Logo
 Spausdinti šį puslapį

Kokie vandentvarkos projektai įgyvendinami Klaipėdos rajone?

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Simos Ulvikienės nuotr. Asociatyvi Simos Ulvikienės nuotr.

Apie šių metų vandentvarkos projektus kalbamės su Administracijos direktoriaus pavaduotoju Česlovu Banevičiumi.

 

Ar švarų vandenį vartojame ir ar tinkamai tvarkomos nuotekos, − pastebėti ne visada taip paprasta nei duobėtus kelius, − tačiau tai ne mažiau, o gal net labiau svarbūs dalykai. Kokie svarbiausi vandentvarkos projektai bus įgyvendinami 2016 m.?

Didžiausias šiais metais vykdomas projektas, kurio vertė  apie 1,4 mln. eurų − vandentiekio ir nuotekų tinklų plėtra sodų bendrijose „Minija“ ir „Gargždelė“ Gargžduose. Šiuo metu vyksta projektavimo darbai, statybos darbai turi prasidėti jau šiais metais ir planuojama baigti 2017-aisiais. Prie vandentiekio tinklų bus prijungta 469 gyvenamųjų būstų, prie nuotekų − 449 gyvenamų būstų.

Dovilų gyvenvietės Kulių ir Pilutės g. šiuo metu jau statomi vandentiekio ir buitinių nuotekų tinklai. Projekto vertė apie 70 tūkst. eurų, jį užbaigti planuojama šiais metais. Prie geriamojo vandens ir nuotekų tinklų bus prijungti 23 gyvenamieji būstai.

Pagal Klaipėdos rajono specialųjį planą Gindulių, Slengių gyvenviečių teritorijose šiuo metu vykdomas vandentiekio tinklų sujungimas nuo Gindulių iki Tauralaukio. Projekto vertė apie 70 tūkst. eurų, jį  planuojama užbaigti šiais metais. Bus sudaryta galimybė prisijungti prie tinklų gyvenamiesiems kvartalams ir pavieniams gyventojams (apie 100 sklypų), taip pat bus pagerinta vandens kokybė jau dabar esantiems  vartotojams.

Kitas svarbus projektas, kurį  įgyvendinti bus galima tik pabaigus sujungti tinklus nuo Gindulių iki Tauralaukio − gyvenamųjų namų kvartalo „Saulėtasis sodžius“ ir greta Smeltaitės g. (Slengių ir Klemiškės II k. teritorijose) esančių gyvenamųjų kvartalų prijungimas prie centralizuotos vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo sistemos. Projekto vertė 248 tūkst. eurų. Naujų vandentiekio ir nuotekų paslaugų vartotojų – 150 namų ūkių 2016 m. tam numatyta skirti 72 tūkst. eurų, planuojama baigti ateinančiais metais.

Vėžaičių gyvenvietėje vykdomas projektas „Vandentiekio ir buitinių nuotekų tinklų statyba Žemaičių ir Gargždų g.“. Šiais metais atlikus darbus bus sudaryta galimybė prie vandentiekio ir nuotekų tinklų prisijungti keliems naujiems gyvenamiesiems būstams, taip pat perjungus esamų daugiabučių namų buitines nuotekas į anksčiau ES projektu įrengtus buitinių nuotekų tinklus, atsiras galimybė sutvarkyti Vėžaičių gyvenvietės centrinėje ir pietinėje dalyje paviršinių nuotekų tvarkymą. Projekto vertė apie 17 tūkst. eurų.

Šiais metais dar planuojama pradėti įrengti vandentiekio ir nuotekų tinklus ir kituose objektuose Jakuose, Budrikuose, Slengiuose, Kalotėje, Aukštkiemiuose. Preliminarus prijungiamų būstų skaičius − apie 120.

 

Kas finansuoja šiuo projektus?

Minėtus projektus finansuoja AB „Klaipėdos vanduo“, prie kai kurių kitų projektų prisideda valstybė, taip pat ir mūsų Savivaldybė.

 

Kokie svarbūs tęstiniai projektai įgyvendinami?

Šiais metais bus užbaigta paskutinė rangos sutartis projektui „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtra Klaipėdos mieste ir rajone (Priekulėje, Mickuose, Dituvoje, Kuodžiuose, Agluonėnuose, Stragnuose II, Dauparuose, Šlapšilėje, Gobergiškėje, Jonušuose)“. Šiuo metu jau baigti 13,77 km magistralinės  vandentiekio linijos iš Klaipėdos iki Priekulę su atšakomis į Mickų, Dituvos, Kuodžių gyvenvietes bei vandentiekio ir nuotekų tinklų įrengimo Agluonėnų gyvenvietėje  statybos darbai, taip pat baigiami vandentiekio ir buitinių nuotekų tinklų statybos darbai Dauparų, Gobergiškės, Jonušų, Šlapšilės gyvenvietėse. Klaipėdos rajone suplanuota įrengti apie 26 km vandentiekio tinklų ir apie 20 km nuotekų tinklų, sudarant galimybę prie viešojo vandens tiekimo sistemos prisijungti apie 120 naujų gyvenamųjų būstų ir prie nuotekų šalinimo sistemos apie 333 naujų gyvenamųjų būstų. Iš viso projektui iš valstybės biudžeto lėšų skirta per 4 mln. eurų, projekto vykdytojo AB „Klaipėdos vanduo“ nuosavos lėšos sudaro apie 212 tūkst. eurų be PVM. Bendra projekto vertė – 4 mln. 190 tūkst. eurų be PVM.

 

Kokie yra tolimesni planai, kiek prie naujų projektų įgyvendinimo prisidės Savivaldybė?

Šio metu jau pateikti dokumentai siekiant gauti Europos Sąjungos paramos lėšas pagal 2014−2020 m. ES fondų investicijų veiksmų programos 05.3.2 –APVA-R-014 priemonę „Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo sistemų renovavimas ir plėtra, įmonių tobulinimas“ projektui „Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros rekonstravimas ir plėtra Klaipėdos rajone“. Numatoma Gargžduose, Kretingalės, Judrėnų, Veiviržėnų, Plikių miesteliuose, Dauparų, Drevernos, Lapių, Girkalių Kvietinių, Trušelių, Mazūriškių, Klipščių, Slengių, Kalotės, Kalvių ir Ketvergių kaimuose, Priekulėje (Minijos ir Parko g.), nutiesti 26,783 km vandentiekio tinklų, 45,359 km nuotekų tinklų, rekonstruoti 3,173 km vandentiekio tinklų, 8,010 km nuotekų tinklų, pastatyti 6 vandens gerinimo įrenginius ir rekonstruoti 6 nuotekų valymo įrenginius. Bus sudaryta galimybė prie naujai pastatytų vandentiekio ir nuotekų tinklų Klaipėdos rajone prisijungti atitinkamai 1602 gyventojams (445 būstams) ir 2851 gyventojams (792 būstams). Rekonstravus tinklus buitinių nuotekų surinkimo paslaugos kokybė bus pagerinta 4972 gyventojams (1381 būstams), vandens tiekimo paslaugos kokybė bus pagerinta 814 gyventojams (226 būstams). Planuojama preliminari viso projekto vertė – per 13 mln. 893 tūkst. eurų, iš šio skaičiaus daugiau kaip 7 mln. 628 tūkst. eurų − ES parama, per 2 mln. 341 tūkst. eurų prisideda Klaipėdos rajono savivaldybė, dar daugiau kaip 3 mln. 923 tūkst. eurų skiria AB „Klaipėdos vanduo“.

 

Koks dar, be finansinio, mūsų Savivaldybės indėlis sprendžiant vandentiekio ir nuotekų tinklų plėtros klausimus?

Visi projektai, kuriuos įgyvendina AB „Klaipėdos vanduo“, yra numatomi, apsvarstomi ir derinami su Savivaldybe. Mūsų Savivaldybės plėtros strateginiame ir trimečiame veiklos planuose yra numatytos vandentvarkos plėtros priemonės, kuriose mes dalyvaujame kaip partneriai, taip pat prisidedame ir savo lėšomis. 

Esame dėkingi bendrovei „Klaipėdos vanduo“ už laiku ir kokybiškai įgyvendinamus vandentvarkos projektus.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,