Mano Gargždai



Pagalbai nukentėjusiems nuo nusikalstamos veikos teikti šiemet skirta pusė milijono eurų

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pexels.com nuotr. Asociatyvi Pexels.com nuotr.

Lietuvoje sukurta nauja pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims sistema ir pagalbos tarnybų tinklas. Šiuo metu šalyje veikia 26 akredituotos pagalbos tarnybos. Iš viso per praeitus metus suteikta daugiau kaip 5 tūkst. įvairių paslaugų nukentėjusiems asmenims. Akredituotai pagalbai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.

 

Pagalbos tarnybose 2021 m. buvo užregistruoti 844 nuo nusikalstamos veikos nukentėję asmenys, iš jų 810 asmenų sutiko priimti tarnybų siūlomą pagalbą. Įvairios paslaugos suteiktos 541 moteriai, 250 vyrų ir 19 vaikų. Iš pagalbą gavusių asmenų 40 buvo žmonės su negalia, 138 asmenys norėjo likti anonimais. Iš viso buvo suteikta 5 240 įvairių paslaugų. Vidutiniškai vienam asmeniui teko 6 paslaugos.

 

Kokia pagalba teikiama?

Pagalbos tarnyba, gavusi nukentėjusio asmens duomenis iš pirmojo kontakto institucijos arba iš paties asmens, kuris tiesiogiai kreipėsi į pagalbos tarnybą, organizuoja ir teikia pagalbą, atsižvelgdama į individualius nukentėjusio asmens bei dėl padarytos nusikalstamos veikos atsiradusius poreikius.

Visų pirma yra suteikiama informaciją apie nukentėjusio asmens teises ir jas galinčias užtikrinti institucijas. Pagalbos tarnybų darbuotojai įvertina nukentėjusio asmens poreikius, atsiradusius dėl padarytos nusikalstamos veikos, kartu su nukentėjusiu asmeniu sudaro pagalbos priemonių planą ir organizuoja pagalbos teikimą. Pagalbos tarnyba teikia emocinę ir psichologinę pagalbą arba ją suorganizuoja, prireikus parūpina laikiną apgyvendinimą, informuoja apie socialines paslaugas teikiančias įstaigas ir organizacijas, sveikatos priežiūros įstaigų teikiamas paslaugas ir kitą pagalbą.

 

Kas gali kreiptis ir gauti pagalbą?

Pagalbos tarnybų teikiamą kompleksinę pagalbą gali gauti asmenys, nukentėję nuo bet kokios nusikalstamos veikos, taip pat asmenų, mirusių dėl įvykdytos nusikalstamos veikos, šeimos nariai ir artimieji giminaičiai. Nukentėjusio asmens prašymu į pagalbos tarnybą dėl pagalbos nukentėjusiam asmeniui teikimo gali kreiptis ir kiti asmenys.

Pagalba teikiama nepriklausomai ar nukentėjęs asmuo pateikė kompetentingai valstybės ar savivaldybės institucijai skundą, pareiškimą ar pranešimą dėl nusikalstamos veikos, ar nepateikė. Pagalba nukentėjusiems asmenims teikiama konfidencialiai. Tai viena iš esminių nukentėjusių asmenų teisių. Pagalba taip pat teikiama nemokamai.

Asmuo gali kreiptis į bet kurią šalyje veikiančią pagalbos tarnybą, nebūtinai pagal gyvenamąją vietą. Pagalbos tarnybos gali organizuoti pagalbą ir nuotoliniu būdu.

 

KAIP RASTI PAGALBOS TARNYBĄ?

Informaciją apie pagalbos tarnybas ir jų teikiamą pagalbą suteiks pirmojo kontakto institucijos, jei į jas asmuo kreipsis pirmiausia (ikiteisminio tyrimo įstaiga, prokuratūra ar teismas, Bendrasis pagalbos centras (tel. 112), savivaldybės administracija, socialinių paslaugų įstaiga, bet kuri švietimo ar sveikatos priežiūros įstaiga, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba).

Pagalbos tarnybų sąrašą galima rasti čia: http://inx.lv/iem5

Daugiau informacijos apie pagalbos tarnybas ir tarnybų kontaktai: http://inx.lv/iema

Pagalba nukentėjusiems nuo nusikaltimų: http://inx.lv/iJzf  https://nplc.lt/pna/

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 267 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,