Mano Gargždai



Aktualias problemas apnuogino atvira fotografijų paroda

Įvertinkite šį įrašą
(5 balsai)
Parodos atidarymas tapo diskusija apie aktualias problemas. Gerdos Muldarytės nuotr. Parodos atidarymas tapo diskusija apie aktualias problemas. Gerdos Muldarytės nuotr.

     Aktorė, tekstų kūrėja, laidų vedėja Beata Tiškevič Hasanova drauge su fotografe Neringa Rekašiūte pirmadienį svečiavosi Gargžduose. „Lijo" konferencijų salėje moterys pristatė garsią apsinuoginusių moterų, žvelgiančių į savo atvaizdą veidrodyje, fotografijų parodą. Taip pat skyrė laiko diskusijoms apie įsigalėjusį grožio kultą ir kitas aktualias visuomenės problemas.

 

     Parodoje pavadinimu „Mes. Moterys" – 12 išraiškingų fotografijų. Jose moterys ne tik žvelgia į save, dėvinčias tik apatinius drabužius, bet ir pasakoja tam tikrą savo istoriją. Paroda, sulaukusi lietuvių bei užsienio žiniasklaidos dėmesio, kviečia atkreipti dėmesį į moterų, kompleksuojančių dėl savo išvaizdos, problemą, kurią sukuria šiuolaikinis komercinis pasaulis.

 

Idėja gimė iš savų kompleksų
     Idėja, anot projekto autorių, kilo labai spontaniškai.
     „Į galvą atėjo toks baisus piešinukas, aš nupiešiau jį, po to nusiunčiau Neringai, o ji atsakė: „Darom", – projekto gimimą prisiminė Beata.
     Neringa atviravo, kad projekto įgyvendinimo pradžia buvo apimta tam tikros magijos.
     „Beata prieš dvi savaites buvo atsiuntusi man tą vaizdelį, o po to mes atsitiktinai susitikome Vilniuje. Visą dieną praleidome drauge, diskutavome.Viskas gimė iš mūsų ilgų pokalbių apie situaciją Lietuvoje, nes trūksta autoritetingų moterų, kurios būtų vaizduojamos žiniasklaidoje kitaip", – kalbėjo Neringa.

     Autorės neslėpė, jog idėja nebūtų kilusi, jeigu jos pačios neturėtų kompleksų.

     „Projektas gimė dėl to, kad aš visada turėjau kompleksų. Mokykloje turėjau kreivus dantis, tačiau, kai jie tapo tiesūs, pagalvojau, kad dar ne viskas gerai... Pradėjau ieškoti kitų trūkumų", – atviravo Beata.
     Neringa atskleidė, kad ji visą laiką kompleksuodavo dėl savo žemo ūgio.

 

Projekto žinutė: „Moteris gali būti tokia, kokia nori būti"

     Anot Beatos, ši paroda labiau skirta jaunoms merginoms, kurios seka kas vyksta viešojoje erdvėje.
     Ji teigė, kad būtent žiniasklaida, reklamos formuoja iškreiptą grožio suvokimą.
     „Pagalvokite apie straipsnių antraštes. Pavyzdžiui, „Savo tobulos figūros paslaptį atskleidė ji", „Dietos receptas pagal ją" ir t.t. Visą laiką akcentuojama išvaizda. Labai dažnai, kalbant apie moteris, galima išgirsti: „Susitvarkiusi, gražiai atrodo", tačiau labai retai kas nors pasako: „Kaip tu gražiai mąstai", – parodos atidarymo metu kalbėjo Beata.

     Ji pastebėjo, kad moterys nesusimąstydamos skuba į „tobulo grožio rėmą", o išvaizdos pokyčių yra siekiama ne dėl savęs, o dėl kitų.
     „Šia paroda siekėme pasakyti, kad moteris gali būti visokia, kokia tik nori. Moteris neturi būti tas standartas, kuris vaizduojamas viešojoje erdvėje", – projekto idėją pristatė Beata Tiškevič Hasanova, teigdama, kad parodos fotografijos atskleidžia tikrąsias moteris.

 

Kaip buvo atrinktos moterys?

     Projekto dalyvės buvo atrinktos, paskelbus žinutę socialiniame tinkle „Facebook". Iš viso atsiliepė apie 60 moterų.
     „Atvėrėme tokią skrynią, kurioje iš tiesų buvo labai daug ko, – sakė projekto autorės. – Visas parašiusias moteris galima suskirstyti tarsi į dvi grupes. Tos, kurios hiperbolizuoja savo trūkumus, ir tos, kurios iš tiesų turi problemų".
     Dalyvės buvo atrinktos pagal atsiųstas istorijas. Parodos fotografijose užfiksuotos moterys yra nuo 19 iki 47 metų amžiaus.Visos jos pateikia savas gyvenimo istorijas, atskleidžia išgyvenimus. Viena pasakoja apie baltmės ligą, kuri lemia odos nubalimą dėmėmis, kita atveria širdį, prisipažindama, kad šeimoje patyrė smurtą. Nuotraukose galima išvysti ir moterį, kuri turi valgymo sutrikimų, fiziškai save žalojusią ar tokią, kuriai pašalinta krūtis. Vienoje nuotraukų pozuoja ir pati Beata Tiškevič Hasanova.

     Fotografė Neringa Rekašiūtė teigė, kad fotosesija buvo tarsi 6 valandų terapija, kurioje buvo atvirai kalbamasi, juokiamasi, verkiama.
     „Projektas atskleidė ir kitą problemą – trūksta tokių susitikimų, kurių metu būtų galima išsipasakoti, išsakyti savo problemas", – teigė Neringa.

 

Ateities planuose – moterų „stand up'as"
     Artimiausias parodos autorių projektas – moterų „stand-up'as", kuris planuojamas Vilniuje kovo 9 d.
     Joms norisi paneigti stereotipą, kad moterys neturi humoro jausmo.
     „Gal nebus juokinga, bet bus įdomu", – artimiausią sumanymą pristatė Beata.

 

     Valandą su puse trukęs susitikimas parodos dalyviams neprailgo. Susirinkusi auditorija ne tik uždavė įvairių klausimų, bet ir dalijo patarimus bei pasiūlymus, išsakė kritiką.
     Susitikimo pabaigoje Beata visiems linkėjo aklai netikėti žiniasklaida, viską vertinti kritiškai, truputį atsitraukus.

 

     Paroda pirmą kartą buvo atidaryta Vilniuje spalio 30 d. Po to eksponuota Josvainių kultūros centre. Gargžduose, „Lijo" konferencijų salėje, ją bus galima apžiūrėti mėnesį laiko, po to ji tęs kelionę po Lietuvą – aplankys Skuodą, Lazdijus.

     Parodos organizatorius – Pilietinių iniciatyvų centras, partneris – „Litgrid".

 

Parodos atidarymas – Gerdos Muldarytės nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 328 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,