Mano Gargždai



Nuo sausio – elektroninės žemės sklypų kadastro duomenų bylos

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Nuo 2017-ųjų metų žemės sklypo kadastro duomenų bylas matininkai rengs ir derinti Nacionalinei žemės tarnybai teiks elektroninėmis priemonėmis.

 

2017 m. sausį įsigaliojusios Nekilnojamojo turto kadastro nuostatų pataisos leis nekilnojamojo turto savininkams, matininkams, Nacionalinei žemės tarnybai (NŽT) ir Registrų centrui paprasčiau bendrauti.

Šiai normai įgyvendinti Registrų centras įdiegė darbą palengvinsiančią priemonę – Nekilnojamojo turto registro posistemę „GeoMatininkas“. Tai unikali, paprastai valdomų įrankių visuma žemės sklypo kadastro duomenims apdoroti, bylai sukurti, dokumentams pasirašyti kvalifikuotu elektroniniu parašu, pateikti derinti NŽT ar RC ir derinti nuotoliniu būdu.

Minimi pokyčiai aktualūs ne tik matininkams ar NŽT, bet ir nekilnojamojo turto savininkams. Žmonėms, norintiems suformuoti naujus, padalinti, sujungti ar kitaip pertvarkyti turimus žemės sklypus ar pakeisti kadastro duomenis, nebereikės su popierinėmis bylomis vaikščioti po įvairias institucijas. Nuo šiol su NŽT ar Registrų centru nuotoliniu būdu bendraus tik matininkas.

Įregistravus žemės sklypą ir teises į jį, savininkas sklypo kadastro duomenų bylą galės gauti elektroniniu pavidalu (pvz., jo nurodytu el. paštu ar pasirinktos formos laikmenoje), o jei pageidaus – ir įprasta „popierine“ forma.

Labiausiai posistemės naudą turėtų pajusti matininkai – jiems suteikiamos maksimalios galimybės naudojantis „GeoMatininku“ greičiau ir patogiau (t. y., vienu įrankiu) parengti kokybišką kadastro duomenų bylą ir joje esančius dokumentus pasirašyti saugiu elektroniniu parašu. Įdiegti kontrolės įrankiai leis rasti technines klaidas ir neleis pateikti netvarkingų bylų. Vadinasi, dėl nedidelių klaidų bylos nebebus atmetinėjamos (klaidas teks ištaisyti iki bylos pateikimo į sistemą) – taip bus taupomas ir matininko, ir užsakymą jam pateikusio savininko, ir Nacionalinės žemės tarnybos ir Registrų centro laikas.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 206 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,