Mano Gargždai



Ir mažas gyvsidabrio garų kiekis gali sukelti daug nemalonumų

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Corbis nuotrauka. Asociatyvi Corbis nuotrauka.

Gyvsidabrio garai – labai pavojinga medžiaga, kurios garai gali sukelti pavojų sveikatai, net gyvybei. Gyvsidabrio yra senuose gyvsidabrio kūno temperatūros matavimo termometruose, kituose įrenginiuose. Žinomas ne vienas užterštumo gyvsidabrio garais atvejis, ypač plačiai nuskambėjo Ukmergės miesto teismo patalpų užteršimas. Prieš keletą metų didelis užteršimo gyvsidabriu atvejis įvyko Gargžduose, kai vienas gyventojas tyčia garino gyvsidabrį ant viryklės. Didelis gyvsidabrio kiekis (apie 7 kilogramus) buvo rastas Gargždų miesto Žemaitės gatvėje patalpose, kuriose ankščiau buvo  gimdymo namai.

 

Neseniai vėl užteršimo gyvsidabrio garais atvejis įvyko Gargždų mieste – sudužus kūno temperatūros matavimo termometrui,  žmogus gyvsidabrį surinko ir supylė į šildymo katilą, todėl garai pasklido po kambarius, o surinkti gyvsidabrį iš šildymo katilo buvo iškviesti Gargždų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ugniagesiai.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Gargždų skyriaus ir Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos specialistai atliko gyvsidabrio garų koncentracijos gyvenamosiose patalpose matavimus. Matavimų metu nustatyta, kad gyvsidabrio garai gyvenamosiose patalpose bei rūsyje, kur buvo įrengtas šildymo katilas, viršijo Lietuvos higienos norma HN 35:2007 „Didžiausia leidžiama cheminių medžiagų (teršalų) koncentracija gyvenamosios aplinkos ore“ nustatytą didžiausią leidžiamą gyvsidabrio garų koncentraciją, todėl gyventojai buvo perspėti, kad gyventi šiose patalpose negalima: gyvenamąsias patalpas būtina demerkurizuoti, intensyviai vėdinti ir atlikti pakartotinus gyvsidabrio garų koncentracijos patalpų ore matavimus. Nurodyta, kad demerkurizaciją patalpose daryti tik naudojant asmens apsaugos priemones: respiratorius, pirštines.

Namo gyventojams nurodyta, kad atlikus patalpų demerkurizaciją vėl praneštų Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Gargždų skyriui dėl pakartotinų matavimų organizavimo. Taip pat namo savininkai informuoti, kad visi asmenys, buvę patalpose įvykio metu ir po jo, privalo  pasitikrinti sveikatą dėl apsinuodijimo gyvsidabrio garais.

Kad ir toks nedidelis kiekis gyvsidabrio sukėlė pavojų žmonių gyvybei bei didelius nepatogumus: gyventojams reikėjo išsikelti į kitas patalpas, vykdyti visų namo patalpų demerkurizaciją, kol gyvsidabrio garų koncentracija patalpose neviršys leidžiamos gyvsidabrio garų koncentracijos.

Todėl buityje reikėtų nebenaudoti gyvsidabrio turinčių prietaisų, pakeisti juos modernesniais, neturinčiais kenksmingų cheminių medžiagų. Sudužus įrenginiui, kuriame yra gyvsidabrio, jį būtina surinkti, supilti į stilinį indą, užpilti vandeniu, sandariai uždaryti ir pristatyti į UAB ,,Toksika“ Klaipėdos filialą, kuris yra Dumpių kaime, Priekulės seniūnijoje, šalia sąvartyno (UAB ,,KRATC“). Čia galima pristatyti ir senus nebenaudojamus gyvsidabrio turinčius prietaisus.   Įmonė priima pavojingas atliekas darbo dienomis nuo 7.30 val. iki 16.00 val. Telefonai pasiteirauti: (8 46) 24 10 27, 8 698 57 729.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 220 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,