Mano Gargždai



„Vokelius“ mokėjusioms Klaipėdos regiono įmonėms – 1,2 mln. eurų mokesčių ir baudų

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Corbis nuotr. Asociatyvi Corbis nuotr.

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (Klaipėdos AVMI), atlikusi patikrinimus neapskaitytą darbo užmokestį išmokėjusiose įmonėse, per pusantrų metų papildomai priskaičiavo apie 1,2 mln. Eur mokėtinų mokesčių, delspinigių ir baudų. Patikrintos Klaipėdos regiono įmonės, kaip nustatė Klaipėdos AVMI, darbuotojams „vokeliuose“ ar kitu būdu išmokėjo apie 970 tūkst. € neapskaityto darbo užmokesčio sumą. Vienas iš informacijos šaltinių aiškinantis tokius mokesčių pažeidimus – sąmoningų mokesčių mokėtojų pranešimai VMI pasitikėjimo telefonu 1882.

 

„Neapskaityto darbo užmokesčio mokėjimo atvejus VMI nustato atrankos pagrindu vykdydamas rizikingų mokesčių mokėtojų kontrolę, taip pat pagal kitų kontroliuojančių institucijų gautą informaciją ir, be abejo, pagal Pasitikėjimo telefonu 1882 ar mobiliąja aplikacija „Pranešk“ pateiktą informaciją. Mokesčių mokėtojų pranešimai apie galimai mokamus „vokelius“ Klaipėdos AVMI pasitikėjimo linija gaunamų pranešimų sraute kasmet sudaro apie penktadalį“, - sako Klaipėdos AVMI Kontrolės departamento direktorė Gražina Rimkienė, pabrėžusi, jog kiekvienas gaunamas pranešimas yra svarbus, kiekvieno jo turinį vertina mokesčių analitikai bei sprendžia dėl efektyviausių veiksmų.

Klaipėdos apskrities mastu didžiausiu aktyvumu pasižymi klaipėdiečiai. Nemažai pranešimų VMI pasitikėjimo telefonu 1882 taip pat gaunama iš Klaipėdos rajono, Kretingos ir Šilutės rajonų. Be pranešimų apie atlyginimus „vokeliuose“, mokesčių mokėtojai praneša apie galimai neapskaitomas pajamas (apie 26 proc. visų pastaraisiais metais gautų pranešimų), kurios ir tampa „vokelių“ mokėjimo šaltiniu; apie neregistruotos veiklos (22 proc.) bei nelegalaus darbo (8 proc.) atvejus.  Dalį gautos informacijos VMI panaudoja ir vėliau tikrindama rizikingas įmones. 

Pvz., pagal gautą pranešimą VMI pasitikėjimo telefonu 1882 patikrinusi Kretingos r. konditerijos įmonę, Klaipėdos AVMI nustatė, jog įmonė nepakaitė dalies pajamų už parduotą produkciją ir vien per kelis mėnesius darbuotojams išmokėjo apie 12 tūkst. litų neapskaityto darbo užmokesčio. Kito patikrinimo metu pervežimo paslaugų įmonėje mokesčių inspektoriai atskleidė, jog įmonė darbuotojams „vokeliuose“ iš viso išmokėjo apie 18 tūkst. litų darbo užmokesčio, buvo rasti ir įmonės „juodosios“ buhalterijos duomenys.

„Gyventojai pasitikėjimo telefonu dažniausiai praneša apie galimus mokestinius pažeidimus gamybos ir prekybos, taip pat viešojo maitinimo bei apgyvendinimo, transporto bei taksi paslaugų sektoriuose. Pažymėtina, kad Klaipėdos apskrityje reikšmingą dalį sudaro pranešimai apie galimus pažeidimus statybų sektoriuje: padaugėjo pranešimų apie statybininkams „vokeliuose“ mokamą neapskaitytą darbo užmokestį, statybose nelegaliai dirbančius ar vykdančius neregistruotą veiklą asmenis“, - teigė G. Rimkienė, Klaipėdos AVMI Kontrolės departamento direktorė. 

Klaipėdos AVMI primena, jog apie neapskaityto darbo užmokesčio mokėjimo „vokeliuose“ atvejus bei kitus mokestinius pažeidimus galima pranešti ne tik paskambinus trumpuoju VMI pasitikėjimo telefonu 1882 arba pasinaudojus programėle išmaniesiems telefonams „Pranešk“, bet ir užpildžius elektroninę anketą VMI svetainėje www.vmi.lt/cms/stop-seseliui, atvykus į apskrities mokesčių inspekciją bei jos teritorinius padalinius. 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 159 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,