Mano Gargždai



Pasaulinę širdies dieną vaistininkas įspėja, kokius 5 jos siunčiamus signalus svarbu pastebėti

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Freepic.com nuotr. Asociatyvi Freepic.com nuotr.

Žinome, kad širdis – svarbiausias organas, deja, ne visada girdime jos siunčiamus signalus, kurie įspėja apie sveikatos problemas. Vaistininkai ragina pajutus neįprastus simptomus, nenumoti ranka ir kreiptis į specialistus. Siekiant išvengti gyvybei pavojingų širdies ligų labai svarbus dėmesingumas.

 

Kraujotakos sistemos ligos jau daug metų išlieka dažniausia mirties priežastimi Lietuvoje. 2021 m. nuo kraujotakos sistemos ligų Lietuvoje mirė beveik pusė, 48,2 proc. visų mirusiųjų (0,4 proc. daugiau negu 2020 metais). Kaip pastebi internetinės „MANO vaistinės“ vaistininkas Tautvydas Endriukaitis, daugybės šių mirčių būtų galima išvengti, užsiimant dėmesingesne ligų prevencija. „Tikrai ne kartą bendraujant su klientu teko paraginti jį apsilankyti pas gydytoją ir atlikti svarbius tyrimus. Širdies siunčiami signalai iš pradžių gali būti labai subtilūs ir nepastebimi ankstyvose stadijose, tačiau įspėjantys apie rimtas sveikatos problemas“, – sako vaistininkas ir pasidalija širdies ligų simptomais, kurių nevalia ignoruoti.

 

Krūtinės skausmas

Pasikartojantis krūtinės skausmas – simptomas, kurį pajutus vertėtų suklusti. Esant infarktui krūtinės srityje dažnai jaučiamas ypač stiprus skausmas, kartais gali atrodyti, kad jis juntamas skrandyje. Supainiojus tai išvaistomas brangus laikas, per kurį reikėtų kreiptis į greitąją pagalbą. 

Galimi miokardo infarkto simptomai taip pat gali būti pykinimas, mirties baimė, pylimas šaltu prakaitu, vėmimas, silpnumas, skausmas pereinantis į kaklą, žandikaulį, kairę ranką ar apalpimas.   

Vaistininkas primena, kad kiekvienas turėtų būti pasiruošęs suteikti pirmąją pagalbą ištikus infarktui. „Rekomenduoju atkreipti dėmesį į viešose vietose esančius defibriliatoriaus aparatus, internete galite pasižiūrėti vaizdo įrašų, kuriuose išsamiai paaiškinama, kaip tokiais atvejais reikėtų suteikti pirmąją. Nutikus nelaimei galite skambinti bendruoju pagalbos telefonu ir prašyti, kad jums padėtų greitosios pagalbos specialistas, tačiau visuomet raginu ir patiems atidžiai išklausyti pirmosios pagalbos mokymus. Minutės, kol sulauksite pagalbos yra auksinės“, – sako vaistininkas T. Endriukaitis.

 

Dusinimas

Apie sutrikusią širdies veiklą gali įspėti ir padidėjęs oro trūkumas. Pasak vaistininko, pastebėjus, kad atliekant įprastą kasdienę veiklą, pritrūksta oro, jaučiate dusinimą, naudinga pasikonsultuoti su gydytoju, įvertinti, ar seniai atlikote profilaktinius tyrimus.

Rūpinantis širdies sveikata, svarbu palaikyti reguliarų fizinį aktyvumą. Kaip pastebi vaistininkas, tam puikiai tinka ir neintensyvūs pasivaikščiojimai. „Judėjimas yra labai svarbus, norint pasirūpinti sklandžia širdies veikla“,  – akcentuoja „MANO vaistinės“ specialistas.

 

Sutrikęs širdies ritmas

„Jeigu ramiai leidžiate laiką namuose, ilsitės, tačiau nei iš šio, nei iš to širdis pradeda stipriai plakti, informuokite apie tai savo gydytoją“, – ragina vaistininkas T. Endriukaitis.

Sutrikęs ritmas gali būti apie širdies ligas įspėjantis signalas, todėl svarbu į jį atkreipti dėmesį, reguliariai pasitikrinti pulsą ir kraujospūdį.

Pasak vaistininko, širdį neigiamai veikia patiriamas stresas, nuovargis, todėl labai svarbu vengti nerimą skatinančių situacijų, atrasti veiklų, kurios  padeda nurimti.

 

Padidėjęs cholesterolis

Apie išaugusią širdies ir kraujagyslių ligų riziką įspėja ir padidėjęs cholesterolis, vadinamasis tylusis žudikas. Vaistininkas pasakoja, kad didėjančių cholesterolio rodiklių galima netgi nejausti, todėl naudingi reguliariai atliekami tyrimai. Dėl blogojo cholesterolio pertekliaus pradeda vystytis aterosklerozė ir koronarinė širdies liga.

 „Padidėjęs cholesterolis gali būti paveldimas, tačiau dažnai šią ligą lemia ir netinkami kasdieniai įpročiai, pavyzdžiui, rūkymas, alkoholio vartojimas, žemas fizinis aktyvumas, nevisavertis maistas, nutukimas. Rekomenduoju neatidėlioti šių tyrimų, ypač, jeigu esate rizikos grupėje“, – pataria farmacininkas.

Vaistininkas įspėja, kad tais atvejais, kai cholesterolį siekiama kontroliuoti vartojant vaistus, labai svarbu tai daryti tik pagal gydytojo rekomendacijas. Sergant širdies ligomis ir turint aukštą cholesterolio rodiklį, gali būti taikomas gydymas vaistais statinais, kurie turėtų būti vartojami tik juos paskyrus gydytojui. 

Vis dėlto, jei ūmios ligos ir nėra, tačiau žinote, kad priklausote rizikos grupei – aukštą cholesterolį turi artimi giminės, turite antsvorio, esate jau brandaus amžiaus ar dirbate sėdimą darbą ir mažai judate, vaistininkas įspėja, jog verta skirti daugiau dėmesio savo mitybai, o tais atvejais, kai nepavyksta pasirūpinti, kad organizmas gautų visų pakankamų medžiagų, pasirinkti tam skirtus maisto papildus. Taip pat svarbu nepamiršti fizinės veiklos, kuri atitolina ligas ir padeda geriau jaustis kasdien.

Vaistinėse galima rasti širdžiai subalansuotų papildų su omega-3, česnakų ekstraktu, kofermentu Q10, antioksidantais, vitaminais ir mineralais. Toks subalansuotas ir pagal aukštus farmacinės, kokybės standartus pagamintas kompleksas papildo mitybą gausiu spektru širdžiai naudingų medžiagų ir kas labai svarbu – kompleksinį papildą labai patogu vartoti – pakanka tik vienos tabletės per dieną.

 

Tinstančios galūnės

Vaistininkas atkreipia dėmesį, kad apie širdies ir kraujotakos sutrikimus taip pat gali įspėti tinstančios galūnės. „Pastebėję, kad be pagrįstos priežasties jums tinsta rankos, kojos, informuokite apie tai savo gydytoją. Šis simptomas gali įspėti apie sutrikusią kraujotaką“, – pataria farmacininkas.

Vaistininkas ragina skirti dėmesio savo sveikatai net ir dar neišgirdus ligos diagnozės. „Noriu priminti, kad Lietuvoje veikia puiki širdies bei kraujagyslių ligų prevencijos programa – vyrai ir moterys sulaukę tam tikro amžiaus gali kiekvienais metais savo gydymo įstaigoje nemokamai išsitirti ir pasitikrinti sveikatos būklę. Kodėl gi nepasinaudojus ir šia galimybe, labai kviečiu paraginti tai padaryti ir savo artimuosius“, – primena vaistininkas T. Endriukaitis

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 344 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,