Mano Gargždai



Gargžduose pagal archajiškas tradicijas paminėtos Rasos (fotogalerija, video)

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Simos Ulvikienės nuotr. Simos Ulvikienės nuotr.

Gargžduose, Kultūros centro mažuoju Minijos slėniu pavadintoje erdvėje, birželio 23-iosios vakarą archajiškai paminėtos Rasos. Gausiai į jaukią erdvę prie Minijos upės susirinkę gyventojai pirmiausiai turėjo žengti pro kupolės vartus.

 

Gargždų kultūros centro direktorė Vaida Skuodienė, vedusi renginį, akcentavo, kad sąmoningai buvo pasirinkta švęsti senovinę Rasos šventę, o ne vardo dieną Jonines. „Vasarvidžio virsmo“ šventė buvo dedikuota senovės deivėms Gailai, simbolizuojančiai naktį, ir dienos deivei Brėkštai. Netrūko daugybės tradicinių baltų ritualų, tokių kaip aukojimas ugniai, šiaudinės skulptūros deginimas, kupoliavimas, žolynų ieškojimas laukuose, jų metimas ant kupolės, vainikėlių plukdymas, laužo uždegimas. Renginio dalyviai buvo kviečiami atvykti į šventę pasipuošus gėlių, žolynų vainikais ir apsirengus baltai. Rasos naktis – lyg sielos valymas, žmogaus nuskaistėjimas, dvasinis apsišvarinimas, todėl ir rūbai turi būti šviesūs.

Šventės dalyvius pasveikino Seimo narė Rasa Petrauskienė ir meras Bronius Markauskas, pasidžiaugęs, kad pagaliau po karantino galima susiburti visiems ir švęsti kartu.

 

Šventės vaizdo įrašas:

Simos Ulvikienės nuotraukos:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 236 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,