Mano Gargždai



Aktyvi ir sąmoninga visuomenė – svarbus VTPSI partneris

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Gyventojai kasmet vis aktyviau įsitraukia į aplinkos formavimo procesus bei atsakingai informuoja Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją (VTPSI) apie pastebėtus žalą gyventojų saugumui, aplinkai ar darniai plėtrai keliančius statybos ir teritorijų planavimo pažeidimus.

 

Didesnį visuomenės įsitraukimą atskleidžia nuosekliai augantis gyventojų ir verslo subjektų kreipimųsi skaičius – jei per praėjusius metus VTPSI išnagrinėjo 3 169 skundus ir pranešimus, per šių metų pirmuosius 10 mėnesių jau sulaukė 3468 kreipimųsi. Vis aktyviau pareiškėjai naudojasi ir Inspekcijos Pasitikėjimo linija, sudarančia galimybę anonimiškai pranešti apie korupcijos apraiškas ir pavojingą aplinkai ir visuomenei savavališką statybą.

„Džiaugiuosi, kad tiek vietos bendruomenės, tiek gyventojai, tiek nevyriausybinės organizacijos tampa aktyviais miestų ir gyvenviečių vystymo procesų dalyviais ir nedvejodami praneša inspekcijai apie pastebėtas negeroves. Aktyvi, sąmoninga ir į miestų bei gyvenviečių vystymo procesus įsitraukusi visuomenė – ne tik patikimas VTPSI partneris, bet ir būtinas darnaus teritorijų vystymo elementas. Ir toliau skatinsime visuomenės atstovų įsitraukimą įgyvendindami visuomenės švietimo ir ugdymo projektus“, – sako VTPSI viršininkė Eglė Kuklierienė.

VTPSI pažymi, kad per 2018 m. pirmus tris ketvirčius išnagrinėjus gautus skundus ir pranešimus užfiksuoti 473 pažeidimai – atitinkamai 415 statybos ir 58 teritorijų planavimo srityse. Nors visuomenės dėka nustatomų pažeidimų skaičius yra didelis, pagrįstų pranešimų dalis kol kas siekia tik apie 23 proc. Didelį nepagrįstų skundų procentą lemia ir tai, kad gyventojai tam tikrais atvejais kreipiasi dėl mažareikšmių pažeidimų ar inspekcijai nepriskirtų nagrinėti klausimų, nenurodo visų svarbių faktinių aplinkybių.

VTPSI primena, kad asmenų prašymai, skundai ir pranešimai nagrinėjami tik pagal inspekcijos kompetenciją bei atkreipia dėmesį į teisės aktuose nustatytus skundų ir pranešimų nenagrinėjimo pagrindus. Pavyzdžiui, pranešimai nenagrinėjami jei teismas tuo pačiu klausimu nagrinėja skundą arba VTPSI jau yra priėmusi sprendimą tuo pačiu klausimu ir asmuo nepateikia naujų faktinių duomenų, leidžiančių ginčyti sprendimą, taip pat jei pranešimas pateiktas dėl mažareikšmių teisės aktų pažeidimų (teisės aktų pažeidimų vykdant statinių, kai nereikia rengti nei statinio projekto, nei gauti statybą leidžiančio dokumento, statybą) arba jei nuo statybos pradžios praėjo daugiau kaip vieneri metai ar statybą leidžiantis dokumentas išduotas seniau kaip prieš 3 metus.

Inspekcija primena, kad visi atvejai kuomet skundai ir pranešimai inspekcijoje nenagrinėjami, nurodyti Asmenų prašymų, skundų, pranešimų ir asmenų aptarnavimo VTPSI taisyklių 46 punkte.

VTPSI primena, kad pasirašyti skundai ir pranešimai gali būti pateikiami VTPSI el. paštu , paštu arba atvykus į artimiausią teritorinį padalinį.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 315 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,