Mano Gargždai



VšĮ „Gargždų švara“ rūpestis – ir nušienautos pakelės

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Galinga technika naudojama ne tik pakelių šienavimui. Redakcijos nuotr. Galinga technika naudojama ne tik pakelių šienavimui. Redakcijos nuotr.

VšĮ „Gargždų švara“ nuo 2018 metų rūpinasi, kad Klaipėdos rajono pakelės būtų tvarkingos – įsigyta galinga technika nuo pat ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens šienaujamos pakelės visose seniūnijose. Ką ir kaip dažnai pjauti nurodo seniūnijų seniūnai, tam sudarytas specialus grafikas.

 

Vykdo priežiūrą

Įstaigos direktorius Rimantas Martinkus teigė, kad ši paslauga – dar viena iš VšĮ „Gargždų švara“ vykdomų funkcijų. Jis pasidžiaugė, kad dabar vaizdas šalia rajono kelių yra kur kas geresnis, nei prieš ketverius metus.

„Kadangi kiekvienais metais šienaujama, nebėra karklų, krūmų. Pradžioje būdavo ne šienavimas, o praktiškai„miškų“ kirtimas. Būdavo tokių kelių, kur mes per visą darbo pamainą, ne daugiau 1,5–2 km nupjaudavome, dabar jau ir 12 km galima“, – apie pagerėjusią kelių pakelių būklę, kuri itin svarbi ir avaringumui mažinti, kalbėjo R. Martinkus.

Įstaigos direktorius pasakojo, kad lanksčiai reaguojama į seniūnijų poreikius, atsižvelgiama į turimą kelių ilgį, pavyzdžiui, daugiausiai kelių turi Vėžaičių seniūnija, tad čia ir technika apsilanko dažniau.

Be to, patys seniūnai tarpusavyje derinasi pakelių šienavimo grafikus, jeigu yra poreikis, artėja renginys ar šventė, susikeičia grafikus.

Šiuo metu, anot įstaigos vadovo, seniūnijų poreikis yra patenkinamas: „Pirmaisiais metais tikrai ne, nesimatydavo net rezultato, o dabar jau nebe „gaisrų gesinimas“ vyksta, bet kelių priežiūra.“

Direktorius prisiminė, kad dar prieš ketverius metus su pakelėmis būdavo labai daug problemų, mat net kelių priežiūros konkursus laimėjusios įmonės nenorėdavo pradėti darbų, pamačiusios situaciją – neturint reikiamosįrangos pakeles šienauti reikėdavo rankiniu būdu, nupjovus krūmokšnius benzininiu pjūklu, tekdavo viską ir surinkti.

Jo manymu, sprendimas Savivaldybės įstaigai įsigyti įrangą ir vykdyti pakelių priežiūrą pagal esamą seniūnijų poreikį – tikrai pasiteisinęs.

Tiesa, šią paslaugą gali užsisakyti ir privatūs bei juridiniai asmenys, ji teikiama pagal Tarybos patvirtintus įkainius, kurie skelbiami įstaigos internetinėje svetainėje.

 

Pakelės šienaujamos pagal seniūnijų poreikį. Redakcijos nuotr.

 

Technika – išmani, tarnauja ir kitiems tikslams

Pakelių priežiūros įranga yra skandinaviška, kompiuterizuota, ją valdo apmokytas darbuotojas.

„Technika taip pagaminta, kad krūmą ar kitą augalą nenupjauna, o sudrasko. Tada augalas nebegali sulaikyti drėgmės ir pradeda džiūti, jeigu būtų nupjaunamas, tada gan sėkmingai ataugtų. Tai gerai ir dėl gyvūnų saugumo, kad koks kiškis ar stirna, besiblaškydami prie pakelių, nepasimautų ant kamienų“, – pristatė įrangą R. Martinkus, pasidžiaugdamas, kad technika dirba gerai, nėra brangūs jos išlaikymo kaštai.

Žinoma, per tris šienavimo sezonus, susidurta ir su nemažai iššūkių.

Anksčiau problemos būdavo dažnesnės – pakelėse dažnai būdavo pristatyta kryželių, nedidelių paminklų, ženklų, kurių per aukštas žoles ar karklus net neidavo matyti.

„Neseniai turėjome negražų incidentą, kai sugadinome telekomunikacijos spintą. Pastaroji buvo karkluose, apžėlusi, gulėjo ant žemės, pakilusi gal kokius 20 cm. Aišku, pjovimo įrenginys sunaikino nepataisomai. Įmonė neprisižiūrėjusi savo įrenginio komentavo įprastai – „čia valstybinė žemė“, – nemalonią situaciją prisiminė R. Martinkus, primindamas, kad tokie incidentai itin reti.

VšĮ „Gargždų švara“ direktorius atkreipė dėmesį, kad ta pati technika tarnauja ir kitiems tikslams – žiemą kelių valymui, barstymui.

„Yra sudarytos sutartys su Savivaldybe. Jeigu kažkas iš seniūnijose kelių priežiūrą vykdančių įstaigų negali vykdyti įsipareigojimų, esame pasiruošę padėti. Esame tarsi Savivaldybės greitoji pagalba. Turime ir barstytuvą, ir sniego valymo įrangą“, – informavo įmonės vadovas.

Jis prisiminė, kad praėjusią žiemą teko padėti Minijos sodininkų bendrijos gyventojams, valyti sniegą, barstyti kelią, nes žmonės negalėjo išvažiuoti. Taip pat technika atlieka atliekų tvarkymo paslaugas stambių gabaritų aikštelėse. Kad talpiau pakrautos būtų įvairios atliekos prieš perduodant jas perdirbėjams, jos slegiamos su pakrovimo kaušu. Įvairi įranga prie pakrovėjo pakeičiama per 10–15 min. Tai leidžia esamą krautuvą naudoti pagal gamtos ir esamų darbų poreikį.

Esą nors gaunama pasiūlymų aptarnauti ir kituose rajonuose, bet nesudaromos ilgalaikės ir „ekstremalios“ pagal poreikį sutartys, nes nežinoma, kada paslaugų reikės Klaipėdos rajono savivaldybės gyventojams, o ypač neprognozuojamą šaltąjį periodą, kuris jau čia pat.

„Mes esame Savivaldybės įstaiga, turime teikti Klaipėdos rajono savivaldybei ir jos žmonėms reikalingas ir neatidėliotinas paslaugas“, – reziumavo R. Martinkus.

 

Užsakymo nr. GSVA-2021-10-05

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 244 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,