Mano Gargždai



Gargždų daugiafunkcio sporto centro pristatyme – klausimų lavina

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Projekto rengėjų vizualizacija. Projekto rengėjų vizualizacija.

Vakar, liepos 22 d., Klaipėdos rajono savivaldybėje vyko Gargždų daugiafunkcio sporto centro projektinių pasiūlymų pristatymas. Projektą rengusios įmonės UAB „Synergy Solutions“ atstovai – projekto vadovas Tomas Kazlauskas ir architektas Arvydas Gudelis pristatė pastato sprendinius ir atsakinėjo į pateiktas pastabas, kurių buvo 15-a. Anot projektuotojų, daugelis jų buvo pateikta prieš dieną.

 

Pristatyme dalyvavo Administracijos direktorius Artūras Bogdanovas, jo pavaduotojai Justas Ruškys ir Mindaugas Šunokas, vicemerė Violeta Riaukienė, Tarybos nariai Vaclovas Macijauskas, Loreta Piaulokaitė-Motuzienė, Nerijus Galvanauskas, Rasa Linkienė, Viktoras Kura, Martynas Pocius, Seimo narė Rasa Petrauskienė.

Susirinko ir Tarybos nario Sigito Karbausko bendražygiai, kurie itin aršiai kritikavo sprendimą perkelti šį daugiafunkcį centrą iš anksčiau projektuotos vietos Dariaus ir Girėno gatvėje į Kvietinių g. Tiesa, pats opozicijos atstovas S. Karbauskas, socialiniame tinkle aktyviai raginęs dalyvauti projektinių pasiūlymų pristatyme, nepasirodė.

Nuo pat susitikimo pradžios buvo juntamas priešiškas kai kurių dalyvių nusiteikimas – dar neišklausius pristatymo, projektuotojai buvo pertraukinėjami, klausimai užduodami pakeltu tonu.

Ne kartą susitikimo metu nuskambėjo ir frazės, kad „daugiafunkciui pastatui šioje vietoje ankšta“ ir kad vieta nėra tinkama.

 

Projektiniai pasiūlymai

 

Trumpai apžvelgė projektinius pasiūlymus

Architektas A. Gudelis, pradėdamas pristatymą, atkreipė dėmesį, kad sporto centro vieta buvo parinkta sėkmingai – šalia koncentruojasi ir daugiau viešų objektų: stadionas, mokykla, parkas. Jis nurodė, kad pastatą sudarys suprojektuotos trijų tūrių erdvės: vienoje numatyta 9 metrų aukščio sporto salė, viduryje – jungiamosios administracinės patalpos, o kitoje pusėje – 25 metrų ilgio keturių takelių baseinas su vandens pramogų erdve.

Architektas pastebėjo, kad aikštelėje šalia sporto centro numatytos 137 automobilių stovėjimo vietos, nors buvo nurodytas 146 vietų poreikis.Šalia dabartinio įvažiavimo į aikštelę prie stadiono atsiras 4 vietos autobusams.

Pasiūlytas sprendimas eismo srautui aukštelėje valdyti: projektuojamas antras išvažiavimas iš automobilių stovėjimo aikštelės prie pėsčiųjų alėjos, vedančios nuo Kvietinių gatvės link miesto parko, leisiantis organizuoti eismą ratu. Medžiai, esantys tarp Kvietinių gatvės ir automobilių stovėjimo aikštelės bus neliečiami, žalioji zona – išsaugota.

 

Viešo projekto pristatyme netrūko emocijų. A. Rimkuvienės nuotr.

 

Metimo sektoriai privalės būti išelti

Susitikime dalyvavęs lengvosios atletikos entuziastas Darius Gruzdys kėlė klausimą, kur bus perkelti disko, ieties metimo sektoriai, nes iš projekto matoma, kad jie trukdys pastato statybai. Projektuotojai nurodė, kad planuojama šiuos stadiono sektorius iškelti į prie „Kranto“ pagrindinės mokyklos esantį stadioną.

„Ar Jūs žinote, kad įsibėgėjimo sektorius yra 38 metrai ir ietį Lietuvoje geriausias sportininkas meta apie 90 metrų, ar įsiteks į šį stadioną tie metimo sektoriai?“, – susirūpinimo neslėpė D. Gruzdys, pridūręs, kad prie mokyklos stadione tada nebegalės būti žaidžiamas futbolas.

Susirinkusiems parūpo iš kokių lėšų bus vykdomas perkėlimas, juolab, kad sektoriai buvo įrengti vos prieš tris metus.

„Turime vienokį ar kitokį iššūkį, šiandien turime klausimą dėl sporto centro statybų, kitą dieną svarstysime klausimą ir dėl visos likusios infrastruktūros statybų. Be jokios abejonės, jeigu norėsime rengti tokias varžybas, tas sektorius bus įrengtas iš Savivaldybės lėšų, kurių pobūdžio tikrai nepasakysiu“, – į klausimą atsakinėjo Administratorius direktorius Artūras Bogdanovas.

D. Gruzdys taip pat pastebėjo ir kitą problemą – dešimtmečiais rajone planuojamoje urbanizuoti parko dalyje buvo vykdomi pavasario ir rudens krosai, kurie nebegalės būti organizuojami, nes su „startukais negalima bėgioti per asfaltą.“ Anot jo, šių krosų rajone neliks, todėl būtina atsižvelgti į šią problemą ir ją spręsti.

 

Neramino ir eismo saugumas

Projektuotojams buvo pateiktas ir klausimas dėl eismo saugumo.

„Projektuojami automobilių aikštelės įvažiavimo, išvažiavimo sprendiniai – nesaugūs, autobusų vietos suprojektuotos galimai pavojingai, matoma, kad autobusai neturės galimybės apsisukti ir turės išvažiuoti į gatvę atbuline eiga. <...> Išauga galimybė sužaloti ar nužudyti bet kurį pilietį, toks sprendimas negalimas, bet ir nusikalstamas“, – sprendinius peržiūrėti ir koreguoti siūlė gyventojai.

T. Kazlauskas minėjo, kad daromos prielaidos neteisingos, autobusams į gatvę išvažiuoti atbuline eiga tikrai nereikės. Planuojama, kad eismas bus organizuojamas ratu, keleivius bus galima išlaipinti prie pastato, išvažiuoti į Kvietinių gatvę ir pastatyti autobusą į stovėjimo vietą. Projektuotojai žadėjo pasiūlymą teikusiems atsiųsti eismo modeliavimo schemą, kurioje bus matoma, kaip judės autobusai.

„Ten didelis eismas, vaikų, suaugusiųjų, važiuos autobusai. Įsivaizuokite, vyksta varžybos ir baseine kažkas. Siaubas, mašinų bus pilna, neįmanoma. Yra mokykla, srautai po pamokų, migracija, mašinų srautų dideli, o jeigu kokia nelaimė, kas atsakomybę prisiims?“, – emocingai klausė Tarybos narys Viktoras Kura.

Į jo klausimą Administracijos direktorius atsakė klausimu: „O jeigu „Maximos“ aikštelėje partrenks vaiką, nes srautas dar didesnis, kas atsakys?“

Kituose pateiktuose siūlymuose taip pat ne kartą minėtas eismo saugumo užtikrinimas, prašyta atlikti saugaus eismo auditą.

 

Medžius šalins

Žinoma, buvo sulaukta klausimo ir dėl planuojamų iškirsti medžių. Projektiniuose siūlymuose iš viso yra numatoma pašalinti 108 medžius (vertingus ir nevertingus). Projekto įgyvendinimui reikalingų vertingų medžių pašalinimą siūloma kompensuoti numatant jų atsodinimą kitose miestui aktualiose viešosiose vietose ar erdvėse, kad nepakartotų klaidos, kuri buvo padaryta tvarkomoje teritorijoje, kai įvairių rūšių medžiai buvo susodinti neatsižvelgiant į konkrečios rūšies poreikius, dėl ko medžiai augo skurdūs, neišvaizdūs.

Projektuotojai susitikime informavo, kad buvo atlikta medžių ekspertizė, kurioje buvo vertinama jų būklė.

Klaipėdos rajono savivaldybė su portalu mano-gargzdai.lt pasidalino šių metų birželį atliktos medžių būklės vertinimo išvadomis, kurias atliko Aplinkos ministerijos rekomenduojamų specialistų želdinių vertinimui sąraše eanti specialistė doc. dr. Lina Straigytė.

Iš dokumento matoma, kad buvo inventorizuoti 109 medžiai, augantys stadiono prieigose. Išvadose teigiama, kad nebevertingi, skurstantys, neperspektyvūs medžiai sudaro 29 proc., juos galima šalinti nepadarant žalos.

30 proc. medžių pagal vertingumą yra pereinamoje stadijoje iš vertingų į nevertingus. Reikalui esant, tokie medžiai gali būti pašalinti, padarant sąlyginai tik nedidelę žalą. Vertingiausi ir vertingi yra 41 proc. medžių, nurodoma išvadose.

 

Klausimai – nuo hidrantų įrengimo iki energijos pajėgumų trūkumo

Tarp pateiktų siūlymų buvo teiraujamasi, ar bus pakankamas energijos poreikis ir nereikės rekonstruoti šalia esančios katilinės, ar pajėgios surinkti lietaus vandenį bus nuotekų sistemos, ar numatyti įrengti gaisrų gesinimo hidrantai, privažiavimai gaisrinės automobiliams.

Priekaištų sulaukta dėl toli nuo stovėjimo aikštelės esančio pagrindinio įėjimo, klaidžių persirengimo zonų, per didelio šalia pastato numatytų kietų dangų skaičiaus, greta esančių sklypų savininkų interesų nepaisymo, esą padidės užterštumas ir neišlaikomi atstumai nuo pastatų pagal reikalavimus.

Taip pat nerimauta, ar pakankamo dydžio bus automobilių stovėjimo aikštelė, svarstyta, kad neteisingai apskaičiuotas stovėjimo vietų poreikis ir yra reikalinga bent dvigubai didesnė aikštelė.

Į pateiktus klausimus projektuotojai pateikė atsakymus. Per 5 darbo dienas juos uždavusiems pažadėjo atsakyti ir raštu.

 

Projektinius pasiūlymus rasite čia https://klaipedos-r.lt/index.php?2847128763.

 

Projekto rengėjų vizualizacijos:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 221 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,