Mano Gargždai



Iš dreverniškių lūpų – lietuvininkų pasakos tarmiškai: kviečia į pristatymą (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Virginos Asnauskienės nuotr. Virginos Asnauskienės nuotr.

Priekulės kultūros centro Drevernos skyrius įgyvendino etninės veiklos projektą „Pirm senų čėsų – lietuvininkų pasakos tarmiškai“.

 

Džiaugiamės, galėdami pasigirti dideliu atliktu darbu – mūsų pasakoriai išmoko ir „Studijofono“ garso įrašų studijoje įrašė dvidešimt vieną Mažosios Lietuvos pasaką tarmiškai. Deja, dar gyvenančių pasakų pateikėjų jau neberadome, tad naršėme internete, vartėme knygas ir rinkomės labiausiai prie dūšios tinkančias pasakas. Perskaitę originalius tekstus, kaip tikri pasakoriai, mokėmės jas perteikti savaip, kiekvienoj pasakoj atrasdami tai, ko moko šios pasakos, tai, kas pasakoriui pasirodė svarbiausia.

O mūsų pasakoriai – šių metų vaikų ir moksleivių lietuvių liaudies kūrybos atlikėjų konkurso „Tramtatulis“ dalyviai – Priekulės I. Simonaitytės gimnazijos moksleivė Saulė Bakštytė, Nikas Miežetis, Augustas Mažonas – jie mielai įrašė šešias pasakas. Vėliau noriai prisijungė priekuliškė Elvyra Jašmontaitė ir įrašė dvi krašto pasakas. Likusias pasakas sekiau aš.

Darbas studijoje su nuostabiu muzikantu Gintautu Litinsku buvo kupinas geriausių emocijų ir kūrybinių ieškojimų. Muzikantas kantriai įrašinėjo, kiekvienai pasakai sukūrė tinkančią trumpą muzikinę novelę.

Mūsų pasakos įrašytos USB rakte; čia pat yra originalūs tekstai, kuriuos puikiai dekoravo mūsų centro direktorė Katerina Marcinkevičienė;

Jei klausydamiesi pasakų nesuprasit kokio žodelio, įdėjome ir žodynėlį. Visų pasakų gale paskelbėme pasakų pateikėjus, įdėjome knygų, iš kurių mokėmės pasakas, vaizdus.

USB raktas įdėtas į dailias dėžutes, kurias mums atspaudė S. Jokužio spaustuvė.

Įrašėme vieną šimtą atmintukų, bet planuojame jų dar padauginti, nes tikime, kad mūsų atliktas kūrybinis darbas sudomins ne vieną ir tikrai prisidės sklaidai apie lietuvininkų pasakojamąjį turtą.

Dikčiom dėkojame visiems projekto veikėjams. Dėkojam Klaipėdos rajono savivaldybei už skirtus vieną tūkstantį šešis šimtus dešimt eurų, kuriuos išleidome labai tikslingai, taupiai.

Gruodžio 18 d. 15 val. kviečiame į oficialų projekto pristatymą, o kitais metais jau suplanuoti projekto pristatymai ir susitikimai su klausytojais rajono mokyklų ir J. Lankučio viešosios bibliotekos skyriuose.

Pirmiesiems įgyvendinto projekto produktą – savo pasakas – įteikėme Priekulės I. Simonaitytės IVa klasės mokinukams, kurie gruodžio 16 d. su savo mokytoja Violeta Gricenkiene smagiai sukosi adventiniuose rateliuose.

 

Projekto akimirkos – Drevernos kc nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 331 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,