Mano Gargždai



Kūdikį į Rusiją išvežęs tėvas – Klaipėdos rajono gyventojas

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
 Scanpix, Klaipėdos universiteto botanikos sodo nuotr. Scanpix, Klaipėdos universiteto botanikos sodo nuotr.

Pirmadienį per šalį nuvilnijo žinia, kad Rusijoje sulaikytas vaiką iš motinos Lietuvoje pagrobęs tėvas. Kaip aiškėja, šis vyras – gargždiškis, aplinkotyros mokslų daktaras Algirdas Švanys.

 

Vyras socialiniuose tinkluose jau kurį laiką daug kur skundėsi, neva yra atstumtas tėtis. Portalo klaipeda.diena.lt duomenimis, A. Švanys organizuodavo senovinių sėklų mainų šventę, taip pat medelių sodinimą.

Į Rusiją valtimi su vaiku pasprukusio A. Švanio tėvas apie sūnų su žurnalistais nepanoro kalbėti. „Mes šia tema nekalbame. Svetimų dalykų nekomentuosiu. Nieko negaliu pasakyti“, – pokalbį pabaigė Vytautas Švanys.

V. Švanys Klaipėdos rajone labiau žinomas tapo vietos bendruomenės iniciatyvų stabdyti vėjo jėgainių parko atsiradimą netoli Dovilų, vyras pasisakė prieš skalūnų dujų gavybą.

Doviliškiai apie V. Švanio pažiūras sužinojo tik po Vaido Lekstučio, sambūrio „Būkime vieningi“ įkūrėjo, teismo. V. Švanys figūravo tarp tų, kurie teismo salėje reiškė palaikymą V. Lekstučiui. Doviliškiai stebėjosi tuo, kad A. Švanys galėjo turėti Rusijos pilietybę. Artimiau vyrą pažinoję vietiniai pasakojo, kad A. Švanys sudarė kiek radikaloko gamtininko įspūdį. Vyras propagavo ekologinį gyvenimo būdą, bendravo su viena Dovilų seniūnijoje įsikūrusia rusakalbių šeimyna, auginančia kedrus.

Klausimai dėl Rusijos pilietybės neduoda ramybės ir Klaipėdos universiteto Botanikos sodo direktorei Asta Kliminei, kuri įdarbino A. Švanį Botanikos sode. „Taip, pasą mačiau. Parašyta lietuvis“, – prisipažino A. Klimienė, kad buvo priblokšta, kai iš žiniasklaidos sužinojo, kad A. Švanys pabėgo į Rusiją.

„Jis čia dirbo neilgai. Negalėjau net įtarti, darbe buvo, praėjusią savaitę buvo. Atrodė kaip visada. Jokių šeimos ar kitų reikalų nepasakojo. Mums visiems buvo didelė naujiena. Visi esame pasimetę ir sukrėsti“, – pasakojo A. Klimienė.

Botanikos sode vyrui labai sekėsi bendrauti su vaikais, jis vedė užsiėmimus moksleiviams. „Ir jam labai pavykdavo su vaikais sutarti. Jį mėgo vaikai. Jis čia tris ar keturis metus dirbo. Niekada net neįtarėme, jokių prorusiškų pažiūrų negirdėjome“, – pasakojo A. Klimienė.

Darbe A. Švanys bendravo tik darbo klausimais. Bendradarbiai net nežinojo, kad kolega susilaukė vaikučio. „Jis buvo kruopštus kaip mokslininkas. Pavestas užduotis atlikdavo. Kartais būdavo išsiblaškęs, bet visi mokslininkai būna išsiblaškę. Taip, jis buvo keistuolis. Ji kuravo Lietuvos floros skyrių. Ir jam labai patiko“, – prisiminė sodo direktorė.

Tiesa, kai kada kolegos girdėjo A. Švanį kalbant rusiškai. Su kuo bendravo vyras, niekas nežinojo. „Jis išeidavo į lauką pakalbėti telefonu. Tai ir niekas negirdėjo kokio pobūdžio pokalbiai buvo“, – patikino A. Klimienė.

A. Švanys per savaitę universitete dirbo tik 2–3 dienas, įdarbintas buvo puse etato. „Nežinau kas jam sušvietė. O ir gaila žmogaus, gal protas pasimaišė, kad tokių dalykų griebėsi“, – atsiduso A. Klimienė.

 

Rusija neatiduos

Kaip jau rašėme, Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vado pavaduotojas Antanas Montvydas teigė, kad sekmadienį 13.04 val. Skirvytės upėje pastebėta nei irklų, nei elektros variklio neturėjusi valtis, 13.06 val. pasieniečiai jau buvo vietoje ir konstatavo, kad ji įplaukusi į Rusijos teritoriją, o asmenys yra išlipę į krantą.

Pasak VSAT vado pavaduotojo Antano Montvydo, šiuo metu atliekamas vertinimas, kaip buvo galima anksčiau pastebėti vyrą ir jį sulaikyti dar Skirvytės upėje.

Lietuvos institucijų duomenimis, į Rusiją išgabentos devynių su puse mėnesio mergaitės globėja yra paskirta jos motina. Tai birželį nustatė teismas.

Nacionalinio krizių valdymo centro (NKVC) vadovo V. Vitkausko duomenimis, Lietuvos institucijos neturi duomenų, kad tarp tėvų būtų didelių nesutarimų dėl dukters globos, žinoma tik apie skundus dėl vyrui skirto laiko bendrauti su vaiku.

Rusijos sienos įgaliotinis oficialiai Lietuvai pirmadienį pranešė, kad sekmadienį su kūdikiu sulaikytas vyras yra vaiko tėvas ir Rusijos pilietis ir jis nebus perduotas Lietuvai. „Todėl perdavimui pagrindų nėra“, – BNS pirmadienį apie tokį sienos įgaliotinio atsakymą informavo VSAT atstovas Giedrius Mišutis.

V. Vitkauskas pirmadienį sakė, kad Lietuvai nepavyko greitai susigrąžinti į Rusiją išvežto vaiko, nes jo tėvas gali turėti ne tik Lietuvos, bet ir Rusijos pilietybę. Jis teigė, kad Lietuva neturi duomenų, jog vaiką išvežęs asmuo būtų Rusijos pilietis, tačiau taip tvirtina šios šalies pareigūnai. Vyras tikrai turi Lietuvos pilietybę.

Lietuvos institucijos per pasitarimą pirmadienį sutarė skelbti vyro paiešką per Interpolą, taip pat ketinama bandyti užmegzti ryšį su Rusijos pareigūnais remiantis anksčiau Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pasirašytais susitarimais su Rusija.

Rusija pranešė, kad mergaitė yra globojama, jai suteikiama medicinos ir socialinė pagalba, jos būklė yra gera.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 281 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,