Logo
 Spausdinti šį puslapį

Šeštadienį – „Didysis Šeimos gynimo maršas“: dalyviai pajudėjo ir iš Gargždų

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Iš Gargždų pajudėjo 50 automobilių, autobusas. S. Vaičienės nuotr. Iš Gargždų pajudėjo 50 automobilių, autobusas. S. Vaičienės nuotr.

Šiandien Lietuvoje prasidėjo „Didysis Šeimos gynimo maršas“, kurio finalinis renginys bus rengiamas Vilniaus Vingio parke 18 valandą. Tautine bei renginio atributika, vėliavomis ir lipdukais paženklintų maršo dalyvių automobilių ir motociklų kolonos ryte pajudėjo iš Klaipėdos, o pakeliui prie jų jungiasi dalyviai iš kitų šalies regionų.

 

Tikėtina, kad žmonių finaliniame protesto renginyje turėtų būti daugiau nei 7 tūkstančiai – tokiam skaičiui yra išduotas savivaldybės leidimas. Kolonoje – apie 2 tūkst. automobilių Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis informavo, kad šiuo metu iš visų apskričių susirinkę apie 1800 automobilių. Teigiama, kad Kaune užfiksuota apie 100 transporto priemonių, Panevėžyje – 300. Alytaus atstovė spaudai pranešė, kad iš Alytaus pajudėjo apie 119 automobiliu, autobusas ir apie 20 motociklų. Marijampolės policija teigė, kad jų apskrityje užfiksuota 216 automobilių, 2 autobusai, bei 61 motociklas. Iš viso iš Marijampolės išvažiavo apie 639 žmonės. Teigiama, kad dalyviai nusiteikę draugiškai, incidentų nebuvo kilę.

 

Neišvengta incidentų kelyje

Klaipėdos policijos atstovė spaudai Andromeda Grauslienė Delfi informavo apie susirinkusių automobilių skaičių. Teigiama, kad iš Klaipėdos ryte pajudėjo apie 200 automobilių, Plungės – 75, Gargždų – 50, Kretingos – 72, Palangos – 15, o iš Skuodo – 7. Anot atstovės spaudai, susirinkę žmonės buvo drausmingi, nusiteikę taikiai. Teigiama, kad asmenys laikėsi atstumo, vykdė pareigūnų reikalavimus.

Visgi, maršas neapsėjo be incidentų. A. Grauslienė teigia, kad kolonai važiuojant automagistralėje Klaipėda-Vilnius, ties Vėžaičiais, įvyko avarija. Pirminiais duomenimis, apie 9.25 val. buvo pranešta, kad susidūrė keturios transporto priemonės. Policija informavo, jog sužalotų asmenų nėra.

 

Palaiko tradicinę šeimą

Renginio dalyviai protestuoja prieš Stambulo konvenciją ir kitas iniciatyvas, jų teigimu, nukreiptas prieš tradicinę šeimą. Organizatoriai tvirtina besipriešinantys valdančiosios daugumos iniciatyvoms, kurias laiko prieštaraujančiomis Konstitucijai bei socialinių lyčių koncepcijos diegimui švietimo įstaigose. Pasak jų, svarstomos iniciatyvos prieštarautų konstituciniam principui, leidžiančiam tėvams auklėti vaikus pagal savo įsitikinimus. Maršo iniciatoriumi ir vadovu nurodomas buvęs „tvarkietis“ Raimondas Grinevičius, tarp organizatorių yra ir humoristas Artūras Orlauskas, Nacionalinio susivienijimo narys Algimantas Rusteika, tinklalapio infa.lt vadovas Arvydas Daunys.

 

Vyks ir antimitingai

Reaguojant į šį renginį, sostinėje panašiu metu bus rengiamos ir trys akcijos, nukreiptos prieš šį maršą. Vilniaus savivaldybės duomenimis, dvi iš jų vyks prie pėsčiųjų tilto, vedančio į Vingio parką. Vienas leidimas išduotas iki 25 asmenų, kitas – iki penkių asmenų. Didžiausia vadinamojo „Šeimos maršo“ oponentų akcija planuojama prie Baltojo tilto, kur leidimas išduotas iki 100 žmonių. Savivaldybė teigė negalinti atskleisti šių mitingų organizatorių, tačiau, BNS žiniomis, vieną iš jų rengia humoristas Olegas Šurajevas.

 

Gausios policijos pajėgos

Penktadienio popietę surengtoje spaudos konferencijoje Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla teigė, jog policija yra pasirengusi užtikrinti tvarką. Jis pažymėjo, kad pareigūnai dirbs „draugiškai nusiteikusios policijos principu“, o to paties tikisi ir iš renginio dalyvių. Policija pranešė, kad šeštadienį visoje Lietuvoje ir ypač Vilniuje dirbs sustiprintos policijos pajėgos, į pagalbą bus pasitelkiami ir socialiniai partneriai. Vilniaus miesto savivaldybė leidimą protestui Vingio parke išdavė 7 tūkstančiams žmonių. Anot policijos generalinio komisaro, jų gali būti ir daugiau. Sostinėje vyks ir keli antimitingai – didžiausias, į kurį turėtų susirinkti apie 100 žmonių, vyks prie Baltojo tilto, du mažesni – Žvėryne prie pėsčiųjų tilto. R. Požėla penktadienį teigė, kad tikisi, jog „negerų dalykų“ pavyks išvengti. Jo teigimu, dirbs uniformuoti ir neuniformuoti pareigūnai, raitosios policijos pajėgos, kinologai ateis į pagalbą. „Dirbs speciali policijos dialogo grupė. (…) Jų pagrindinis uždavinys – bendrauti su dalyviais, atsakyti į jų klausimus, spręsti klausimus ir deeskaluoti konfliktus, jei tokių kils“, – spaudos konferencijoje teigė R. Požėla. Policija renginio dalyvių automobilių kolonos nelydės, bet dirbs gausios pajėgos keliuose. Policijos generalinis komisaras teigė, jog koncertinė renginio programa negalima, nebent keli muzikiniai kūriniai tarp kalbų. „Norime atkreipti dėmesį, kad protesto akcijai išduotas tik pačiame Vingio parke, kalbu apie pagrindinį renginį, todėl dalyviai rinksis ir kalbės tik toje vietoje. Protesto metu neleidžiama koncertinė programa, išskyrus kelis muzikinius kūrinius tarp kalbų. Jei policija matys, kad yra nesilaikoma tam tikrų reikalavimų leidime numatytų, policija turi teisę imtis tam tikrų priemonių – įspėjant organizatorius, kad renginys turiniu pažeidžia nustatytas tvarkas“, – kalbėjo R. Požėla. Jis priminė, kad keliones gyventojams reikėtų planuotis su laiko rezervu, nes kelyje A1 gali tekti laukti spūstyse. Į pagalbą bus pasitelkiamas ir pasieniečių sraigtasparnis. „Renginiai vyksta specifiniu metu – karantinas nėra atšauktas, tam tikri reikalavimai yra galiojantys. Kiek tik galima policija stebės jų vykdymą. Jei matysime pažeidimus, jie bus fiksuojami“, – anonsavo R. Požėla. Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Saulius Gagas taip pat akcentavo, kad transporto priemonių srautas Vilniuje šeštadienį bus labai didelis.

 

Sandros Vaičienės nuotraukos:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,