Mano Gargždai



Premjeras keičia tris ministrus

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Premjeras. Kiril Čachovskij/delfi.lt nuotr. Premjeras. Kiril Čachovskij/delfi.lt nuotr.

Premjeras Saulius Skvernelis keis tris ministrus – švietimo ir mokslo, aplinkos ir kultūros. Tai Ministras Pirmininkas pranešė per savo spaudos konferenciją pirmadienį.

 

Šiuo metu švietimo ir mokslo ministrės pareigas eina Jurgita Petrauskienė, aplinkos ministras yra Kęstutis Navickas, kultūros ministrės pareigas eina Liana Ruokytė-Jonsson. Paklaustas, kada nuneš jų atstatydinimo pareiškimus, Vyriausybės vadovas atsakė, kad jo susitikimas su prezidente Dalia Grybauskaite yra numatytas trečiadienį.

„Norėčiau (…) apžvelgti Vyriausybės darbo dvejus metus, esame Vyriausybės veiklos pusiaukelėje. Manau, kad tikrai padaryti esminiai darbai, jų pakankamai daug, pajudinti klausimai, kurių liesti nebuvo politinės valios nuo pat nepriklausomybės atkūrimo, pradėtos esminės reformos. (…) Esu dėkingas savo komandai, ministrams, jais didžiuojuosi, tai yra profesionalai, atsakingi žmonės, kurie nebijo ir nebijojo daryti labai svarbių esminių pokyčių. Kartu puikiai suprantu, kad yra gera galimybė vertinant (…) pokyčiams. Švietimo ir mokslo ministrė tikrai ėmėsi labai svarbių pertvarkų, kurias buvo būtina padaryti, pavyko daug, bet ne viskas. Yra dalykų, kuriuos reikia taisyti, ir tai yra ne tik Švietimo ir mokslo ministerijos klausimas. Noriu priminti visų institucijų – Vyriausybės, Seimo ir Prezidentūros bendrą darbą įgyvendinant švietimo reformas“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Premjeras teigė matąs ir kitų sričių, kuriose norėtų matyti didesnį proveržį, dinamiką ir ryžtą.

„Todėl noriu pranešti, kad šiandien priėmiau sprendimą keisti tris šios vyriausybės ministrus – švietimo ir mokslo ministrę J. Petrauskienę, kultūros ministrę L. Ruokytę-Jonsson ir aplinkos ministrą K. Navicką“, – sakė S. Skvernelis.

Pasak premjero, tai yra sritys, kuriose buvo vykdomos nelengvos pertvarkos, pokyčiai sulaukę daug pasipriešinimo.

„Manau, kad tolesniam reformų įgyvendinimui ir perkrovimui reikėjo priimti šiuos sprendimus. (…) Aš tikrai pasitikiu šiais ministrais, negaliu įvardinti, kad jie blogai dirbo, taip klaidų padaryta, bet už klaidas atsakomybę prisiimame visi. Geriau daryti, kartais klysti, klaidas taisyti, negu imituoti darbą arba nieko nedaryti. Dažnai taip būna, kad norint tęsti reformas, suteikti joms naują postūmį reikalingi kiti žmonės“, – sakė S. Skvernelis. Premjeras kol kas apie pamainą ministrams nekalbėjo. „Kol nėra suderintų pozicijų, tol nebus niekas skelbiama“, – sakė S. Skvernelis.

 

Mokytojus kviečia grįžti į mokyklas

Vertindamas švietimo situaciją premjeras patikino, kad „tai, kas vyksta dabar nėra priimtina – ir metodai, ir būdai, kurie yra naudojami“.

„Tai daroma pažeidžiant įstatymus, protesto formos yra suprantamos, leidžiamos ir galimos. Tačiau ir net ir labai kilniu tikslu protestuojant reikia griežtai laikytis įstatymų“, – sakė S. Skvernelis.

Vyriausybės vadovas kvietė mokytojus grįžti į ugdymo procesą, „nebekankinti daugiau nei vaikų, nei tėvų“.

„Nes tais klausimais, kuriais tikrai yra pateikti racionalūs pasiūlymai, sutarta. Kalbu apie etatinio apmokėjimo veiklos tobulinimą. Tie klausimai, kurie keliami šiandien, dėl papildomo finansavimo, jie – niekuo nepagrįsti, kainuojantys 300 mln. eurų, kurių paprasčiausiai nėra, nes kitaip reikėtų mažinti išlaidas kitoms sritims“, – sakė S. Skvernelis.

Premjeras priminė, kad kitų metų švietimo biudžetas sieks 1 mlrd. 517 mln. eurų arba 185 mln. eurų daugiau nei šiemet.

„Dar daugiau kviečiu savivaldybes, kadangi jos yra mokyklų steigėjos ir jų darbdaviai, atsakingi už ugdymą, taip pat imtis veiksmų, kad būtų atkurtas ugdymo procesas ir ieškoma sprendimo būdų, kur mokytojai streikuoja, ieškoti galimybių papildomai sumokėti mokytojams, kurie ateitų į tas mokyklas, arba vaikus perkelinėti į kitas mokyklas“, – sakė S. Skvernelis.

 

Nesigaili profesionalų Vyriausybės idėjos

Premjeras nesigaili savo profesionalų Vyriausybės idėjos.

„Aš manau ir laikausi labai aiškios pozicijos, jeigu mes būtume suformavę tradicinę, politinę Vyriausybę, šiandien mes nekalbėtume nei apie vieną reformą – ar tai būtų valstybės įmonės, urėdijos, kalėjimai (…) arba žmonių pajamų gausinimui – kalbant apie mokesčių reformą (…). Tų žingsnių nebūtume padarę, nes visa tai vertinama politinėse Vyriausybėse – kaip sureaguos visuomenė, kad ir nedidelė dalis, bet tie sprendimai visą laiką atidėliojami“, – sakė S. Skvernelis.

Premjeras teigė nebijąs rizikos, kad traukiantis tokiam skaičiui ministrų, gali tekti visai Vyriausybei pasitikrinti pasitikėjimą Seime.

„Mes esame pasiryžę pasitikrinti pasitikėjimą Seime, jeigu to reikia“, – sakė S. Skvernelis.

Apie savo paties tolesnius karjeros planus Vyriausybės vadovas kalbėti nebuvo linkęs.

„Vyriausybė tikrai yra pasiryžusi toliau dirbti, ir manau, kad šis žingsnis kaip tik tai ir rodo. Nes laikas iki rinkimų nėra didelis, ministrus reikės pakviesti labai stiprius, ir turbūt suprantame, kad žmonės galvodami apie darbą penkiems mėnesiams nelabai kas eis. Esu tikras, kad ši Vyriausybė dar dvejus metus turės galimybę darbuotis“, – sakė S. Skvernelis.

Perklaustas, ar tai reiškia, kad jis nedalyvaus prezidento rinkimuose, atsakė, kad „tai nieko nereiškia“.

„Tai reiškia, kad esu Ministras Pirmininkas ir kol kas darau viską, kad Vyriausybės darbas būtų sėkmingas“, – sakė S. Skvernelis.

 

Palaiko Kukuraitį

Premjeras išsakė palaikymą socialinės apsaugos ir darbo ministrui Linui Kukuraičiui, ir pažadėjo, kad spragos bus taisomos. Tačiau pažadėjo, kad jo Vyriausybė nesutiks, kad būtų įteisintas proporcingas smurtas prieš vaikus.

„Visi gauna kritikos, nes visi daro labai svarbius darbus. Matau ir tą iššūkį, su kuriuo susiduria ministras L. Kukuraitis. Galima buvo viską tiesiog patikti savieigai, nieko nedaryti, ir kiekvieną kartą verkti po vienos ar kitos tragedijos – „kaip mes nieko negalime padaryti“. Reikia tą daryti, spragos, kurios išlindę, jos yra ir bus taisomos. Tačiau mes niekada negrįšime atgal, bent jau šita Vyriausybė nesutiks, kad būtų įteisintas proporcingas smurtas prieš vaikus“, – sakė S. Skvernelis.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 460 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,