Mano Gargždai



Ką daryti pamiršus Europos sveikatos draudimo kortelę?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Domanto Pipo nuotr. Domanto Pipo nuotr.

Svetur atostogaujantiems Lietuvos apdraustiesiems, pamiršusiems su savimi pasiimti ar nespėjusiems iki kelionės pasigaminti Europos sveikatos draudimo kortelės (ESDK), ligonių kasų specialistai primena – vos per kelias sekundes į savo mobilųjį įrenginį galima atsisiųsti ESDK pakeičiantį sertifikatą.

 

„Jei privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) apsidraudęs gyventojas išvyko iš Lietuvos nepasiėmę ESDK arba kelionės metu ją prarado ir jam skubiai prireikia kreiptis dėl būtinosios medicinos pagalbos į Europos šalies gydymo įstaigą, galima prisijungti prie VLK informacinės sistemos ir savarankiškai susiformuoti sau ir nepilnamečiams savo šeimos nariams sertifikatus, laikinai pakeičiančius ESDK. Tam kad būtų galima žmogų identifikuoti, reikia prisijungti per Elektroninių valdžios vartų portalą“, – sako Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Tarptautinių reikalų skyriaus patarėja Neringa Šafranavičienė.

Pasak jos, pandemijos metu ligonių kasoms suteikus galimybę gyventojams patiems operatyviai parsiųsti sertifikatus, ši paslauga labai išpopuliarėjo. Tai rodo ir kasmet augantis išduotų sertifikatų skaičius. VLK specialistų duomenimis, jei 2019-aisiais buvo išduota kiek daugiau nei 7 tūkst. sertifikatų, tai pernai jau tris kartus daugiau – per 21,5 tūkst. O šiemet iki gruodžio ligonių kasos spėjo išduoti net 27,4 tūkst. sertifikatų.

Kaip ir ESDK, taip ir sertifikatas PSD apsidraudusiems Lietuvos gyventojams išduodamas nemokamai. Jis patvirtina asmens teisę Europos Sąjungos šalyse, Lichtenšteine, Islandijoje, Norvegijoje, Šveicarijoje bei Jungtinėje Karalystėje gauti būtinąją medicinos pagalbą, kurios išlaidas visiškai arba iš dalies apmoka ligonių kasos. Tai reiškia, jog užsienyje patyrę traumą ar ūmiai susirgę Lietuvos apdraustieji, gydymo įstaigoje pateikę sertifikatą gali būti tikri, kad medicininė pagalba bus suteikta pagal toje šalyje nustatytas pagalbos apimtis ir už ją sumokėta tos šalies nustatyta tvarka ir įkainiais.

„Jei žmogus neturi galimybės prisijungti prie e-valdžios vartų ir užsakyti sertifikato bei atsisiųsti jo į savo mobilųjį telefoną ar kitą įrenginį, galima elektroniniu būdu pateikti užpildytą nustatytos formos prašymą teritorinei ligonių kasai arba kreiptis į šalies, kurioje viešima vietos valstybinio sveikatos draudimą įstaigą. Ši įstaiga kreipsis į Lietuvos Respublikos teritorinę ligonių kasą pagal asmens gyvenamąją vietą su prašymu atsiųsti ESDK pakeičiantį sertifikatą“, – pataria N. Šafranavičienė.

Svarbu žinoti, kad jei viešėdamas Europos šalyse apdraustasis neturėjo nei ESDK, nei ją pakeičiančio sertifikato, suteiktų būtinosios medicinos pagalbos paslaugų išlaidas jam teks apmokėti iš savo kišenės. Tačiau grįžus į Lietuvą, tokiu atveju galima kreiptis į teritorinę ligonių kasą pagal savo gyvenamąją vietą dėl išlaidų kompensavimo.

Rūpimus klausimus galima pateikti arba 8 5 232 22 22.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 128 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,