Mano Gargždai



NVSC specialistė: situacija dėl koronaviruso ir Klaipėdos rajone įkaitusi iki raudonumo

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Vis daugiau atvejų fiksuojama globos, slaugos įstaigose. Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Vis daugiau atvejų fiksuojama globos, slaugos įstaigose. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

„Situacija, kaip ir visoje Lietuvoje, įkaitusi iki raudonumo, atvejų sparčiai daugėja“, – pirmadienio rytą koronaviruso plitimo tendencijas komentavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Gargždų skyriaus vedėja Aušra Syminienė. Jos teigimu, jeigu praėjusį pirmadienį nuo pandemijos pradžios Klaipėdos rajone buvo fiksuoti 456 infekcijos atvejai, tai šiandien, lapkričio 16-ąją, – jau 726. Prieaugis per savaitę – 270 atvejų. Rajone virusas pasiglemžė 7 asmenų gyvybes.

 

Nesuvokia, kaip teisingai izoliuotis

Anot NVSC specialistės, progresija yra itin neraminanti, didžiausias plitimas nustatomas šeimose. Jos manymu, taip yra, nes asmenys, nesupranta, kaip reikia tinkamai izoliuotis nuo kitų šeimos narių.

„Yra toks supratimas, kad namo parėjau ir svarbu, kad iš namų neinu, o kad reikia pirmiausia izoliuotis nuo savo artimųjų, nesuvokiama. Tai reiškia, kad negalime visi sėdėti prie bendro stalo, būti ir ilsėtis drauge. Savo namuose reikia izoliuotis nuo artimųjų: atrasti atskirą kambarį, nesinaudoti bendromis erdvėmis“, – dar kartą taisykles priminė A. Syminienė.

Itin svarbu kiekvienam pagalvoti, kaip jam izoliuotis, ypač nuo vyresnių, lėtinėmis ligomis sergančių žmonių.

Pašnekovė teigė, kad dėl trūkstamų pajėgumų, su sergančiaisiais kontaktą turėjusiems asmenims visą informacija pateikiama SMS žinutėmis.

„Žmonėms siunčiamos žinutės, kurias jie turi perskaityti atidžiai, nuo pradžios iki galo ir tai vykdyti. <...> Kol atvejų turėjome dešimtimis, spėdavome viską su kontaktais aptarti, įtikinti, iš balso suprasti, ko asmuo nesuprato, dabar viskas lieka asmenų atsakomybėje“, – įsiskaityti atidžiai į siunčiamą informaciją ragino NVSC specialistė.

Ji pridūrė, kad nuolat tenka išklausyti ir pasipiktinusių asmenų skundus, esą neįmanoma izoliuotis nuo šeimos narių, teikiami nurodymai neįgyvendinami ir pan.

 

Protrūkiuose vyksta intensyvūs darbai

Koronaviruso židiniai Klaipėdos rajone registruojami Viliaus Gaigalaičio globos namuose, Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijoje, Paupių pirminės sveikatos priežiūros centre, Gargždų lopšelyje-darželyje „Gintarėlis“, taip pat Gargždų ligoninėje, kai kuriose įmonėse.

Anot A. Syminienės, V. Gaigalaičio globos namuose situacija, siekiant suvaldyti virusą, yra itin įtempta, vyksta intensyvūs darbai. Įstaigos vadovas Ginter Harner portalui mano-gargzdai.lt sakė, kad pirmadienio duomenimis, buvo fiksuota 14 sergančių gyventojų bei 19 darbuotojų.

„Braškėdami atliekame savo pareigas, dėliojamės darbus ir grafikus, po truputį tvarkomės, kelios dienos kaip nėra atvejų, gal stabilizavomės“, – apie sudėtingą situaciją globos namuose pasakojo G. Harner, pridurdamas, kad jau yra kalbamasi ir su tam tikrų įstaigų studentais, kurie, situacijai blogėjant, galėtų ateiti personalui į pagalbą.

„Nuolat tiriami ir darbuotojai, ir gyventojai. Vos ne kasdien keičiasi situacija, stengiantis eliminuoti iš įstaigos užsikrėtimo riziką“, – komentavo židinį globos įstaigoje pokalbininkė.

Taip pat situacija sekama ir kituose rajono židiniuose: Paupiuose šiandien planuojama ištirti visus darbuotojus ir pacientus, Veiviržėnuose perorganizuojamas darbas.

„Darželis „Gintarėlis“ jau buvo beišsikapstąs, tačiau vakar vakare nustatytas atvejis dar vienai darbuotojai, galvojama, kaip perorganizuoti darbą“, – komentavo A. Syminienė.

Įstaigoje izoliuotos dvi grupės.

Naujas infekcijos židinys – pora atvejų – fiksuota ir Gargždų ligoninėje. Esą šiuo metu vyksta sąlytį turėjusių asmenų identifikacija, izoliacijos organizavimas.

NVSC Gargždų skyriaus vedėja itin dėkojo pagalbą teikiančiam Klaipėdos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biurui: įstaiga renka informaciją apie atvejus ugdymo įstaigose, praneša kontaktams, informuoja apie izoliaciją.

Specialistė žmones dar kartą ragino būti sąmoningais.

„Matome, kad eina atsigerti kavos, nors žino, kad artimoje aplinkoje yra kažkokie simptomai“, – tik vieną iš neatsakingumo pavyzdžių platinant virusą pateikė pašnekovė.

 

SAM atnaujino izoliacijos dėl koronaviruso taisykles

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pateikė atnaujintas izoliacijos taisykles ir patarimus, kaip tinkamai izoliuotis, siekiant išvengti tolimesnio koronaviruso (COVID-19) plitimo.

Lapkričio 16-osios duomenimis, šiuo metu šalyje izoliuojasi 100,5 tūkst. žmonių. Tai žmonės, kuriems nustatytas koronavirusas, sąlytį turėję ir iš paveiktų teritorijų atvykę žmonės.

Koronaviruso infekcija sergantis žmogus privalo izoliuoti atskirame bute, name ar gerai izoliuotose buto ar namo patalpose, o izoliacijos metu tame pačiame kambaryje negali gyventi kiti žmonės.

Jeigu tokios galimybės nėra, o šeimos nariai sutinka, ligonis gali izoliuotis atskirame gerai vėdinamame kambaryje. Tokiu atveju ligonis turi apriboti judėjimą namuose ir sumažinti dalijimąsi bendra erdve, būnant bendrose erdvėse visada dėvėti nosį ir burną dengiančią veido kaukę. Jei yra galimybė, ligoniui rekomenduojama naudotis atskiru sanitariniu mazgu.

Jeigu žmogus izoliuojasi bendrabučio tipo patalpose su atskiru sanitariniu mazgu, jam draudžiama eiti į bendras patalpas, maistą ir kitas būtinas priemones prie ligonio izoliavimosi patalpos išorinių durų turi palikti kiti asmenys.                            

Išimtys taikomos tais atvejais, kai reikia slaugyti koronavirusu sergantį vaiką ar negalią turintį asmenį. Tuomet geriausia, kad ligoniu rūpintųsi nesergantis ir neturintis lėtinių ligų žmogus. Visą laiką, kai bendraujama su ligoniu, tiek slaugantysis, tiek sergantis žmogus turi dėvėti nosį ir burną dengiančią veido kaukę, kiek įmanoma išlaikyti saugų atstumą.

Kartu su ligoniu gyvenantiems sąlytį turėjusiems asmenims privaloma izoliuotis 14 dienų po paskutinės sąlyčio dienos.

Taip pat jeigu šeimoje yra keli ligoniai, jie visi gali izoliuotis viename kambaryje.

 

Izoliacijos principai:

• Nepalikite izoliavimo vietos be sveikatos priežiūros specialisto leidimo. Į izoliavimo vietą ar iš jos, jei reikalinga atlikti tyrimus ar kitais atvejais, kai gautas sveikatos priežiūros specialisto leidimas, draudžiama vykti viešuoju transportu.

•  Palaikykite reguliarų ryšį su sveikatos priežiūros specialistu, kuris šiuo metu rūpinasi jumis.

•  Visą izoliavimo laiką nepriimkite svečių ar lankytojų.

•  Maistu ir kitomis būtinomis priemonėmis pasirūpinkite nuotoliniu būdu – paprašykite draugų arba giminaičių ar kreipkitės į būtinų priemonių ar maisto produktų pristatymo paslaugas teikiančias įmones, nesant tokios galimybės, šias paslaugas turėtų suteikti savivaldybės administracija.

•  Jeigu reikia pratęsti vaistų receptą, kreipkitės į savo šeimos gydytoją nuotoliniu būdu.

•  Jei buvote suplanavęs vizitus pas gydytojus specialistus, odontologą, pakeiskite vizito datą į vėlesnę.

•  Kasdien matuokitės kūno temperatūrą ir stebėkite savo būklę dėl pasunkėjusio kvėpavimo*. Pablogėjus sveikatos būklei, kreipkitės į Karštąją koronaviruso liniją telefono numeriu 1808.

* Dažnai dusulys būna psichologinės kilmės. Svarbu įvertinti, ar esant ramybės būsenos išlieka padažnėjęs kvėpavimas (daugiau nei 20 k/min) ar oro trūkumo pojūtis.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 216 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,