Mano Gargždai



Pro memoria. Netekome Gargždų miesto garbės piliečio Petro Dirgėlos

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Petras Dirgėla. Petras Dirgėla.

„Per žemę mes praeinam tik vienąsyk, tai būkime tvirti!

Kieno gyvenimas bus panašus į sodrią dainą, tas nesutirps mirty.“

Vytautas Mačernis

  

Bundant gamtai, skleidžiantis pumpurams, pavasario saulės palytėtu keliu kovo 29 dieną į Amžinybę iškeliavo rašytojas, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, Gargždų miesto garbės pilietis Petras Dirgėla. Liko žemėje nebaigti darbai, gražios svajonės ir šviesus atminimas...

  

Prozininkas, eseistas Petras Dirgėla gimė 1947 m. vasario 21 d. Žvaginiuose, Endriejavo valsčiuje (Klaipėdos rajone). Mokėsi Gargždų vidurinėje mokykloje, vėliau mokslus tęsė Vilniaus universitete, kur studijavo lietuvių kalbą ir literatūrą. 2007 m. Petrui Dirgėlai Klaipėdos rajono savivaldybės taryba suteikė Gargždų miesto garbės piliečio vardą. Kaip sakė pats rašytojas, tai – ypač brangus titulas: Gargždai visada buvo ir liks širdyje kaip miestas, kuriame augo, patyrė pirmuosius džiaugsmus ir nusivylimus.

  

Petras Dirgėla buvo talentingas kūrėjas, menininkas, šviesuolis. Su šeima atvykdavo į Endriejavą, kur gyveno garbaus amžiaus sulaukusi mama, ją prižiūrėjo ir slaugė. Pastaraisiais metais rašytojas jautėsi silpnai, tačiau vis tiek grįždavo į gimtąjį kraštą. Aktyviai dalyvaudavo miestelio šventėse, bibliotekos renginiuose. Bibliotekai ne kartą dovanojo knygų. Jis niekada nenutraukė ryšio su gimtuoju kraštu, priešingai, jį saugojo ir brangino.

  

Liko daug gražių prisiminimų rašytoją pažinojusiems – buvo paprastas, be galo atviras, bendraujantis, dėmesingas, turėjo puikų humoro jausmą. Kai kalbėdavo apie knygas, jo širdis atsiverdavo. Jam itin patikdavo bendrauti su kraštiečiais, bibliotekos darbuotojais. Visuomet jiems perduodavo šilčiausius linkėjimus.

   

Klaipėdos rajono bendruomenė nuoširdžiai užjaučia velionio artimuosius ir liūdi kartu. Laikas nenuneš į užmarštį šio žmogaus atminimo – liko Jo kilni širdis, prasmingi darbai.

 

Daugiau apie Petrą Dirgėlą skaitykite čia.

Klaipėdos rajono savivaldybės meras Vaclovas Dačkauskas

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 75 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,