Mano Gargždai



Lietuviški filmai ir animacija – Gargždų kino teatro lankytojų favoritai

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Kino teatro lankytojai netrukus bilietus galės įsigyti ir internetu. Simos Ulvikienės nuotr. Kino teatro lankytojai netrukus bilietus galės įsigyti ir internetu. Simos Ulvikienės nuotr.

Jau praėjo bemaž devyni mėnesiai po to, kai duris atvėrė renovuotas kino teatras „Minija“. Pasidomėjome, kokias džiaugsmais ir vargais jis gyvena šiandien.

 

Atsiveda svečius

Ilgametis „Minijos“ administratorius Jonas Mikutis teigė, kad žiūrovų rodomi filmai sulaukia: vieni daugiau, kiti mažiau. Jis sutiko, kad po renovuoto teatro atidarymo buvo išskirtinis anšlagas – visi norėjo pažiūrėti, kokia čia salė, pasidairyti, pasmalsauti.

Žmonės džiaugiasi, kad yra kur laiką praleisti“, – tvirtino J.Mikutis, pridūręs kitus privalumus: nedideles kainas, neįgaliesiems, pensininkams ir vaikams iki 12 metų taikomas nuolaidas. Dažnas pasidžiaugia ir vibruojančiomis kėdėmis, ir tuo, kad, sėdint jose, bilietų kainos nėra didesnės.

Pasak kino teatro administratoriaus, tokį laisvalaikio praleidimo būdą renkasi ne tik pavieniai filmų mėgėjai, bet ir įvairios organizacijos, kolektyvai, mokytojų lydimi atvyksta mokiniai. Čia vyksta ir įvairūs renginiai. Pavyzdžiui, neseniai surengta Keturių vandenų festivalio kino diena.

Nesame konkurentai su kitais kino teatrais – kas kur nori, ten eina. Taip pat ir mes sulaukiame klientų iš Klaipėdos, kitų miestų. Būna žmonės dėkoja, kad turi vietą, kur gali nueiti. Ir net svečius iš kitų miestų atsiveda“, – pasakojo J.Mikutis.

Dėmesio sulaukia ir „Minijoje“ esantis kino technikos muziejus. Tokiu negali pasigirti joks kitas šalies kino teatras. J.Mikutis su lankytojais mielai dalinasi pasakojimais apie eksponatus, jų istorija, atskleidžia naudojimo subtilybes.

Paklaustas, ar kultūringi teatro lankytojai, J.Mikutis neslėpė, kad visko pasitaiko: kas kavą išlieja, kas šiukšles palieka: „Viskas priklauso nuo žmogaus...“

 

mikutis

Išskirtinis „Minijos“ pasididžiavimas – kino technikos muziejus, kuriame galima pamatyti daugelį metų Jono Mikučio rinktus eksponatus. Redakcijos archyvo nuotr.

 

Populiarūs ir lietuviški filmai

Kino teatro administratorius atskleidė, kad jaunimas dažniau renkasi „holivudinius“ filmus. Tačiau labai mėgstami, ypač vyresniosios kartos, ir lietuvių kūrėjų darbai. Jie vilioja ne tik tautiečiams suprantama kalba, bet ir žinomais, ne kartą matytais aktoriais.

Vyresni žmonės juokauja, kad į neverstus filmus turi eiti du sykius – vieną kartą skaityti, o kitą – žiūrėti filmą“, – šypsojosi J.Mikutis.

Anot kino teatro administratoriaus, užsienietiškus filmus versti yra labai brangu – tai visiems šalies kino teatrams būdingas klausimas. Vaikiški filmai lankomesni, todėl distribucinės kompanijos juos verčia į lietuvių kalbą.

Daugiau žiūrovų „Minijoje“ būna penktadieniais, šeštadieniais. Lankytojų, nors ir kiek mažiau, taip pat sulaukiama sekmadieniais. Kaip tvirtino J.Mikutis, žmonių srautai priklauso nuo filmų.

Gargždiškių skonis panašus į kitų šalies kinomanų. Kaip teigė kino teatro administratorius, Gargžduose, kaip ir visoje Lietuvoje, didžiausio susidomėjimo sulaukė filmai „50 pilkų atspalvių“, lietuvių kūrėjų „Traukinio apiplėšimas, kurį įvykdė Saulius ir Paulius“, taip pat animacinis filmas „Pakalikai“. Vyresnę kartą sudomino filmas „Edeno sodas“, taip pat kurtas lietuvių. Lankytojai norėjo pažiūrėti, kaip atrodo būsimoji senatvė, ateities Lietuva. J.Mikutis sakė, kad noriai tiek vyresni, tiek jaunesni žiūrovai eina į lietuvių romantinę komediją „Dėdė, Rokas ir Nida“.

Kino teatro administratorius viliasi, kad ne ką mažesnio susidomėjimo sulauks ir lietuvių kriminalinė komedija „Kunigo naudą velniai gaudo“, kurios premjera numatoma lapkričio 13 d.

 

skenuota nuotrauka

Šiandien kino teatras „Minija“ – modernus ir šiuolaikiškas. Anksčiau gargždiškiai filmus pamatydavo gerokai vėliau po premjeros. O prieš kelis dešimtmečius filmų iškabos dailininkų būdavo piešiamos ranka. J.Mikučio archyvo nuotr.

 

Diegia naujoves

Ilgamečiam kino teatro vadovui šis lyg antri namai. Ne kartą jis mintimis grįžo į laikus prieš renovaciją, prisiminė, kaip anuomet buvo sunku.

Prieš renovaciją premjerų nerodydavome. Mus filmai pasiekdavo tik po kelių mėnesių. Jei būdavo koks geresnis, ateidavo žmonių. O skaitmeninių visai negalėdavome parodyti, pavyzdžiui, filmo „Tadas Blinda. Pradžia“.

J.Mikutis pasidžiaugė, kad dabar visi kino filmai Gargždus pasiekia laiku.

Prieš lapkričio 1-ąją bus rodomi siaubo filmai. Jie Gargždus pasieks ne praėjus keliems mėnesiams po Helovino kaip anksčiau. Deja, visų kino filmų parodyti negalime, nes turime vieną salę. Didieji kino teatrai jų turi po 5-6. O susivėlinti negalime, nes esame biudžetininkai“, – kalbėjo J.Mikutis.

Nors lankytojų srautai kiek atslūgo, kino teatras „neužsnūdo“ – diegiamos naujovės, stengiamasi, kad ši vieta žmonėms būtų patraukli. J.Mikutis pasakojo, kad neseniai atidaryta elektroninė kasa, tad bilietai nebebus išrašinėjami ranka.

Jau kurį laiką daug patogiau filmus žiūri mažieji kino teatro lankytojai – parūpinti jiems pritaikyti kėdžių paaukštinimai.

Ilgai buvo svarstyta kokias kėdutes įsigyti. Pasirinktos kietos, nes minkštas ar panašias į automobilines būtų sudėtinga dezinfekuoti“, – aiškino kino teatro administratorius.

J.Mikutis atskleidė, kad neilgai trukus klientams bus pasiūlyta ir galimybė bilietus įsigyti internetu. Šiuo metu vyksta pasiruošimo, diegimo darbai.

 

Kaip skelbia Klaipėdos rajono savivaldybė, bendra  kino teatro pastato modernizavimo kaina – 775 tūkst. eurų. Iš jų Europos Sąjungos ir valstybės biudžeto lėšos – 220 tūkst. eurų. Taigi Savivaldybei reikėjo prisidėti 554,6 tūkst. eurų.

Nuo atidarymo dienos (sausio 24-osios) iki rugsėjo 31-osios kino teatre įvyko 479 seansai, apsilankė 21 993 žiūrovai, surinkta 67 tūkst. 161 euras. Kino teatro finansiniai rodikliai netgi viršija lūkesčius.

 

1 komentaras

  • Gargžduose atsirado tikrai patraukli vieta praleisti vakarus, ir anukėlius kur atsivesti, buvau ir atidaryme ir visai nesenai vykusioje šventėje, gaila, kad pastaroji nenusisekė, nebuvo visų laukto Storpirščio ir vedėja pasirodė nepasiruošusi. Muziejuje taip pat lankiausi jau kelis kartus ir norėčiau pastebėti, kad jis panašėja į sandėliuką, labai nesinori eit ir grūstis, kad nenuverstum kokio eksponato, o vaikai nevisur gali prieiti ir apžiūrėti, manau čia reiktų kažką keisti. Bet aplamai tai labai jauki vieta ir kolektyvas toks malonus, ir kava skani .

    Pranešti Gražina Trečiadienis, 2015 spalio 14 13:04 Komentaro nuoroda

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 90 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,