savivaldybių tarybų rinkimai. Tai – pats darbymetis ne tik partijų atstovams, kurie rūpinasi reklaminėmis kampanijomis, bet ir rinkimų komisijoms. Apie pagrindinius darbus, užfiksuotus pažeidimus kalbėjomės su Klaipėdos rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininku Zigmu Bitinu.

 

Kas jau nuveikta?
     Artėjant rinkimams, buvo įdarbinti 237 žmonės, dar 3 darbuotojai gretas papildys trumpesniam laikui. Anot Z.Bitino, nors sunkiausios savaitės jau praėjo, dar laukia nemažai darbų.
     „4 savaičių piko metas jau po truputėlį baigiasi. Reikėjo rinkiminį leidinį paruošti, viešuosius pirkimus įvykdyti, kandidatus suregistruoti, parašus tikrinti", – darbus vardijo Z.Bitinas.
     Jo teigimu, rinkimų komisija, nors ir ganėtinai naujai suformuota, su užduotimis susitvarkė labai gerai.
     „Turiu ir pavaduotoją puikią, ir sekretorę puikią. Komisijos nariai yra apmokyti, tikrai didžiulį darbo krūvį pasidalinome. Dabar tiek leidinys, tiek rinkėjų kortelės, sąrašai ir įvairūs blankai bei formos jau yra spaustuvėje", – pasakojo Z.Bitinas.
     Darbų netrūksta ir rinkimų apygardai.
     „Apygarda dabar derina specialių paštų klausimus. Penktadienį turime pasitvirtinti viską, kas susiję jų darbu: pasitvirtinti šiuos paštus, darbo juose grafikus, atsakingus pašto darbuotojus ir rinkimų komisijų narius. Taip pat apygarda aktyviai vykdo stebėseną, dirba su viešaisiais pirkimais, koordinuoja apylinkių darbą. Dar ne visur išspręstos apylinkių kompiuterizavimo problemos – tuo užsiima komisijos informatikas. Yra daug finansinių klausimų, su buhaltere vedame visų apylinkių finansinę kontrolę. Pinigai yra griežtai paskirstyti atskiroms pozicijoms, tad tenka viską iki smulkmenų sukontroliuoti. Vis tik – beveik 240 žmonių, o tai jau būtų nemažas „UAB'as", – dėstė Klaipėdos rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas.

 

Artimiausias darbas – rinkėjų sąrašų sudarymas
     Dabar artimiausias ir svarbiausias rinkimų komisijos narių darbas – aplankyti kuo daugiau rinkėjų ir sutikslinti, sudaryti balsuojančiųjų namuose sąrašus.
     „Iki vasario 21 d. bus sudaromi galutiniai sąrašai, tad turime sužiūrėti, kokie rinkėjai, kur registruoti, kas balsuos namuose ir pan. Reikia nepamiršti, kad rajono gyventojai galės rinkti tik šios savivaldybės merą ir Tarybos narius. Žinoma, per išankstinius rinkimus ateiti balsuoti galės bet kokios savivaldybės gyventojas, tačiau jis turės balsuoti už savo kandidatus", – aiškino Z.Bitinas.

 

Rinkimų sistemą tobulina technologijos
     Rinkimų komisijos pirmininkas taip pat džiaugėsi, kad tobulėja ir rinkimų informacinės sistemos. Dabar naudojamos programos, kurios padeda tiek ikirinkiminiu laikotarpiu, tiek rinkimų metu.
     „Anksčiau komisijos nariai vaikščiodavo pas rinkėjus, viską rašydavo į popierines formas, tada grįžę perduodavo duomenis, juos suvesdavo IT specialistas. Dabar patys komisijos nariai duomenis tiesiogiai veda į rinkimų programą. Viskas vyksta greičiau, operatyviau, sutaupoma lėšų", – apie progresą technologijų srityje pasakojo Z.Bitinas.

 

Užfiksuoti 2 pažeidimai
     Rinkimų komisijos pirmininkas Z.Bitinas teigė, kad, nors politikai jau aktyviai reklamuojasi, pažeidimų beveik nėra užfiksuota.
„Pažeidimų mes dar neturime. Tik gavome „Baltųjų pirštinių" pastebėjimų dėl laikraščio „Gargždų kraštas". Keli straipsneliai jame buvo nepažymėti kaip politinė reklama. Vyriausioji rinkimų komisija tiria šį atvejį. Bet neseniai tame pačiame laikraštyje išspausdintas papildymas, kad išvardinti straipsniai yra politinė reklama – pasitaisė", – pasakojo Z.Bitinas.
     Pasiteiravome, ar apie pažeidimus informuoja gyventojai.
     „Negavome gyventojų skundų, galbūt dalis visuomenės nesureagavo, o kita dalis tiesiog džiaugiasi spalvotais leidiniais. Aktyvieji štabai taip pat rūpinasi savo reikalais. Manau, kad partijos išmoko kultūringiau vesti politines kampanijas. Ką čia spjaudysi ant oponentų, geriau save reklamuoti. Gal dar visko bus, bet mes pasiruošę, yra politinės stebėsenos grupė, kuri ir vykdo stebėjimą", – dėstė Z. Bitinas. 

 

Informacija apie rinkimus – telefonu 1855
     Paskambinę numeriu 1855, rinkėjai sužinos, ar jie įrašyti į rinkėjų sąrašus, kurioje rinkimų apylinkėje gali balsuoti, apie galimybę balsuoti iš anksto, jeigu rinkimų dieną nebus savo rinkimų apylinkėje. Rinkėjams bus paaiškinta, kaip balsuoti, jeigu susirgo ir rinkimų dieną negalės nuvykti į savo rinkimų apylinkę, jie sužinos savivaldybės ar apylinkės rinkimų komisijos adresą.

     Rinkėjų, norinčių gauti išsamią informaciją apie savo įrašymą į rinkėjų sąrašą, paprašys pasakyti savo asmens kodą, vardą ir pavardę. Paskambinę šiuo numeriu, jie sužinos rinkimų apylinkę, savo rinkėjo kortelės numerį. Informacija teikiama vadovaujantis Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymu, todėl rinkėjo adreso skelbimas yra apribotas. Tik patys pasakę savo adresą, rinkėjai galės pasitikslinti, ar tikrai tokiu adresu jie įrašyti į rinkėjų sąrašą, ar tokiu adresu jiems išrašyta rinkėjo kortelė.

     Deklaruotu adresu gyvenantys, tačiau rinkėjo kortelės negavę rinkėjai apie tai gali pranešti telefonu 1855. Tokie nusiskundimai bus perduoti atitinkamos savivaldybės rinkimų komisijai.

     Trumpuoju telefonu 1855 taip pat galima informuoti apie rinkimų įstatymų pažeidimus. Skundai registruojami prisistačius, o atsisakius pranešti savo vardą ir pavardę, skundai nebus nagrinėjami.

     Vasario 4 d. pradėjusiu veikti trumpuoju numeriu 1855 bus galima skambinti iki kovo 15 d. Informacinė linija dirba kasdien nuo 7 val. iki 20 val.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 208 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,