Mano Gargždai



Naudoti žaislai: ar jie saugūs jūsų vaikui?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Įmonės nuotr. Įmonės nuotr.

Niekam nekyla klausimų, ar vaikai mėgsta žaislus. Jiems patinka su jais žaisti ir jie yra svarbi jų vystymosi dalis. Žaislai gali padėti vaikams mokytis, ugdyti naujus įgūdžius ir tobulinti kūrybiškumą. Tačiau žaislų pirkimas gali būti brangus, ypač jei atsižvelgsime į tai, kaip greitai vaikai gali iš jų išaugti. Todėl daugelis tėvų renkasi naudotus žaislus kaip prieinamesnį variantą. Tačiau ar saugu pirkti naudotus žaislus?

 

Kalbant apie naudotus žaislus, reikia atsižvelgti į keletą pagrindinių veiksnių, apie kuriuos šiame straipsnyje ir pakalbėsime. Pirmiausia, tėvai turi įsitikinti, kad žaislas yra saugus naudoti jų vaikui, kad jis tinka jo amžiui ir atitinka galiojančius saugos standartus. Šiame straipsnyje Vaikysteszaislai.lt ekspertai nagrinėja kai kuriuos dalykus, į kuriuos tėvai turi atsižvelgti pirkdami naudotus žaislus savo vaikams.

 

Veiksniai, į kuriuos reikia atsižvelgti perkant naudotus žaislus

1. Būklė

Žaislo būklė yra vienas svarbiausių dalykų, į kuriuos reikia atsižvelgti perkant naudotus žaislus. Tėvai turėtų apžiūrėti, ar žaislas nėra pažeistas, pavyzdžiui, ar nėra įtrūkimų, trūkstamų dalių arba nusidėvėjimo požymių. Pažeisti žaislai gali būti pavojingi ir kelti pavojų vaikams. Pavyzdžiui, žaislas aštriais kraštais gali įpjauti arba žaislas, kuriame trūksta mažų dalių, gali kelti pavojų užspringti.

Labai svarbu būti atsargiems perkant žaislus iš internetinių prekyviečių ar garažo išpardavimų, kur žaislo būklė gali būti neakivaizdi. Visada paprašykite pardavėjo pateikti aiškias žaislo nuotraukas, kad galėtumėte patikrinti, ar žaislas nėra pažeistas. Jei pardavėjas negali pateikti aiškių nuotraukų ar informacijos apie žaislo būklę, geriau jo nepirkti.

2. Tinkamumas pagal amžių

Tėvai taip pat turėtų atsižvelgti į žaislo tinkamumą pagal amžių. Kai kurie žaislai gali būti labiau tinkami vyresniems vaikams ir gali kelti pavojų jaunesniems vaikams. Pavyzdžiui, žaislas su mažomis dalimis gali būti netinkamas mažyliui, kuris gali jas įsidėti į burną ir užspringti.

Svarbu patikrinti ant žaislo pakuotės nurodytą amžiaus intervalą ir įsitikinti, kad žaislas tinka jūsų vaiko amžiui. Jei ant žaislo nenurodytas amžiaus intervalas, geriau būti atsargesniems ir jo nepirkti.

3. Medžiagos

Medžiagos, iš kurių pagamintas žaislas, taip pat gali turėti įtakos jo saugumui. Kai kurios medžiagos, pavyzdžiui, švinas ar ftalatai, gali būti kenksmingos vaikams, jei jų patenka į organizmą. Tėvai turėtų patikrinti, iš kokių medžiagų žaislas pagamintas, ir įsitikinti, kad jos nėra toksiškos.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad kai kurios medžiagos, pavyzdžiui, plastikas, laikui bėgant gali suirti, ypač veikiamos saulės spindulių ar karščio. Dėl to plastikas gali tapti trapus ir lengvai lūžti, o tai gali kelti pavojų vaikams

4. Saugos standartai

Tėvai turėtų patikrinti, ar žaislas atitinka galiojančius saugos standartus. Šiuos standartus atitinkantys žaislai mažiau tikėtina, kad kels pavojų vaikams.

Tėvai taip pat turėtų patikrinti, ar nėra atšauktų gaminių, kurie gali būti susiję su ketinamu pirkti žaislu. Tokius atšauktų iš rinkos daiktų sąrašus internete skelbia gamintojai bei žaislų kokybės priežiūros  paslaugas teikiančios nacionalinės ir tarptautinės institucijos.

 

Patarimai, kaip pirkti naudotus žaislus

1. Pirkite iš patikimų šaltinių

Pirkdami naudotus žaislus geriausia pirkti iš patikimų šaltinių, pavyzdžiui, iš gerus atsiliepimus turinčių ar bendruomenėje žinomų pardavėjų. Tokiose parduotuvėse dažnai taikomos taisyklės, kuriomis siekiama užtikrinti, kad jų parduodami žaislai būtų saugūs vaikams. Jos taip pat gali patikrinti, ar žaislai nėra sugadinti, ir išvalyti juos prieš parduodant.

2. Ištirkite žaislą

Prieš perkant naudotą žaislą, būtina jį patikrinti -  peržiūrėkite gamintojo interneto svetainę, kad sužinotumėte informaciją apie žaislo saugos priemones, amžiaus grupę ir naudojamas medžiagas. Jei gamintojo svetainės nėra, paieškokite kitų tėvų ar šios srities ekspertų atsiliepimų, kad susidarytumėte vaizdą apie žaislo saugumą ir patvarumą.

3. Apžiūrėkite žaislą

Pirkdami naudotus žaislus, prieš juos įsigydami, jei tik yra galimybė, būtinai kruopščiai apžiūrėkite. Patikrinkite, ar nėra jokių pažeidimų ar nusidėvėjimo požymių, dėl kurių žaislas gali būti nesaugus naudoti. Ieškokite mažų dalių, kurios gali kelti pavojų užspringti, ir įsitikinkite, kad žaislas yra tinkamas jūsų vaiko amžiui.

4. Išvalykite žaislą

Prieš duodami vaikui naudotą žaislą, gerai ir kruopščiai jį išvalykite ir išplaukite muilu ir šiltu vandeniu, kad pašalintumėte visus nešvarumus, dulkes ar bakterijas, kurios per ilgą laiką galėjo ant jo susikaupti. Minkštus žaislus išskalbkite skalbyklėje, parinkdami švelnų skalbimo ciklą.

5. Vadovaukitės savo nuožiūra

Pirkdami naudotus žaislus būtinai vadovaukitės savo nuožiūra. Jei žaislas atrodo nesaugus arba nesate tikri dėl jo saugumo, geriau pasielgti atsargiau ir jo nepirkti. Atminkite, kad jūsų vaiko saugumas visada turėtų būti jūsų svarbiausias prioritetas.

 

Pabaigai

Apibendrinant galima pasakyti, kad naudotų žaislų pirkimas gali būti ekonomiškas pasirinkimas tėvams, kurie nori sutaupyti pinigų ir tuo pačiu metu aprūpinti vaikus smagiais ir lavinančiais žaislais. Tačiau prieš perkant žaislą svarbu atsižvelgti į jo saugumą. 

Nors naudotų žaislų pirkimas gali būti puikus pasirinkimas, kai kuriais atvejais geriau pirkti naujus. Pavyzdžiui, jei žaislas buvo atšauktas, jo nereikėtų naudoti, nepaisant jo būklės. Be to, jei žaislas yra ypač senas arba turi nusidėvėjimo požymių, jis gali būti nesaugus naudoti.

Perkant naudotus žaislus svarbu pirkti iš patikimų šaltinių. Jei perkate iš fizinio asmens, būtinai užduokite klausimų apie žaislo būklę ir paprašykite aiškių nuotraukų, kad galėtumėte patikrinti, ar žaislas nėra pažeistas.

Galiausiai, pirkdami naudotus žaislus, tėvai visada turėtų vadovautis savo nuožiūra. Jei žaislas atrodo nesaugus arba nesate tikri dėl jo saugumo, geriau pasielgti atsargiau ir jo nepirkti. Atminkite, kad jūsų vaiko saugumas visada turėtų būti svarbiausias jūsų prioritetas.

Apibendrinant galima teigti, kad naudotų žaislų pirkimas tėvams gali būti saugus ir ekonomiškas pasirinkimas. Tačiau prieš perkant svarbu atsižvelgti į žaislo saugumą. Laikydamiesi šiame straipsnyje paminėtų gairių, tėvai gali užtikrinti, kad jų perkami naudoti žaislai bus saugūs jų vaikams. Jeigu tėvai yra atsargūs ir vadovaujasi savo nuožiūra, naudotų žaislų pirkimas gali būti puikus būdas aprūpinti vaikus smagiais ir lavinamaisiais žaislais nesugadinant banko.

 

 

Reklama.

Dėmesio! Kalba netaisyta. Redakcija už pateiktą informaciją neatsako.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 117 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,