Mano Gargždai



Rūpintis bendru turtu – bendras reikalas

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi redakcijos archyvo nuotrauka. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotrauka.

     Daugiabučių namų butų ir kitų patalpų savininkai bendrojo naudojimo objektus privalo valdyti, tinkamai prižiūrėti, remontuoti ar kitaip tvarkyti pagal Lietuvos Respublikos teisės aktų nuostatas. Kokią pagalbą gyventojams šioje srityje teikia Savivaldybė, kalbamės su mero pavaduotoja Rūta Cirtautaite.

 

     Kokias bendrosios nuosavybės valdymo formos yra galimos?

     Civilinis kodeksas numato tris bendrosios nuosavybės valdymo formas. Gyventojams leidžiama pasirinkti, ar kurti daugiabučių namų savininkų bendriją, ar pasirašyti jungtinės veiklos sutartį. Trečioji galimybė yra savivaldybės skiriamas bendrojo naudojimo objektų administratorius, kurį gali pasirinkti patys namų gyventojai.

 

      Kiek rajone yra daugiabučių namų ir kokias valdymo formas yra pasirinkę jų savininkai? Koks apskritai yra gyventojų požiūris į bendrojo naudojimo objektus?

     Klaipėdos rajono savivaldybėje yra 705 daugiabučiai namai. 124 iš jų – Gargždų mieste, o visi likusieji − kaimuose ir miesteliuose. Iki2014 m. rugpjūčio mėnesio savivaldybėje tik 70 daugiabučių priklausė daugiabučių namų savininkų bendrijoms, 14 namų savininkai buvo pasirašę jungtinės veiklos sutartį ir 69 namai bendrojo naudojimo objektų valdymą perdavė administratoriams. Likusieji 552 daugiabučiai namai (beveik visi kaimuose ir miesteliuose) neturėjo jokios, pagal įstatymus reikalaujamos, valdymo formos.

     Didžioji dauguma rajono daugiabučių savininkų-gyventojų net nežinojo apie reikalavimą, kad kiekvienas namo gyventojas yra atsakingas už bendro naudojimo objektų (stogas, sienos, pamatai ir kt.) priežiūrą, o tie, kurie žinojo, bet nesirūpino namo priežiūra, tikėjosi, kad juos šis įstatymas aplenks arba buvo įsitikinę, kad namo priežiūra turi rūpintis valdžia.

 

     Kaip gyventojams sekasi tvarkyti daugiabučius, kokių daugiausia kyla problemų?

     Mūsų rajone yra ne vienas daugiabutis, kurio vienas galas arba jo dalis prižiūrima, tvarkoma, o kita – baigia sugriūti. Daugiabučio namo savininkai negali sutarti dėl bendro naudojimo objektų priežiūros, nes didelė dalis savininkų vengia bent minimaliai prisidėti prie namo priežiūros, motyvuodami tuo, kad neturi tam lėšų, manydami, kad tai jiems nepriklauso arba jiems „yra gerai, kaip yra". Nemaža dalis butų savininkų yra išvykę į užsienį ir savo namais visiškai nesirūpina. Tokių namų visoje šalyje, kaip ir mūsų rajone, vis daugėja. Buvo tikimasi, kad daugiabučių butų ir kitų patalpų savininkai-gyventojai įkurs bendrijas ar sudarys jungtinės veiklos sutartis, kad būtų tinkamai užtikrintas bendrojo naudojimo objektų valdymas, naudojimas ir priežiūra. Tačiau to neįvyko.

 

     Taigi Savivaldybei teko imtis tvarkyti reikalų?

     Prieš 4 metus Vietos savivaldos įstatyme atsirado savivaldybėms priskirta kontrolės funkcija – kontroliuoti bendrijas, jungtinės veiklos sutarties dalyvius ir administratorius. Šiai funkcijai įgyvendinti Klaipėdos rajono savivaldybės Turto valdymo skyriuje buvo įsteigtas naujas etatas, įdarbinta specialistė Laima Rusienė, kurios pareiga – vykdyti daugiabučių valdytojų veiklos priežiūrą ir kontrolę, taip pat organizuoti daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkų, neįsteigusių gyvenamojo namo butų ir kitų patalpų savininkų bendrijos arba nesudariusių jungtinės veiklos sutarties, susirinkimus ir balsavimus raštu dėl bendrojo naudojimo objektų valdytojų pasirinkimo.

     Savivaldybei yra pateikę prašymus 3 bendrojo naudojimo objektų administratoriai: UAB „Gargždų būstas", UAB „Pempininkų būstas", UAB „Jūros būstas".

 

     Kaip konkrečiai vyksta darbas su daugiabučių namų savininkais? Ar pavyksta juos įtikinti tinkamai pasirūpinti savo turtu?

     Kadangi daugumos daugiabučių savininkai-gyventojai patys nepriėmė jokio sprendimo dėl savo namų valdymo ir priežiūros, Klaipėdos rajono savivaldybės Turto valdymo skyrius jau metus laiko organizuoja balsavimus raštu dėl bendrojo naudojimo objektų administratoriaus pasirinkimo. Specialistė Laima Rusienė, vykdama išdalinti balsavimo biuletenių, susitinka su keletu iš kiekvieno daugiabučio savininkų ir jiems paaiškina balsavimo esmę, daugiabučių bendrojo naudojimo objektų valdymo formų ypatumus ir galimybes, pageidaujantiems (neturintiems galimybės atsispausdinti) pateikia jungtinės veiklos sutarties formą, paaiškina, kur galima rasti daugiau informacijos, o esant neaiškumams nurodo skambinti balsavimo biuletenyje ir informaciniame pranešime nurodytu telefonu. Paskambinusiems visada suteikiama išsami informacija, pageidaujant – organizuojamas papildomas visų namo savininkų susirinkimas. Daugeliu atveju gyventojai išvis nesidomi arba atsisako balsuoti, nes, jų manymu, jų niekas neprivers pasirinkti administratoriaus ar tuo labiau mokėti papildomus mokesčius. Tokiu atveju, neįvykus balsavimams, administratorių, atsižvelgdama į administratorių pateiktus paslaugų įkainius, jų patirtį ir pasirengimą teikti bendrojo naudojimo objektų administravimo paslaugas, paskiria savivaldybės vykdomoji institucija. Gaila, kad tik tada daugiabučių namų savininkai, gavę administratoriaus sąskaitas už suteiktas paslaugas, pradeda kelti klausimus dėl galimybių bendrojo naudojimo objektų valdymą organizuoti savo jėgomis.

 

     Kiek ir kur jau yra įvykę balsavimų dėl bendrojo naudojimo objektų administratoriaus pasirinkimo? Kokios administratoriaus pareigos?

     Šiuo metu balsavimai yra įvykę 7 seniūnijose, likusiose trijose seniūnijose – Endriejavo, Dauparų−Kvietinių ir Vėžaičių – baigiasi pakartotiniai balsavimai (balsavimai pagal teisės aktuose nustatytus reikalavimus vyksta du kartus), o Veiviržėnų seniūnijoje gruodžio pradžioje prasidės ir iki kalėdinių švenčių baigsis pakartotiniai balsavimai dėl administratoriaus pasirinkimo.

     Pasibaigus šiems balsavimams iki šių metų pabaigos didžioji dauguma rajono daugiabučių namų turės įregistruotą kurią nors valdymo formą.

     Namo gyventojams administratorius per 3 mėnesius nuo metų pradžios turi pateikti informaciją apie namo gyventojų lėšų naudojimą įvairioms namo reikmėms ir apie planuojamus darbus. Taip pat turi būti kviečiami susirinkimai gyventojų pageidavimu, kad būtų aptartos namo problemos ir jų sprendimo būdai.

 

     Kiek daugiabučių šiuo metu turi administratorius, o kiek valdomi kitokia forma? Kur kreiptis gyventojams dėl iškylančių problemų?

     Šiuo metu savivaldybėje įregistruota 248 jungtinės veiklos sutartys, 75 daugiabučių namų savininkų bendrijos, o administratorius paskirtas 221 daugiabučiui. Jeigu gyventojams kyla problemų su namo valdytoju, kviečiame kreiptis į Savivaldybės administracijos Turto valdymo skyriaus specialistę Laimą Rusienę tel. (8 46) 47 19 30, el. p. .

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 183 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,