Mano Gargždai



Nelegalūs „gražintojai“ gali padovanoti ligų pluoštą

Įvertinkite šį įrašą
(5 balsai)
Gargžduose esančio grožio salono darbuotoją piktina namuose dirbantys ir įstatymų nepaisantys nelegalūs grožio „meistrai“. Facebook, Corbis nuotr. Gargžduose esančio grožio salono darbuotoją piktina namuose dirbantys ir įstatymų nepaisantys nelegalūs grožio „meistrai“. Facebook, Corbis nuotr.

Gargžduose esančio grožio salono darbuotoja pasipiktino, kad vis labiau klesti nelegalūs grožio paslaugų teikėjai, dirbantys namuose. Moterys noriai patiki savo grožį į tokių „nelegalų“ rankas, tačiau nesusimąsto, kad paslaugos ne visuomet teikiamos laikantis saugos ir higienos reikalavimų. O kur dar nuo valstybės nuslėpti mokesčiai.

 

Portalo mano-gargzdai.lt skaitytoja (redakcijai vardas ir pavardė žinomi) rašo:

Ne vienerius metus dirbu grožio salone. Jų Gargžduose yra tikra galybė, siūlančių platų paslaugų spektrą ir kainų įvairovę, tačiau žmonės dėl nesuprantamų priežasčių renkasi namuose dirbančius „specialistus“.

Negaliu atsistebėti jų drąsa. Ar nebaugu šitaip rizikuoti savo sveikata? Negi yra nežinančių, kad grožio salonų darbuotojams yra taikomi ypač griežti reikalavimai, būtina paisyti higienos normų. Į visa tai namuose dirbantys tariami grožio meistrai nusispjauna. Ar žinote, kad eidami grožio procedūrų atlikti į kažkieno namus, galite užsikrėsti nagų grybeliu, įvairiomis odos ligomis, hepatitu B ir C arba ŽIV? Ar eidamos prisiauginti nagų manikiūrininkių namuose pastebėjote įrengtas specialias vėdinimo sistemas? Ko gero, ne. Vadinasi besimėgaudamos šia procedūra visada kvėpuojate kenksmingais garais, kuriuose be kitų žalingų medžiagų yra net vėžį sukeliančių!

Socialinio tinklo Facebook Gargždų mamyčių grupėje teko matyti, kad „specialistė“ rašė, jog pedikiūrą gali padaryti klienčių namuose. Kur higiena? Nagų grybelis yra viena iš labiausiai paplitusių su nago paviršiumi susijusių ligų. Sterilizavimo aparatas yra labai didelis ir brangus. Visų pirma, reta namuose dirbanti meistrė jį perka, antra, tuo labiau nesivežioja pas klienčių. O pastarosios nesusimąsto apie savo sveikatą.

Gargžduose yra daugybė kokybiškas paslaugas siūlančių grožio salonų... Konkurencija manęs visiškai nebaugina. Priešingai. Ji verčia tobulėti, pasitempti, tačiau konkurencija turi būti sąžininga, su visiems taikomais vienodais reikalavimais ir taisyklėmis. Piktina dabartinė neteisybė. Legaliai dirbantys grožio salonų darbuotojai yra smaugiami mokesčių, patikrinimų... O kokius kryžiaus kelius tenka nueiti apskritai norint atidaryti saloną! Reikalavimų – daugybė! O štai dirbantiems namie niekas negalioja: klientai vienas po kito varsto duris, pedikiūrai atliekami virtuvėse, pinigėliai kapsi... Patogu, ar ne?

Negana to, kur mokesčiai valstybei? Vos vienas kitas turi verslo liudijimą. Ar neturėtų būti taip, kad šis dokumentas būtų išduodamas tik patikrinus, kur dirbti norintis asmuo tai darys? Dar įdomiau, ar atitinkamos institucijos vykdo kokius patikrinimus, kad įvairūs „nelegalai“, dirbantys pogrindyje, būtų pažaboti? Tiek skelbimų tinklalapiai, tiek socialiniai tinklai mirga nuo skelbimų, Klaipėdos rajone siūlančių įvairias paslaugas namuose: pedikiūro, manikiūro, blakstienų ar nagų priauginimo ir t.t. Atsiranda netgi tokių, kurie ir reklamas laikraščiuose įsideda. Vieną kitą nubaudus, galbūt ir kitų drąsa sumažėtų?“

 

Tai yra subjektyvi nuomonė, todėl už rašinio turinį redakcija neatsako.

 

fb grozio paslaugos

Namuose dirbančių grožio specialistų paslaugomis moterys naudojasi nesibaimindamos pakenkti savo sveikatai. Specialistai perspėja, kad rizika – didžiulė. Facebook nuotr.

 

„Mano Gargždams“ komentarus apie nelegalius grožio paslaugų teikėjus pateikė Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Gargždų skyriaus vedėja Aušra Syminienė ir Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (AVMI) Kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Vida Okuličienė.

 

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Gargždų skyriaus vedėja Aušra Syminienė:

„Teikiant grožio paslaugas, nesilaikant higienos normos reikalavimų, keliama rizika vartotojo sveikatai (užkrėtimas virusinėmis, bakterinėmis, grybelinėmis ligomis, kraujagyslių, nervų pažeidimo, alerginių reakcijų, randėjimo, kai kurių ligų paūmėjimo pavojus ir kt.). Yra rizika klientą užkrėsti odos ir nagų grybeliu, per kraują plintančiomis užkrečiamomis ligomis: hepatitais B ir C, ŽIV; niežais, utėlėmis. Ypač didelė rizika vartotojo sveikatai – teikiant paslaugas, kurių metu pažeidžiama oda arba gleivinė ir instrumentas užteršiamas krauju arba kitais kūno skysčiais (tatuiravimo, ilgalaikio (permanentinio) makiažo, papuošalų vėrimo, plaukų skutimo, manikiūro ir pedikiūro metu karpant nagų odeles ir kitos invazinės grožio paslaugos).

Todėl, atliekant grožio paslaugas, labai svarbu laikytis sveikatos saugos reikalavimų, kurie yra nurodyti Lietuvos higienos normoje HN 117:2007 „Grožio paslaugų sveikatos saugos reikalavimai“. Ši higienos norma privaloma visiems Lietuvos Respublikos juridiniams ir fiziniams asmenims, projektuojantiems, statantiems, įrengiantiems, rekonstruojantiems statinius ir patalpas, kuriose teikiamos grožio paslaugos, paslaugų teikėjams bei kontroliuojančioms institucijoms.

Sveikatos saugos reikalavimų, teikiant grožio paslaugas, tikrai yra daug. Su jais galima susipažinti perskaičius higienos normą ČIA.

Vienas iš reikalavimų yra tas, kad fiziniai ar juridiniai asmenys, teikiantys grožio paslaugas, turi turėti leidimą-higienos pasą šiai veiklai. Leidimas-higienos pasas liudija, kad grožio paslaugų teikimo vieta įrengta laikantis higienos reikalavimų ir paslaugos teikėjas yra susipažinęs su būtinais klientų sveikatos saugos reikalavimais teikiant šią paslaugą.

Asmenys, besinaudojantys nelegaliai ir nesaugiai teikiama grožio paslauga, labai rizikuoja savo sveikata. Todėl žmonėms siūlyčiau naudotis tik leidimus-higienos pasus turinčiais grožio paslaugų teikėjais.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro duomenimis, Klaipėdos rajone grožio paslaugas teikia 101 paslaugų teikėjas, turintis šiai veiklai leidimą - higienos pasą. Apie juos galite sužinoti pasiteiravę Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Gargždų skyriuje darbo valandomis telefonu 8 46 452301.

Asmenims už veiklos vykdymą pažeidžiant higienos normų reikalavimus, taip pat ir neturint veiklai leidimo-higienos paso, teisės aktai numato administracines poveikio priemones, kurias teisę taikyti turi teritoriniai visuomenės sveikatos centrai.

Todėl asmenys, Klaipėdos rajono teritorijoje pastebėję higienos normos reikalavimų pažeidimus, teikiant grožio paslaugas, gali kreiptis į Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Gargždų skyrių (Kvietinių g. 8, Gargždai, faks. (8 46) 452301, el. p. ), nurodydami objekto pavadinimą, adresą, pastebėtus higienos normos reikalavimų pažeidimus. Skundas ar prašymas turi būti pasirašytas“.

 

Klaipėdos AVMI Kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Vida Okuličienė:

„Kirpyklų veikla, kaip rodo verslo liudijimų įsigijimo statistiniai duomenys, yra viena iš populiariausių Klaipėdos rajone: šiemet verslo liudijimus „Kirpyklų, kosmetikos kabinetų ir salonų, soliariumų veiklai“ Klaipėdos rajone yra įsigiję 108 gyventojai. Be to, individualią „Kirpyklų ir kitų grožio salonų“ veiklą su pažyma yra įregistravęs 61 Klaipėdos rajono gyventojas, šia veikla užsiima ir įmonės.

Šis individualios veiklos sektorius yra kontroliuojamas nuolat. Šiemet per nepilnus tris mėnesius apskrityje atlikta apie 70 patikrinimų, jų metu nustatyti 43 pažeidimai, už kuriuos surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai ir skirtos baudos; praėjusiais metais buvo atlikta apie 180 patikrinimų, surašyta per 113 protokolų. Apibendrinant nustatytų pažeidimų pobūdį, matyti, kad  75 proc. nuo visų pažeidimų sudaro neregistruotos veiklos atvejai; nemažai užfiksuojama ir apskaitos taisyklių pažeidimų, kai atsiskaičius už paslaugas yra neišduodami apskaitos dokumentai.

Kontrolės metu pastebima, kad neregistruotos veiklos atvejų pagausėja metų pradžioje, taip pat nustatoma atvejų, kai gyventojai verslo liudijimus įsigyja ne mėnesiui, o pasirinktoms dienoms, tačiau veiklą vykdo ir tomis dienomis, kurios į verslo liudijimą neįrašytos (pvz., savaitgaliais). Atkreipiame dėmesį, kad mokesčių mokėtojų patikrinimai yra vykdomi ir savaitgaliais bei švenčių dienomis, todėl rizikuoti neverta, nes už šį pažeidimą Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatyta bauda nuo 144 iki 289 eurų.

Klaipėdos AVMI pataria gyventojams, kurie abejoja, ar jų pasirinktas grožio paslaugų teikėjas yra įregistravęs vykdomą veiklą (tai, kad gyventojas tekia paslaugas namuose, dar nerodo, jog jis nėra įsigijęs verslo liudijimo ar registravęs savo veiklą kita forma), pasitikrinti, ar šios paslaugos teikiamos tinkamai jas registravus, o jei kyla įtarimų dėl to, informuoti VMI pasitikėjimo telefonu 1882, mobiliąja aplikacija „Pranešk“, elektronine pasitikėjimo linija ar raštu“.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 173 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,