Mano Gargždai



Klaipėdos rajono meras: skaudu girdėti ministerijos kaltinimus dėl vakcinacijos

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr.

Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas neslepia nusivylimo Vyriausybės ir Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) bendradarbiavimu dėl skiepijimo nuo COVID-19 proceso. Esą trūksta aiškios komunikacijos, lankstumo reaguojant į tam tikras situacijas. Klaipėdos rajone kovo 16 d. Statistikos departamento duomenimis, pirma vakcinos doze paskiepyta 7,5 proc. gyventojų (4 698), antrąja – 2,6 proc. (1 627). Kaip teigė rajono meras, skiepijimo procesas galėtų būti 5 kartus spartesnis, jeigu būtų užtikrinamas pakankamas vakcinų tiekimas.

 

Nori didesnių kiekių

„Visų ekspertų, specialistų nuomone, didžiausias proveržis, išeinant iš karantino, yra vakcinacija. Jeigu bus pakankamai sparčiai skiepijami gyventojai, galime tikėtis grįžti į normalų gyvenimą. Šiek tiek skaudu girdėti kaltinimus iš SAM savivaldai, kad trūksta iniciatyvos ar mažai pastangų. Mūsų specialistai gali atsakyti į visus klausimus, greitai reaguoja, pasiruošia“, – nuotoliniame susitikime kalbėjo B. Markauskas.

Jis akcentavo, kad Klaipėdos rajonas yra pasiruošęs per dieną vakcinuoti apie 1 000 asmenų, jeigu būtų pakankamai vakcinų. Šiuo metu per dieną paskiepijama 200–250 gyventojų.

Meras teigė, kad tiek savivaldybės, tiek gyventojų pasitikėjimą pakerta kiekvieną dieną besikeičiantys tiekiamų vakcinų skaičiai.

„Pavyzdžiui, praėjusią savaitę mūsų Savivaldybė turėjo gauti 400 „Pfizer“ vakcinų, bet vakar paaiškėjo, kad gausime dvigubai mažiau, tai nesustiprina pasitikėjimo vakcinavimo procesu“, – nepasitenkinimo neslėpė B. Markauskas, tikėdamasis, kad Vyriausybės bendravimas su savivaldybėmis pagerės.

 

Nežino, kokias gaus vakcinas

Kultūros, sveikatos ir socialinės politikos skyriaus vedėja Laima Kaveckienė pritarė, kad iš tiesų, procesas, bendradarbiaujant su SAM, nėra toks, kokio norėtųsi.

„Negauname pakankamų kiekių, nežinome, iš anksto,kokias vakcinas gausime, dažnai net yra žadamos, vienos, paskui kitos. Žmonės pyksta, kad iš anksto nepasakome, o jie sužino tik atėję į skiepijimo vietą, bet mes patys to nežinome“, – vakcinų skirstymo niuansais dalinosi Savivaldybės specialistė.

Ji teigė, kad kyla problemų ir dėl logistikos, esą jeigu Klaipėdos universitetinė ligoninė „Pfizer“ vakcinas gauna pirmadienį vakare, tai Klaipėdos rajono savivaldybė, geriausiu atveju, – antradienio vakare, o skiepijimą šia vakcina pradėti gali tik nuo trečiadienio.

„Su „AstraZeneca“ yra lengviau, bet ši vakcina nelabai turi pasitikėjimą. Turime dirbti su gyventojais, kad norėtų skiepytis“, – atviravo pašnekovė.

Pasiteiravus, ar pastebima, kad kai kurioms šalims sustabdžius vakcinavimą „AstraZeneca“ dėl galimų nepageidaujamų reakcijų, dar labiau išaugo atsisakiusiųjų skiepytis šia britų ir švedų gamybos vakcina, L. Kaveckienė sakė: „Nepastebėjome, kad labai padidėjo nenoras. Kaip nenorėjo, taip ir toliau nenori.“

„Jeigu man reikėtų skiepytis, tikrai neklausčiau, kokia vakcina ir esu pasiryžęs pasiskiepyti bet kuria“, – pridūrė rajono meras.

 

Tolygaus prioritetinės grupės skiepijimo užtikrinti nepavyksta

Savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centro vadovas, Administracijos direktoriaus pavaduotojas Justas Ruškys priminė, kad nors kai kurių savivaldybių merai viešojoje erdvėje ir teigė, kad pas juos asmenys gali rinktis vakciną, Klaipėdos rajonas paiso SAM nurodymų ir vakcinos pasirinkimo galimybės nėra.

„Asmuo renkasi ar skiepytis, ar ne, vakcinos gamintojo jis nesirenka. Skiepijimas vykdomas pagal prioriteto eilę. Sklando klausimai, kodėl neskiepijami jaunesni nei 65 metų asmenys, bet laikomės principo, kol nesuskiepijame visos prioritetinės grupės, tol nesileidžiame žemiau. Yra kituose punktuose, pavyzdžiui, Endriejave, kur 65-erių ir vyresni visi jau paskiepyti, bet mes turime per savivaldybę pasiekti bendrą rezultatą“, – situaciją komentavo J. Ruškys.

Anot L. Kaveckienės, kiekvieną penktadienį vykstančiuose susitikimuose su ministerijos atstovais, yra išsakomas noras, kad būtų keičiama tvarka – jeigu asmenys nepageidauja būti paskiepyti „AstraZeneca“ vakcina, tai būtų leidžiama padaryti ir jaunesniems asmenims iš neprioritetinių grupių, kuriems vakcinos rūšis nėra svarbi. Esą su tokiais pasiūlymais ministerija nesutinka.

Pasiteiravus, kada bus baigta senjorų vakcinacija Klaipėdos rajone ir kada būtų pereinama prie kitos prioritetinės grupės – asmenų, turinčių lėtinių ligų – skiepijimo, Kultūros, sveikatos ir socialinės politikos skyriaus vedėja prognozuoti nedrįso.

Esą tai itin priklauso nuo to, kiek bus gaunama vakcinų ir kaip gyventojai sutiks skiepysis „AstraZeneca“ vakcina.

„Asmenų, 65 metų ir vyresnių grupėje rajone yra apie 10 tūkst. Jeigu per dieną paskiepytume po 1 tūkst., paskaičiuokime, kada jau būtume baigę. Dabar prognozių neturime, dirbame ir tiek”, – apibendrino Savivaldybės atstovė.

 

Šalyje pirmąja vakcinos doze paskiepyta 9,32 proc. gyventojų (260,6 tūkst.), antrąja – 3,58 proc. Gyventojų (100,2 tūkst.).

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 256 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,