Mano Gargždai



Ekovairavimas negąsdina nei „Vairikos“ instruktorių, nei mokinių

Įvertinkite šį įrašą
(11 balsai)
V. Toleikis sako, kad tie, kurie stengiasi, sugeba viską išmokti bei teises išsilaikyti ir per kelis mėnesius. R. Rapalienės nuotr. V. Toleikis sako, kad tie, kurie stengiasi, sugeba viską išmokti bei teises išsilaikyti ir per kelis mėnesius. R. Rapalienės nuotr.

Nuo 2014-ųjų pradžios besimokantieji vairuoti susidūrė su naujovėmis – ekovairavimu. Septintus  metus Gargžduose veikiančios vairavimo mokyklos „Vairika“ direktorius Vytautas Toleikis tvirtina, kad su pokyčiais puikiai sekasi susidoroti tiek instruktoriams, tiek mokiniams. Negana to, ekonomiškai vairuoti – naudinga.

 

Galima nemažai sutaupyti

„B“ kategorijos vairavimo kursus Gargžduose rengiančios vairavimo mokyklos „Vairika“ vadovas V. Toleikis pasakojo, kad permainos labai neišgąsdino.

Direktorius nurodė, kad vasarą dalyvavo specialiame seminare, kur buvo supažindinama su ekonomiško vairavimo subtilybėmis.

„Netgi pačiam viskas buvo įdomu, nes kai ką jau anksčiau naudojome, kai kas buvo nauja. Pavyzdžiui, labai anksti jungti pavaras. Dabar viena iš trijų auksinių taisyklių yra, kad su pirma pavara pajudi 5-6 metrus, tada iš karto jungi antrą. Pasiekus 30 km/h greitį, jungi trečią, 40 km/h – ketvirtą, 50 km/h – penktą. Iš pradžių buvo keista, bet, kai pamatai, kokia yra to nauda, supranti, kad galima taip vairuoti“, – kalbėjo V. Toleikis.

Pasak „Vairikos“ vadovo, kita svarbi taisyklė, – kad variklio apsukos perjungiant pavaras neturėtų viršyti 2 000.

„Apsukos turėtų svyruoti tarp 1 000-2 000. Tai taikoma važiuojant mieste. Užmiestyje jos, žinoma, bus didesnės. Kitas dalykas, jog reikia stengtis judėti tolygiai sraute, išnaudoti inerciją, numatyti, kiek įmanoma, toliau į priekį, kad nereikėtų staigiai stabdyti. O paskui, pavyzdžiui, užsidegus žaliai šviesoforo šviesai, jungti pirmą pavarą ir vėl bėgėtis. Yra trijų sekundžių taisyklė. Maždaug tiek laiko prilygsta saugus atstumas iki priekyje važiuojančios transporto priemonės. Tai vėlgi priklauso nuo greičio. Jei tu važiuoji 50 km/h greičiu, tas kelias bus mažesnis. Jį galima paskaičiuoti važiuojant nuo vieno apšvietimo stulpo iki kito. Pasižiūri, kiek nuvažiavai per tris sekundes, tokio atstumo iki kito automobilio ir turi laikytis“, – teigė V. Toleikis.

Tačiau, kaip sakė „Vairikos“ direktorius, žmogaus nepriversi taip vairuoti, jei jis nenori. Vairuotojas turi būti sąmoningas, brandus, turėtų rūpintis ne tik ekonomiškumu, bet ir ekologija.

Į ekonomiško vairavimo principus dėmesį atkreipti turėtų ne tik besimokantieji vairuoti, bet ir asai, mat, pasirodo, laikantis šių taisyklių, galima sutaupyti nemažai pinigų.

„Vilniuje vykusių mokymų metu pranešėjai pasidalino informacija, kad, jei per metus žmogus nuvažiuoja maždaug 30 tūkst. kilometrų ir naudojasi ekonomiško vairavimo principais, jis gali sutaupyti iki 2 000 litų.  Mūsų vienas mokomasis automobilis per metus nuvažiuoja apie 70 tūkst. kilometrų. Taigi galima sutaupyti ir 3-4 tūkst. litų“, – aiškino direktorius.

Anot V. Toleikio, nors ekovairavimo taisyklių nesilaikymas eismui pavojaus nekelia, „Regitroje“ laikant egzaminą, pavyzdžiui, laiku neperjungus pavaros, bus pažymėta klaida.

„Tą kasmetiniame susirinkime prieš naujus metus patvirtino „Regitros“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Saulius Šuminas. Jei su pirma pavara mašina bus kaukinama 30 metrų, žinoma, bus žymima klaida“, – sakė V. Toleikis.

„Vairikos“ vadovas pasakojo, kad mokiniai nesunkiai įsimena šias naujienas. Ir apskritai, kol važinėja su instruktoriais, vairuoja tvarkingai.

„Su mumis mokiniai važinėja tvarkingai, nesiblaškydami. O paskui išgirsti ar pamatai, kad greitai tą pamiršta. Vienas mokinys taip pavyzdingai važiuodavo, o dabar sužinojau, jog baudų jau yra prisirinkęs, net parų už jas sėdėjęs“, – šyptelėjo V. Toleikis.

 

Vairavimu domisi ir senjorai

Pasiteiravus, ar nepritrūksta norinčiųjų mokytis vairuoti, V. Toleikis sakė, jog jų kiek mažiau būna žiemos sezonu.

„Žmones šiek tiek išgąsdina sniegas, ledas. Bet geriau ant sniego mokytis vairuoti su instruktoriumi, negu atėjus žiemai galvoti, ką daryti. Tačiau apskritai skųstis negalime – darbo tikrai yra. – Džiaugėsi „Vairikos“ direktorius, tačiau pastebėjo kad gimstamumo tendencijos kelia nerimą dėl ateities. – Pagrindiniai mūsų mokiniai yra jaunimas. O mokyklose vaikų taigi vis mažėja“.

V. Toleikis teigė, jos sunku pasakyti, per kiek laiko galima išsilaikyti teises, nes tai – labai individualu.

„Ir žmonių požiūris būna įvairus. Kiti ateina į kursus ir galvoja, kad ne jiems patiems jų reikia, o mokyklai. Į viską žiūri atsainiai, užsirašo į praktines pamokas – neateina. O kažkokių griežtų sankcijų imtis nesinori, nors kažkas kitas tuo metu būtų galėjęs važiuoti. Kas yra suinteresuoti, kuo greičiau išmokti, ir per kelis mėnesius sugeba išsilaikyti. Kiti ateina turėdami motorolerio teises, tai jie daug ką jau supranta ir yra lengviau“, – nurodė V. Toleikis.

Jis pasakojo, kad pasitaiko atvejų, kai dėl tingumo mokiniai niekaip neišlaiko teisių, būna ir tokių, kuriems, rodos, nelemta vairuoti.

„Bet jeigu jis yra atkaklus, užsispyręs ir daug dirba, vis tiek išmoksta. Bet būna ir tokių, kurie pasimokinę supranta, kad nieko nebus. Vienas mokinys mokėsi mokėsi, bet jam niekaip nepavykdavo išlaikyti teorijos egzamino“, – prisiminė „Vairikos“ vadovas.

Kad mokiniai turėtų didesnę pasirinkimo laisvę, „Vairikoje“ dirba keturi instruktoriai. Praktinio vairavimo pamokos vyksta automobiliais „Volkswagen Golf“ ir „Opel Astra“.

Ne tik mechanikos srities, bet ir pedagoginį išsilavinimą turintis V. Toleikis teigė, kad ilgametė patirtis leido perprasti bendravimą su mokiniais, nes žmonių į mokyklą ateina labai skirtingų. Tad labai svarbi ir psichologija, gebėjimas bendrauti.

Pasidomėjus, koks  vyriausias mokinys norėjo išmokti vairuoti, V. Toleikis sakė, kad prieš dvejus metus mokėsi 1942 metais gimęs vyras. Bet teisių gauti jam nepavyko, nors „Regitroje“ jau buvo išlaikęs teorijos egzaminą.

„Buvo ir moteriškė garbaus amžiaus užėjusi. Įbėgusi paklausė, kažin, ar neišsilaikytų teisių, nes visos kaimynės juk važinėja. Pasiūliau nueiti pasitikrinti sveikatą, ir gavus pažymą, jei sveikata leis, ateiti mokintis. Bet ji nebegrįžo“, – prisiminė vairavimo mokyklos, įsikūrusios Gargžduose, P. Cvirkos g. 13B, vadovas.

 

Ritos Rapalienės nuotraukos:

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 382 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,