Logo
 Spausdinti šį puslapį

Sukilėlių keliais žengė daugiau nei 1500 žygeivių (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Simos Ulvikienės nuotrauka. Simos Ulvikienės nuotrauka.

Naktį iš sausio 15-osios į 16-ąją patriotiškai nusiteikusi minia išsiruošė į naktinį žygį 1923-ųjų Klaipėdos sukilimo dalyvių keliais. Penkioliktasis naktinis pėsčiųjų žygis pritraukė daugiau nei 1500 dalyvių, panorusių įveikti 25 kilometrų atstumą nuo Gargždų iki Klaipėdos.

 

1529 žygeiviai iš visos Lietuvos susirinko Gargžduose, prie „Kranto“ pagrindinės mokyklos. Čia juos pasveikino ir drąsino Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, beje, taip pat dalyvavęs kelionėje pėsčiomis, žygio organizatorius, Lietuvos kariuomenės savanorių kūrėjų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkas Kęstutis Trakimas, žygio organizacinio komiteto narys Algirdas Grublys, taip pat Klaipėdos rajono savivaldybės meras Vaclovas Dačkauskas, Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, Gargždų Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios klebonas kanauninkas Jonas Paulauskas.

Vieni žygeiviai į kelią išsiruošė pirmą kartą, kiti tai jau daro daugybę metų. Dešimt kartų žygyje dalyvavę asmenys buvo apdovanoti. Pirmojo laipsnio medalis ir padėkos raštas skirtas pirmojo žygio organizatoriui ir vadovui Kaziui Butginui (po mirties). Taip pat medaliais įvertinti Saulius Ličkus, Egidijus Šalkauskas, Darius Volkovas, Arūnas Liepinis, Simonas Berikas.

Sugiedoję himną naktinį žygį pradėjo kariai profesionalai ir savanoriai, šauliai, skautai, policijos pareigūnai ir kursantai, kiti entuziastai, panorę išbandyti save ir prisiminti istoriją.

Kelionės maršrutas kasmet keičiamas. 1923 m. sausio 15-osios naktį Mažosios Lietuvos sukilėliai ir šalies kariai žygiavo iš keturių pusių. Taigi kasmet pajudama iš kurio nors sukilėlių kelionės punkto.

Šįsyk kelionė driekėsi palei kairįjį Smiltelės upės krantą. Žygio dalyvių laukė trys sustojimai-kontrolės punktai: pirmasis – už 8 kilometrų nuo starto, antrasis – už 11 kilometrų, Jonušuose, trečiasis – Paupio kaime, prie Bachmano dvaro. Čia buvo galima sušilti prie laužo, išgerti puodelį arbatos, pasivaišinti kareiviška koše.

Kaip skelbia Krašto apsaugos savanorių pajėgų Žemaičių apygardos 3-ioji rinktinė, žygis vidutiniškai įveikiamas per penkias valandas, tačiau buvo ir tokių dalyvių, kurie šį žygį įveikė per tris valandas. Finišas – Lietuvos kariuomenės Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione.

Žygio dalyviams, įveikusiems visą trasą, buvo įteikti vardiniai diplomai-pažymėjimai.

Žygio organizatoriai: Lietuvos kariuomenės Kūrėjų Savanorių sąjungos Klaipėdos apskrities skyrius kartu su Lietuvos Šaulių sąjungos Vakarų (jūros) šaulių 3-ąja rinktine, padedant KASP Žemaičių apygardos 3-ąjai rinktinei ir LDK Butigeidžio dragūnų batalionui.

 

Žygeivių išlydėtuvės – Simos Ulvikienės nuotraukose:

 

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,