Mano Gargždai



Sekmadienį Vėžaičiuose susirungė geriausi Lietuvos ir rajono šachmatininkai (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Akimirkos iš čempionato Akimirkos iš čempionato

Lapkričio 20 dieną puikioje Vėžaičių bendruomenės salėje įvyko tradicinis greitųjų šachmatų turnyras „Gargždams–769“. Dar 1993 metais rajono Sporto centro, Gargždų seniūnijos ir šachmatų klubo „Mintis“ vadovams kilo idėja surengti respublikinį šachmatų turnyrą (tada „Gargždams–740“). Ta idėja buvo tokia užkrečianti, kad tęsiasi jau tris dešimtmečius.

 

Šiemet į varžybas susirinko rekordinis skaičius dalyvių – net 141 (49 mūsų rajono atstovai, įskaitant BĮ Sporto centras ugdytinius ir klubo „Mintis“ narius, taip pat 92 svečiai iš įvairių Lietuvos vietovių). Apie varžybų lygį byloja faktas, kad atvyko 6 sporto meistrai, 11 dalyvių reitingai buvo per 2000.

Varžybų atidaryme projekto sėkme pasidžiaugė Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos Švietimo, kultūros ir sporto komiteto pirmininkas Raimondas Simonavičius bei Klaipėdos r. BĮ Sporto centras direktorius Vaidas Liutikas. Po jų palinkėjimų varžybų vyr. teisėjas IA Donatas Vaznonis iš Kauno paskelbė varžybų pradžią.

Buvo žaidžiama greitaisiais šachmatais – 9 ratai šveicariška sistema, kiekvienam dalyviui skiriant po 10 min. + 5 sek. po kiekvieno ėjimo.

Pamatėme daug gražių ir atkaklių kovų, o nugalėjo Kauno „Gajos“ sporto mokyklos atstovas FM Pijus Stremavičius, surinkęs 8,5 taško iš 9 galimų. Tašku nuo jo atsiliko komandos draugas Pijus Greičius, jis – antras. Net 5 šachmatininkai surinko po 7 taškus. Jie vietomis pasiskirstė pagal koeficientus tokia tvarka: 3. Gleb Pidlužnij (Klaipėda), 4. Tomas Povilaitis (Šiauliai), 6. Sergej Drozdov (Klaipėda), 7. Lukas Bagvilas (Radviliškis) ir 8. Andrej Katalov (Klaipėdos rajonas).

Tarp pirmų 50-ties šachmatininkų pateko 9 mūsų rajono atstovai. Verta pažymėti mūsų jaunojo talento vienuolikamečio Dominyko Kušlikio puikų pasirodymą. Jis surinko 6 taškus iš 9 galimų, savo Rtg. pakėlė net 92 punktais, iškovojo galutinę 21 vietą, tarp visų mūsiškių buvo antras, o tarp visų U12 – pirmas. 34-oje vietoje buvo Žygimantas Staponas (5,5 taško, Rtg. +23), 35-toje Vytautas Riauka (5,5 tšk., Rtg. + 45), 37-toje Tomas Alsys (5,5 tšk.), 41-oje Gediminas Radzevičius (5,5 tšk.), 44-toje Dovydas Spevak (5 tšk., Rtg. +13). Net 5 mūsų šachmatininkai pirmą kartą įvykdė reitingų reikalavimus.

Komandinėje įskaitoje nugalėjo Klaipėdos „Bokšto“ pirmoji komanda (Gleb Pidlužnij, Sergej Drozdov, Rostislav Ščekačiov, Olga Beliajeva). Antroje vietoje buvo Šiaulių sporto centro „Dubysa“ jaunieji šachmatininkai, o trečioje Radviliškio „Radvis“ komanda.

Klaipėdos rajono pirmoji komanda buvo dešimtoje vietoje, Klaipėdos r. SC jaunių pirmoji komanda – tryliktoje, o SC jaunučių pirmoji komanda – keturioliktoje vietose. Iš viso buvo klasifikuotos net 37 komandos. Jaunių įskaitoje (2004–2009 metų gimimo) mūsų rajono sporto centro jaunių pirmoji komanda (Žygimantas Staponas, Dovydas Spevak, Domas Andrijauskas ir Jorė Balčiūnaitė) buvo trečioje vietoje. O štai jaunučių tarpe (2010 metų gimimo ir jaunesni šachmatininkai) mūsiškiai neturėjo lygių ir nugalėjo. Komandai atstovavo Dominykas Kušlikis, Auksė Zonytė, Šarūnas Juknius ir Matas Valaika. Verta pažymėti, kad visų šios komandos narių pakelto reitingo pliusas turnyre siekė net 269 taškus (Dominykas +92, Auksė +81, Šarūnas +76 ir Matas +20). Tai – kažkas nerealaus.

Buvo išaiškinti dar kelių kategorijų nugalėtojai. Tarp moterų pajėgiausia buvo Olga Beliajeva (Klaipėda), tarp veteranų 60+ – Sergej Drozdov (Klaipėda), tarp 75+ – Gintautas Barščiauskas (Šilutės rajonas). Visa U12 nugalėtojų pakyla atiteko mūsiškiams: 1. D. Kušlikis, 2. A. Zonytė, 3. Š. Juknius. Vyriausias varžybų dalyvis buvo 84-tus metus skaičiuojantis Petras Mitkevičius (Gargždai), jauniausia dalyvė taip pat mūsiškė – tai šešiametė Adelė Zonytė.

Tradicinė padėka visiems prisidėjusiems. Projekto vykdytojais buvo Klaipėdos rajono savivaldybės BĮ Sporto centras kartu su šachmatų klubu „Mintis“. Projektą globojo Klaipėdos rajono savivaldybės administracija. Prie prizinio fondo prisidėjo ir dalyvių priėmimu rūpinosi UAB „Simetra LT“ (direktorius Arvydas Mickus), UAB „Kečas“ (direktorius Vaidas Mitkevičius), verslininkai Vytautas Riauka, Diana ir Arvydas Žiūros, klubo nariai bei ugdytinių tėveliai – Robertas Mockus, Daiva Dieninė, Alvida Antužienė, Rima Dadūraitė, Saulius Balčiūnas, Algirdas Varnagiris, Darius Alekna, Sigitas Karbauskas, klebonas Stanislovas Anužis ir daugelis kitų. Puiki rajono šachmatų mylėtojų bendruomenė, ką čia ir pridursi. Be Jūsų visų prisidėjimo sunku būtų ką nors nuveikti. Ačiū visiems dar kartą.

Atskira padėka ir informaciniams rėmėjams (Klaipėdos rajono laikraščiui „Banga“, naujienų portalui „Mano Gargždai“, kitiems šaltiniams) bei Vėžaičių bendruomenės nariams, kurie nuolat buvo aplink ir rūpinosi visais klausimais.

 

Zigmo Bitino, Sporto centro ir Astos Šatkienės nuotraukos:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 96 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,