Mano Gargždai



Gargždiškiai pašiurpo – vėl kertami medžiai (papildyta)

Įvertinkite šį įrašą
(4 balsai)
Skaitytojos nuotrauka. Skaitytojos nuotrauka.

Šiandien Gargždų gyventojai, pastebėję Klaipėdos gatvėje vykstančius darbus, nustėro – kertami didžiuliai daugelį metų žaliavę medžiai.

 

Miestelėnai puolė nuogąstauti, kad be galo skaudu žiūrėti, kaip sveiki medžiai lengva ranka virto malkų krūva. Socialiniame tinkle Facebook ėmė plisti gargždiškių darytos nuotraukos, pasipylė diskusijos.

„Jau ir taip „plika“, paliks dar plikiau. Palaikau nuomonę, kad kažkam vėl malkų pritrūko. Visgi žiema artėja“, „Manau, kad pavasarį paukščiai aplenks Gargždus... Graudu“, – savo nuomonę reiškė gargždiškiai.

Gargždų seniūnas Saulius Bakšinskis patikino, kad leidimą kirsti medžius išdavė Klaipėdos rajono savivaldybė, seniūnijai net nežinant.

„Man taip pat buvo įdomu, kas vyksta. Paaiškėjo, kad darbus ten vykdo dujininkai. Keli medžiai yra jų apsaugos zonoje, tiksliau ant trasos, todėl turi juos pašalinti“, – dėstė seniūnas.

 

AB „Lietuvos dujos“ komentaras:

Skirstomąjį gamtinių dujų tinklą prižiūrinti bendrovė „Lietuvos dujos“ rūpinasi gyventojų saugumu, todėl atsakingai prižiūri tas vietoves, kur po žeme yra nutiesti gamtinių dujų vamzdynai. Spalio pradžioje Gargždų miesto gatvėse pradedami medžių, augančių po žeme nutiestų gamtinių dujų vamzdžių apsaugos zonose, šalinimo darbai. Planuojama, kad per spalį bus pašalinta 13 medžių, augančių įvairiose miesto gatvėse.

Visi medžių šalinimo darbai atliekami rugsėjo mėnesio pabaigoje gavus miesto savivaldybės leidimą. Gargžduose pavieniai medžiai bus šalinami Žemaitės, Kastyčio, Klaipėdos, Senojoje g. ir Kretingos plente.

Suaugę medžiai metams bėgant giliau leidžia savo šaknis į žemę ir kyla grėsmė, kad šaknys, besiskverbdamos gilyn, pažeis dujotiekio izoliaciją. Jei taip atsitiktų, kiltų vamzdyno pažeidimo, dujų nuotėkio pavojus ir grėsmė šalia gyvenantiems žmonėms.

Nors dujotiekių plika akimi nesimato, nes beveik visi jie sumontuoti po žeme, juos saugo dujotiekių apsaugos zonos, nustatytos energetikos ministro įsakymu. Skirstomųjų dujotiekių apsaugos zona yra po du metrus į abi puses nuo po žeme įkasto vamzdžio. Tai reiškia, kad toje vietoje, kur nutiestas dujų vamzdis, turi būti keturių metrų laisvos žemės koridorius, kuriame negali būti nei statinių, nei medžių, nei krūmų. Tai reikalinga dėl saugios dujų vamzdyno eksploatacijos tam, kad gedimo ar dujotiekio avarijos atveju, būtų galima kuo greičiau atkasti ir sutvarkyti dujotiekį.

„Suprantame gyventojų nerimą dėl to, kad planuojame pašalinti ilgus metus jų aplinkoje augusius medžius. Tikimės jų supratimo, kad saugodami gyventojus ir dujų vartotojus, privalome tinkamai prižiūrėti dujotiekių tinklą, vamzdynus, kuriais skirstomos gamtinės dujos. Todėl kartais turime imtis ir patiems ne itin malonių sprendimų. Tai darome vardan gyventojų saugumo“, – sako Dalius Svetulevičius, „Lietuvos dujų“ Dujų tinklo tarnybos direktorius.

Kasmet „Lietuvos dujų“ darbuotojai atsodina arba tvarko Kuršių nerijos regioninio parko miškus, šiuo metu bendrovė tariasi su savivaldybėmis ir ieško galimybių prisidėti prie miestų žaliųjų erdvių tvarkymo.

Dujotiekių apsaugos zonoje be „Lietuvos dujų“ žinios draudžiama atlikti bet kokius statybos darbus, sodinti medžius ir krūmus, kasti žemę giliau nei 30 cm, sandėliuoti statybines ir kitas medžiagas, kasti ir gilinti griovius. Prieš imantis žemės kasimo darbų, visais atvejais būtina pasitikslinti, ar darbų vietoje ir šalia jos nėra inžinerinių tinklų, kuriems nustatyti žemės naudojimo apribojimai. Prieš žemės darbų pradžią būtina gauti leidimą statiniui statyti, suderinti žemės darbų atlikimo aprašą, iškviesti „Lietuvos dujų“ atstovą.

Apsaugos zonos – neužstatyti žemės plotai – nustatytos ne tik dujotiekiams, bet ir elektros linijoms. Po elektros laidais augantys medžiai taip pat privalo būti iškirsti, kad audros ar nelaimingo atsitikimo metu nekiltų pavojus žmogaus gyvybei, nenutrūktų elektros energijos tiekimas vartotojams. 

 

dujotiekiu apsaugos zonos

 AB „Lietuvos dujos“ iliustracija

 

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 225 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,