Logo
 Spausdinti šį puslapį

Taryba Antikorupcijos komisijos pirmininką A.Vasylių paliko „gyvą“, bet atstatydino

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Aivaras Vasylius. A.Norvilienės nuotr. Aivaras Vasylius. A.Norvilienės nuotr.

Vakar, ketvirtadienį, vykusiame Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos posėdyje kunkuliavo aistros. Prieštaringų nuomonių audrą įžiebė klausimas dėl Savivaldybės antikorupcijos komisijos pirmininko Aivaro Vasyliaus atstatydinimo iš užimamų pareigų.

 

Nušalinti panoro „tvarkiečiai“

Antikorupcijos komisijos pirmininko A.Vasyliaus veiksmais suabejojo „tvarkiečiai“ Viktoras Kura ir Biruta Alšauskienė, kurie irgi yra šios Komisijos nariai. Merui Vaclovui Dačkauskui skirtame pranešime jie nurodė, kad sausio 20 d. vykusiame Antikorupcijos komisijos posėdyje be kitų klausimų buvo numatyta svarstyti ir du anoniminius skundus: dėl BĮ Gargždų sporto centro ir VšĮ „Gargždų futbolas“.

Primename, kad anoniminiame skunde dėl VšĮ „Gargždų futbolas“ dėstyta, kad sportininkai nori išsiaiškinti asmenis, kurie neva sumenkino futbolo komandos „Banga“ vardą, įvardyti galimi kaltininkai: Tarybos nariai Nerijus Galvanauskas ir Dainius Šatkus, taip pat VšĮ „Gargždų futbolas“ direktorius Rimantas Mikalauskas. Beje, STT, kuri taip pat gavo tokį skundą, jo gvildenti nesiėmė. Skunde dėl Sporto centro skųstasi, kad esą neteisėtai paskirtas Sporto centro direktoriaus pavaduotojas, kuris giminystės ryšiais siejamas su meru.

„Prieš posėdį visi Komisijos nariai gavo medžiagą, kurioje buvo Komisijos pirmininkui A.Vasyliui adresuotas N.Galvanausko atsakymas į anoniminį skundą dėl VšĮ „Gargždų futbolas“, VšĮ „Gargždų futbolas“ direktoriaus atsakymas į A.Vasyliaus paklausimą, Dainiaus Šatkaus raštas-paaiškinimas susipažinus su anoniminiu skundu dėl VšĮ „Gargždų futbolas“, adresuotas Komisijai, ir kita medžiaga“, – dėstoma V.Kuros ir B.Alšauskienės pranešime.

„Tvarkiečių“ manymu, A.Vasylius „savavaliaudamas, neturėdamas teisės, neinformuodamas ir neatsiklausdamas Komisijos pats pradėjo tyrimo veiksmus dėl anoniminių skundų, juos paviešino, taip galimai sumenkino įstaigų autoritetą bei galimai pakenkė tyrimams, kuriuos atlieka teisėsaugos institucijos“.

Pasak V.Kuros ir B.Alšauskienės, posėdžio metu Komisija visais klausimais priėmė sprendimus, tik dėl VšĮ „Gargždų futbolas“ sprendimas nepriimtas: „Nes pirmininkas nepateikė sprendimo būdo ir nepasiūlė balsuoti, taip akivaizdžiai parodydamas suinteresuotumą šiuo klausimu“.

 

Įžeistos ambicijos?

Vakar vykusiame Tarybos posėdyje A.Vasyliaus bendrapartiečiai LR liberalų sąjūdžio nariai teigė nesuprantantys tokio prašymo motyvų.

„Norėčiau paklausti pasirašiusiųjų motyvų? Kodėl neatliktas tyrimas? Kodėl nebuvo kreiptasi į VTEK (Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją – aut.pastaba), jeigu buvo kažkokie pažeidimai padaryti?“ – klausimus žėrė Tarybos narys Nerijus Galvanauskas.

Pasak mero V.Dačkausko, tyrimo atlikti nereikėjo, nes tai – politinio pasitikėjimo postas. Meras aiškino, kad, jei bus atstatydintas A.Vasylius, opozicija iki balandžio 11 d. galės teikti kitą Antikorupcijos komisijos pirmininko kandidatūrą.

„Čia paprastas dalykinis klausimas“, – nukirto V.Dačkauskas.

Viena iš atstatydinimo iniciatorių Tarybos narė B.Alšauskienė posėdyje argumentavo, kad Komisijos pirmininkui pirmiausia derėjo sulaukti atsakymų iš Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT).

„Ekspromtu negalima pasiūlyti, kad būtų atleidžiami darbuotojai. Pirmiausia reikia viską išsiaiškinti, po to būtume galėję teikti rekomendacinio pobūdžio pasiūlymus. Šitaip su žmonėmis negalima elgtis“, – savo poziciją išsakė B.Alšauskienė.

Ką pasakyti turėjo ir A.Vasylius: „Neklaidinkite žmonių. Jūs sakote, kad pažeisti Antikorupcijos komisijos nuostatai. Kas atliko tyrimą, kokie nuostatai ir kokiu būdu pažeisti? Antra, nuo kada tiesos sakymas yra įstaigos diskreditavimas? Aš manau, kad įstaigos vardą labiau menkina teisės aktų nesilaikymas negu kalbėjimas apie jų nesilaikymą. Nepatinka, yra asmeniniai sprendimai, įžeistos ambicijos – taip ir sakykit“.

Anot mero, esą pats V.Vasylius vadovavosi asmeninėmis nuostatomis ir vieną skundų nagrinėjo principingai, kitą – šališkai.

 

Politika – purvynas

Tarybos narė Audronė Balnionienė atkreipė dėmesį, kad iš visos Antikorupcijos komisijos tik 2 nariai parašė savo poziciją, nesuformuota Komisijos daugumos nuomonė. Politikė situaciją vadino precendentu ir stebėjosi, kad nuo šiol galbūt kiekviename posėdyje, jei kažkam kas nepatiks, bus svarstoma dėl nušalinimų.

Priekaištus toliau žėrė ir N.Galvanauskas: „Tai vienas iš darbščiausių Tarybos narių, vienas jauniausių... Kokią mes žinutę siunčiame rinkėjams? Pagalvokit apie tai. Visi šnekėjote prieš rinkimus, kad reikia įtraukti jaunimą į politiką ir t.t. Šiandien šiuo žingsniu parodysit, kad politika yra purvinas dalykas. Jūs atleidžiate žmogų už iniciatyvą, jokių klaidų nepadarymą, o už pareigingumą. Jūs darote politiką purvynu“.

O Tarybos narys Alfredas Šiaulys politikams pasiūlė nedramatizuoti. Anot jo, A.Vasyliaus niekas nesušaudo ir palieka gyvą. A.Šiaulio manymu, kiekvienas Tarybos narys turi savo nuomonę, ją ir išreiškė 2 jo kolegos.

Po ilgų diskusijų ir kaltinimų vieni kitiems prasidėjo painiava dėl balsavimo. Merui paskelbus atvirą balsavimą, politikai puolė spaudyti mygtukus, tačiau, panašu, patys nesuprato už ką. Kadangi būta daug neaiškumų, paprašyta balsuoti dar kartą, galiausiai padaryta pertrauka. Po jos meras pranešė, kad balsavimas visgi bus slaptas.

Balsavimo biuletenyje klausta, ar Tarybos nariai pasitiki A.Vasyliumi. 3 biuleteniai buvo sugadinti, 9 pažymėjo Antikorupcijos pirmininku pasitikintys, 13 – ne.

Tarybos nariai nubalsavo ir už tai, kad A.Vasylius būtų atstatydintas iš Antikorupcijos komisijos pirmininko pareigų.

„Tegyvuoja šeima. Galima taip pasakyti. Retorinis klausimas Tarybos nariams – jeigu įstaigos vadovas nebūtų V.Liutikas, o pavaduotojas, apie kurį čia ir buvo visa tema, – mero sūnėnas, ar būtų tokie rezultatai, tokie tikslai ir pastangos?“ – politikų sprendimą reziumavo A.Vasylius.

 

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,