Mano Gargždai



Rajono švietimo bendruomenė laukia vakcinacijos pradžios: kito kelio nematome

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr.

Sausio mėnesio pabaigoje Vyriausybė atnaujino prioritetų sąrašą vakcinacijai nuo COVID-19 į jį įtraukiant švietimo darbuotojus, karantino metu turinčius tiesioginį kontaktą su mokiniais. Klaipėdos rajone švietimo įstaigų darbuotojai bus pradėti skiepyti vasario 11-osios rytą. Iš viso bus paskiepyta 170 asmenų, jie bus vakcinuojami Gargždų kultūros centre, vėliau – Plikiuose, Vėžaičiuose, Endriejave, Veiviržėnuose, Priekulėje.

 

Vakcinos rinktis negalės

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Viešųjų ryšių ir bendradarbiavimo skyriaus vedėja Ernesta Badalova informavo, kad iš viso iki šiol sutinka būti skiepijami 822 švietimo įstaigų darbuotojai, o asmenys, persirgę COVID-19 ir turintys susiformavusį imunitetą, neskiepijami. Iš viso Klaipėdos rajone švietimo įstaigose dirba 1 723 asmenys.

„Vakcinos neturima tiek, kad būtų galima rinktis, kuria jų skiepytis. Jei žmogus nenori skiepytis „AstraZeneca“ gamintojo vakcina, įstaiga, jei turi laisvos kito gamintojo vakcinos, kuri nebuvo sunaudota kitoms prioritetinėms grupėms, kurioms ji buvo skirta, gali pasiūlyti asmeniui kito gamintojo vakciną“, – teigė Savivaldybės atstovė, atkreipusi dėmesį, kad „AstraZeneca“ vakcina yra patvirtinta ir saugi, tačiau pagal rekomendacijas ja neplanuojama skiepyti asmenų virš 55 m.

Pasak E. Badalovos, asmenys negali būti skiepijami privalomai, tačiau švietimo įstaigų darbuotojai skatinami išsitirti mobiliuose punktuose dėl koronaviruso ne dažniau nei kas 7 ir ne rečiau nei kas 10 dienų dėl savo ir aplinkinių saugumo.

 

Kito kelio nemato

Pasak Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos direktorės Laimos Navickienės, koronavirusu įstaigoje jau persirgo apie 20 darbuotojų, o nesutikusių skiepytis – vienetai.

„Yra vienas kitas iš aptarnaujančio personalo, šiuo metu neįsirašęs į sąrašą. Daugumos darbuotojų nuotaikos dėl vakcinacijos – pozityvios, bet yra ir turinčių visokių baimių, atsiradusių prisiskaičius žiniasklaidoje apie vienos ar kitos vakcinos trūkumus. Gimnazijos darbuotojai dar neskiepijami, dauguma nekantriai laukia, nes nemato kito kelio“, – situaciją Veiviržėnų ugdymo įstaigoje portalui mano-gargzdai.lt apibendrino L. Navickienė.

Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Nijolė Balčikonytė taip pat teigė, kad darbuotojai nemato kito kelio toliau dirbti, todėl vakcinuotis sutinka.

Pasak gimnazijos visuomenės sveikatos priežiūros (VSP) specialistės Vaidos Žlibinienės, šiuo metu norą vakcinuotis yra pareiškę 56 įstaigos darbuotojai, vėliau šis sąrašas turėtų pasipildyti.

„Užsirašiusiųjų skaičius rodo, kad žmonės galvoja apie skiepijimąsi, yra nusiteikę gerai, todėl, kad mes visi norime grįžti į mokyklą“, – komentavo N. Balčikonytė.

 

Darželių bendruomenė skiepytis pasiryžusi

Gargždų lopšelio-darželio „Ąžuoliukas“ direktorė Rasa Jusčienė portalui sakė, kad iš 60-ies įstaigoje dirbančiųjų, skiepytis „Pfizer“ ir „Biontech“ vakcina nuo koronaviruso sutiko 41, dar 4 darbuotojai yra persirgę.

„Skaičiai tikrai geri. Žinoma, dideliu entuziazmu netrykšta, atsargiai, apgalvotai ir kyla abejonių, pamąstymų. Bet daugiau nusprendė skiepytis, nei nesiskiepyti, įvertinus rizikas“, – nuotaikas bendruomenėje apibūdino R. Jusčienė, pridūrusi, kad tikrai prievartos skiepytis šioje situacijoje nėra.

Nors ministerija vienu metu buvo paskelbusi, kad nepasiskiepiję pedagogai privalės testuotis, informacija vėliau buvo patikslinta.

„Niekas neįkalbinėjo, niekas negąsdino, tiesiog dalinomės ministerijos informacija. Žmonės darė sprendimus“, – atviravo įstaigos vadovė.

Pašnekovė akcentavo, kad apklausa buvo vykdoma dėl „Pfizer“ ir „Biontech“ vakcinos „Comirnati“, kaip buvo informavusi Savivaldybė.

„Jeigu keistųsi vakcina, keistųsi ir darbuotojų nuomonės, nes vienas iš motyvų buvo „Pfizer“ vakcina. Kai kas tikrai gal ir atsisakys, jeigu pasikeis“, – informavo „Ąžuoliuko“ vadovė, pridurdama, kad su darbuotojais buvo pasidalinta ir šios firmos vakcinos informaciniu lapeliu.

Priekulės vaikų lopšelio-darželio, kuriam priklauso skyriai ir Drevernoje bei Dercekliuose, direktorė Vilija Rimkuvienė portalą mano-gargzdai.lt informavo, kad iš 70-ies darbuotojų, skiepytis užsiregistravo 36, dar 11 dirbančiųjų yra persirgę COVID-19.

„Nuotaikos – kaip ir daugelio Lietuvos žmonių, yra nerimas, nežinomybė, bet tie, kurie pasiryžę, apsisprendę – nedvejoja“, – apibūdino situaciją, susijusią su vakcinacijos procesu Priekulės vaikų lopšelio-darželio vadovė.

Ji antrino kolegei iš Gargždų, kad jeigu vakcina būtų pakeista į „AstraZeneca“, dalis užsiregistravusiųjų skiepijimui, tą daryti atsisakytų.

 

„AstraZeneca“ – saugi ir efektyvi

Viešojoje erdvėje pradėjus sklisti informacijai, kad Lietuvoje vyresni žmonės nebus skiepijami vakcina „AstraZeneca“, nes neva trūksta duomenų apie jos saugumą, Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) atkreipia dėmesį, kad ši žinia yra neatitinkanti tikrovės. Taip pat pabrėžia, kad vakcina yra registruota Europos vaistų agentūros. Tai reiškia, kad ji yra saugi, efektyvi ir atitinka visus Europos Sąjungos kokybės standartus.

Keturių klinikinių tyrimų, kurie vyksta Jungtinėje Karalystėje (JK), Brazilijoje ir Pietų Afrikoje, rezultatai parodė, kad vakcina „AstraZeneca“ saugiai ir veiksmingai užkirto kelią COVID-19 ligos plitimui tarp žmonių, vyresnių nei 18 metų.

„Vakcinos saugumas buvo įrodytas keturiuose klinikiniuose tyrimuose. EVA savo skaičiavimus dėl vakcinos efektyvumo parėmė duomenimis iš dviejų tyrimų: vienas jų atliktas Jungtinėje Karalystėje, kitas – Brazilijoje. Kituose dviejose tyrimuose buvo nustatyti mažiau nei 6 COVID-19 ligos atvejai, tad toks skaičius buvo per mažas, kad būtų galima apskaičiuoti vakcinos veiksmingumą“, - teigė VVKT patarėja, EVA Žmonėms skirtų vaistinių preparatų komiteto (angl. CHMP) narė Simona Stankevičiūtė.

Anot S. Stankevičiūtės, dauguma minėtų keturių klinikinių tyrimų dalyvių buvo nuo 18 iki 55 metų. Kol kas dar nėra pakankamai duomenų, kad EVA galėtų pateikti tikslų skaičių, koks yra vakcinos veiksmingumas tarp vyresnio amžiaus žmonių. Tačiau, atsižvelgiant į tai, kad vyresnio amžiaus žmonių grupėje pastebimas imuninis atsakas ir remiantis kitų vakcinų patirtimi, tikimasi, kad vakcina bus veiksminga ir šioje amžiaus grupėje.

Taip pat S. Stankevičiūtė priminė, kad bendras vakcinos „AstraZeneca“ saugumo vertinimas yra pagrįstas visų 4 klinikinių tyrimų, atliktų Jungtinėje Karalystėje, Brazilijoje ir Pietų Afrikoje, bendrais tarpinės analizės duomenimis. Buvo analizuojami 23 745 tiriamųjų duomenys (18 metų ir vyresni). Tiriamieji stebimi buvo vidutiniškai 62 dienas po antros dozės suleidimo.

 

Visa informacija – telefonu ar el. paštu

Klausimais dėl koronaviruso ir vakcinavimo darbo dienomis nuo 8 iki 17 val. konsultuoja Klaipėdos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistės Rima Leonauskienė (tel. 8 655 15 848) ir Irma Karpavičė (tel. 8 655 14 095). Klausimą galima pateikti ir el. paštu .  

„Iš viso pirma vakcinos doze paskiepyti 1 333, o antra vakcinos doze – 981 Klaipėdos rajone deklaruotas gyventojas. Klaipėdos rajono gyventojai, priklausantys prioritetinėms grupėms ir dirbantys kitose savivaldybėse, gali būti skiepijami ne Gargždų PSPC, o kitų savivaldybių įstaigų“, – informavo Savivaldybės specialistė.

Klaipėdos rajone už gyventojų skiepijimą atsakingas Gargždų pirminės sveikatos priežiūros centras (PSPC). Iki šiol PSPC gavo 668 vakcinos dozes, kuriomis paskiepytos prioritetinės gyventojų grupės. Visos šiuo metu Europos Sąjungoje naudojamos vakcinos yra saugios ir labai efektyvios. Jų efektyvumas siekia nuo 70 iki 95 procentų.

 

Klaipėdos rajone jau paskiepyti:

Darbuotojai, dirbantys mobiliuose punktuose;

Palaikomojo gydymo ir slaugos pacientai bei darbuotojai;

Socialinių paslaugų įstaigų darbuotojai, seniūnijų socialiniai darbuotojai, socialinės globos įstaigų gyventojai, Valstybės vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotojai;

Atvejų ir protrūkių epidemiologinę diagnostiką atliekantys specialistai (NVSC specialistai);

Asmens sveikatos priežiūros specialistai (gydytojai, odontologai ir kt.);

Vaistinių darbuotojai.

Daugiau oficialios statistikos galima rasti čia (skiltyje „Vakcinos“): https://osp.maps.arcgis.com/apps/MapSeries/index.html?appid=c6bc9659a00449239eb3bde062d23caa

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 197 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,