Mano Gargždai



Prezidentas: būtina siekti kolektyvinio imuniteto vasaros viduryje

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Prezidento kanceliarijos nuotr. Prezidento kanceliarijos nuotr.

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį nuotoliniu būdu susitiko su Sveikatos ekspertų tarybos (SET) nariais, Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentu, Jonavos rajono savivaldybės meru Mindaugu Sinkevičiumi ir Sveikatos apsaugos ministerijos atstovais.

 

Susitikimo metu aptarti aktualūs Lietuvos išėjimo iš koronaviruso pandemijos (COVID-19) strategijos klausimai.

„Lietuva skaudžiai nukentėjo nuo antrosios pandemijos bangos. Mums tenkantys išmėginimai turi kuo greičiau baigtis, o geriausias būdas tai užtikrinti – kuo greičiau pasiekti kolektyvinį imunitetą vakcinavimo keliu“, – sakė Prezidentas, pabrėžęs, kad ketvirtadienį vyksiančioje Europos Vadovų Taryboje siūlys visos ES mastu sutarti dėl viešo, konkretaus vakcinavimo tikslo – kolektyvinį imunitetą visos ES mastu pasiekti ateinančią vasarą.

Šią iniciatyvą jau palaiko Latvija ir Estija.

Prezidento inicijuotos SET vertinimu, siekiant Lietuvoje suformuoti kolektyvinį imunitetą, reikia planuoti iki liepos vidurio paskiepyti apie 70 proc. gyventojų – 2 mln. žmonių. Tam prireiktų 4 mln. vakcinos dozių.

Susitikimo dalyviai sutarė, kad sėkmingam vakcinavimo strategijos įgyvendinimui reikalingas kruopštus logistinis pasirengimas, įtraukiant ne tik centrinės valdžios, bet ir savivaldos institucijas. Siekiant ambicingo kolektyvinio imuniteto tikslo, būtina, kad iki kovo pradžios Lietuvoje būtų paskiepijama vidutiniškai po 10 tūkst. žmonių per dieną – maždaug dvigubai daugiau, nei šiuo metu aktyviausiomis dienomis.

Nuo kovo pabaigos per dieną (įskaitant savaitgalius ir šventines dienas) vidutiniškai turi būti skiepijama po 34 tūkst. žmonių.

SET rekomenduoja įvardinti tarpinstitucinį vakcinavimo koordinavimo centrą, kuris užsiimtų išimtinai vien vakcinavimo planavimu ir modeliavimu, logistikos valdymu, resursų prognozavimu bei komunikacijos su institucijomis ir visuomene valdymu.

Be to, masinio skiepijimo valdymui tikslinga pritaikyti skaitmeninių receptų sistemą, kuri leistų efektyviai paskirti vakcinavimo datą ir vietą. Itin svarbu iki kovo mėnesio įkurti apie 70 vakcinavimo centrų Lietuvos regionuose, kurie galėtų paskiepyti bent po 500 žmonių per dieną ir užtikrintų antrosios COVID-19 skiepo dozės paskirstymą.

Sveikatos ekspertai ragina sukurti kolektyvinio imuniteto stebėsenos sistemą, paremtą antikūnų testais, ir patvirtinti koronaviruso genominių tyrimų programą, skirtą naujų viruso variantų stebėsenai ir ankstyvam nustatymui, taip įgyvendinant Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) sausio 18 d. rekomendacijas genominių tyrimų apimtims, imties charakteristikoms ir sekoskaitos metodologai.

Susitikime taip pat aptarta epidemiologinė padėtis Lietuvoje. Konstatuota, kad griežti karantino apribojimai padeda mažinti efektyvų viruso reprodukcijos dydį (Rt) ir jau palengvino sveikatos apsaugos sistemai tenkantį krūvį. Artimiausiu metu galima tikėtis ir COVID-19 sukeltų mirčių sumažėjimo.

Vis dėlto SET rekomenduoja per anksti nešvelninti karantino apribojimų, siekiant išvengti epidemiologinės situacijos pablogėjimo, kol šalyje dar nėra galutinai užtikrinta viruso plitimo kontrolė.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 259 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,