Mano Gargždai



Šiandien minima Pasaulinė atvirlaiškių diena

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Lietuvos pašto nuotr. Lietuvos pašto nuotr.

Šiandien, spalio 1 dieną, minima pasaulinė atvirlaiškių diena (angl. World Postcard Day). Nors Lietuvoje atvirlaiškių siuntimas nepažįstamiems žmonėms, geriau žinomas kaip postcrossing‘as, nėra itin populiarus užsiėmimas, galite nustebti – šalyje turime net 8 500 oficialius atvirlaiškių kolekcionierius, o visame pasaulyje šis hobis vienija net 800 000 žmonių iš 207 šalių, kurie per 15 pastarųjų metų vienas kitam jau išsiuntė daugiau nei 58 milijonus atvirlaiškių.

 

Lietuvos paštas, prisijungdamas prie pasaulinės iniciatyvos, kviečia geriau pažinti postcrossing‘o pasaulį, o kartu susipažinti ir su viena aktyviausių atvirlaiškių kolekcionierių Lietuvoje – Aurelija Džiugaite. Galbūt perskaičius šią istoriją ne vienam kils noras pažinti pasaulį postcrosser‘io akimis.

Postcrossing‘o istorija pasaulyje prasidėjo 2005 m., kai studentas iš Portugalijos Paulo Magalhães, be galo mėgstantis siųsti laiškus bei atvirlaiškius, ėmė svarstyti, kaip galėtų suburti viso pasaulio žmones, padėti jiems vienam kitą pasiekti, pažinti, dalintis savo pomėgiais. Taip šis studentas sukūrė projektą – internetinį puslapį „Postcrossing“, kurio tikslas – sujungti žmones iš viso pasaulio per atvirlaiškių siuntimą – gavimą, nepriklausomai nuo žmogaus amžiaus, lyties, rasės, įsitikinimų ar šalies, kurioje gyvena. Būtent šio projekto iniciatyva šiandien ir minima pasaulinė atvirlaiškio diena.

Oficialiu bendruomenės nariu tampama užsiregistravus minėtame puslapyje. Tapus nariu, galima pradėti siųsti atvirlaiškius – sistema atsitiktinai parenka bendruomenės narį, kuriam reikėtų išsiųsti atvirlaiškį. Tiek išsiuntus, tiek gavus atvirlaiškį, jį reikia užregistruoti. Vienu metu galima siųsti ribotą atvirlaiškių kiekį, kuris priklauso nuo to, kiek pats esi jų išsiuntęs.

Aurelija Džiugaitė puslapyje užsiregistravo 2007 metais – ji jau beveik 13 metų yra aktyvi bendruomenės narė. Mergina neslepia, kad keitimasis atvirlaiškiais jai yra kur kas daugiau nei hobis.

„Postcrossing’as man yra kelionė po pasaulį. Ji virtuali, bet kartu ir reali, nes laikau ranka užrašytus popierinius atvirlaiškius, matau įvairių šalių vaizdus, postcrosser’ių rašyseną, ant atvirlaiškių klijuotus pašto ženklus. Šis projektas taip pat suteikia galimybę per atvirlaiškius pristatyti ir savo gimtąją šalį. Siunčiant ir gaunant atvirlaiškius galima sukurti tiek džiaugsmo. Ne veltui postcrossing’o žodyne yra pasakymas „happy mailbox day“, vartojamas apibūdinti tas dienas, kai pašto dėžutėje randi atvirlaiškių“, – pasakoja Aurelija.

Merginos kolekcijoje – 365 atvirlaiškiai, gauti iš 45 skirtingų šalių, 5 pasaulio žemynų (Azijos, Australijos, Europos, Šiaurės ir Pietų Amerikos).

Įspūdingiausiais atvirlaiškiais Aurelija laiko tuos, kurie atkeliavo iš tolimiausių pasaulio kampelių – Australijos, Brazilijos, Filipinų, Gvadelupės salos ir pan., o bene labiausiai nustebino atkeliavęs iš Lietuvos.

Kolekcionierė labai norėtų sulaukti atvirlaiškio iš Afrikos – tai postcrossing’o pasaulyje yra retas, todėl ypatingas įvykis. Vis dėlto didžiausiu įvykiu mergina laiko ne atvirlaiškius, o tai, kad sutiko organizuodama gyvą Lietuvos postcrosser’ių susitikimą, ji sutiko savo mylimąjį.

Daugiau apie Aurelijos pomėgį galima sužinoti pilname interviu arba pasekus ją socialiniuose tinkluose.

O minint pasaulinę atvirlaiškių dieną belieka viena užduotis – išsiųsti bent vieną atvirlaiškį, kad ir savo artimajam. Atvirlaiškių galima įsigyti bet kuriame pašto skyriuje.

Visa informacija apie pasaulinę atvirlaiškių dieną bei postcrossing’ą – worldposcardday.com.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 940 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,