Mano Gargždai



Restauruota Kretingalės evangelikų liuteronų bažnyčia – ne tik liturgijai

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Restauruota Kretingalės bažnyčia. KPD Klaipėdos skyriaus nuotr. Restauruota Kretingalės bažnyčia. KPD Klaipėdos skyriaus nuotr.

Praėjusių metų pabaigoje atlikti Kretingalės evangelikų liuteronų bažnyčios fasadų tinko su akmenų intarpais, bokšto dalies, cokolio, plytų mūro restauravimo darbai, taip pat durų ir langų restauravimo, remonto darbai. Neogotikinė, turinti istorizmo epochai būdingų bruožų Kretingalės evangelikų liuteronų bažnyčia (Klaipėdos rajone) pastatyta 1740 m., dabartinis bažnyčios bokštas pastatytas 1875 m.

 

Kretingalės evangelikų liuteronų parapija 2019 m. pasirašė Iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų bendrai finansuojamo projekto „Kretingalės evangelikų liuteronų bažnyčios pritaikymas kultūrinėms reikmėms“ sutartį. Klaipėdos rajono savivaldybės administracija pagal pasirašytą Jungtinės veiklos (partnerystės) sutartį su Kretingalės evangelikų liuteronų parapija įsipareigojo būti įgyvendinamo projekto Partneriu ir užtikrino savo dalies finansavimo skyrimą (46 proc.).

Projekto tikslas – išsaugoti ir atskleisti Kretingalės evangelikų liuteronų bažnyčios vertingąsias savybes, siekiant pritaikyti bažnyčią kultūrinėms reikmėms bei užtikrinti bažnyčios prieinamumą visuomenei ir lankytojams.

Per 2020 m. atlikti Kretingalės evangelikų liuteronų bažnyčios tvarkybos ir paprastojo remonto darbai. Taip pat nepažeidžiant vertingųjų savybių atlikti vėlyvesnio, po 1970 metų statyto zakristijos priestato tvarkomieji statybos darbai – naujai įrengtas įėjimas į zakristiją, apšiltinti zakristijos fasadai iš išorės, suremontuota žaibosauga ir fasadų apšvietimo sistema. Taip pat visu bažnyčios perimetru įrengta nuogrinda.

Bendra projekto vertė – 240 650,75 Eur, iš kurių ES fondų lėšos – 129 951,40 Eur, Savivaldybės biudžeto lėšos – apie 110 699,35 Eur.

Įgyvendinus projektą planuojama pritraukti naujus lankytojų srautus. Apie objekto aktualizavimą informuojama internetinėje svetainėje www.liuteronai.lt, taip pat planuojama rengti ekskursijas, supažindinant visuomenę su vertingosiomis kultūros paveldo objekto savybėmis.

Bažnyčia bus pritaikyta ne tik liturgijai, bet ir kitoms visuomenės reikmėms: bus rengiami bendruomenės susibūrimai, įvairios šventės. Jau eilę metų asociacija Kretingalės bendruomenė vasarą bažnyčioje organizuoja Kretingalės muzikos festivalį. 2020 m. liepos mėn. įvyko jau IX Kretingalės muzikos festivalis.

 

Restauruota Kretingalės bažnyčia. KPD Klaipėdos skyriaus nuotraukos:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 303 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,