Mano Gargždai



Kovos su smurtu prieš moteris diena: oranžiniai solidarumo ženklai – nuo apšviestų pastatų iki aprangos akcentų

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Freepic.com nuotr. Asociatyvi Freepic.com nuotr.

Lapkričio 25-oji – Tarptautinė kovos su smurtu prieš moteris dieną. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija kviečia organizacijas ir šalies gyventojus šeštadienį, lapkričio 25-ąją, apsivilkti oranžinės spalvos rūbais ar pasidabinti bent oranžinės spalvos akcentu, institucijas – apšviesti pastatus oranžine spalva, ir taip išreikšti solidarumą bei nepakantumą smurtui prieš moteris. Oranžinė – tai kovos su smurtu prieš moteris spalva visame pasaulyje. Ši spalva pasaulyje išliks svarbi 16 dienų, t. y. iki gruodžio 10 d., kai yra minima Tarptautinė žmogaus teisių diena.

 

Tarptautinės kovos su smurtu prieš moteris dieną simboliškai vienai dienai oranžine spalva apšviečiami ir pastatai: Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pastatas, kitų įstaigų, organizacijų bei institucijų pastatai. Pirmą kartą prie iniciatyvos jungiasi ir AB „Lietuvos radijo ir televizijos centras“ valdomas aukščiausias Lietuvos statinys – Televizijos bokštas.

Smurtas artimoje aplinkoje ir smurtas prieš moteris išlieka plačiai paplitusi kompleksinė žmogaus teisių ir lyčių lygybės problema tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje. Smurtas gali būti skirtingų formų: fizinis, psichologinis, seksualinis ir ekonominis – jis paliečia moteris įvairiose gyvenimo srityse. Intymaus partnerio smurtas yra labiausiai paplitusi smurto prieš moteris forma. Lietuvoje smurtą per savo gyvenimą patiria kas trečia moteris, o smurto artimoje aplinkoje nusikaltimai užima penktadalį visų nusikaltimų, užregistruojamų Lietuvoje. 8 iš 10 smurto artimoje aplinkoje užregistruotų nusikaltimų aukų – moterys.

„Be galo svarbu sukurti efektyvią nukentėjusiųjų apsaugos ir pagalbos sistemą, užtikrinti smurto artimoje aplinkoje prevenciją ir paslaugų, skirtų smurtautojams, prieinamumą ir tęstinumą. Ministerija nuosekliai dirba šia linkme. Nuo liepos mėnesio veikia Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderis ir kitos naujovės, kurios padeda skubiau reaguoti, efektyviau suteikti pagalbą patiriantiems smurtą, dar daugiau dėmesio skiriama prevencijai. Ir toliau nuosekliai sieksime, kad kiekvienas nuo smurto nukentėjęs žmogus ištrūktų iš smurto spąstų ir gautų visą būtiną pagalbą“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

 

Veikiantys įrankiai kovoje su smurtu artimoje aplinkoje

Nuo 2023 m. liepos 1 d. patobulinta apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje sistema – atsirado svarbus įrankis – apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderis. Šis orderis įgalinaapsaugoti žmones, atsidūrusius smurto artimoje aplinkoje pavojuje. Be to, apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderis– papildoma prevencinė apsaugos priemonė smurto artimoje aplinkoje pavojų patiriančiam asmeniui. Smurto pavojų keliančiam asmeniui 15 dienų laikotarpiuiskiriamas laikinas apnakvindinimas ir apgyvendinimas atskirai nuo žmogaus, prieš kurį smurtauta.

Pradėjus veikti smurto orderiui, t. y. nuo 2023 m. liepos iki spalio mėnesio pabaigos policijoje registruota beveik 18 tūkst. pranešimų dėl smurto artimoje aplinkoje. Atliktus pavojaus rizikos vertinimą, skirta daugiau kaip 7 tūkst. orderių.

Pakartotinai orderis skirtas 6106 asmenims. 6 asmenys 2023 m. liepos-spalio mėnesiais yra gavę orderį 6 kartus. 787 asmenims apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderio įpareigojimai skirti du ir daugiau kartų.

Smurto artimoje aplinkoje riziką dažniau patiria vyresnės nei 40 m. amžiaus moterys, o pavojų keliantys vyrai dažniausiai yra 30-49 m. amžiaus.

Lietuvoje veikia akredituotų specializuotos kompleksinės pagalbos centrų tinklas, teikiantis pagalbą smurto aukoms. Ministerija deda pastangas suteikti efektyvesnes smurtinio elgesio keitimo paslaugas asmenims, norintiems keisti savo smurtinį elgesį. Taip pat veikia metodinis centras, prisidedantis prie kovos su seksualiniu smurtu stiprinimo.

 

Kviečiame prabilti, patyrus seksualinį smurtą

Pirmas žingsnis išgijimo link – kreipimasis pagalbos. Stiprinant kovą su seksualiniu smurtu ir pagalbą nuo smurto nukentėjusiems asmenims, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija finansuoja nevyriausybinių organizacijų projektą, kuris prisidės prie ilgalaikių pokyčių šiose srityje. Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras, teikiantis metodinę pagalbą specialistams, dirbantiems su seksualinį smurtą patyrusiais suaugusiais asmenimis ar tokio smurto pavojų patiriančiais asmenimis bei informuosiantis seksualinį smurtą patyrusius ar tokio smurto pavojų patiriančius asmenis apie pagalbos gavimo galimybes, tikimasi, prisidės prie ilgalaikio pokyčio.

Nukentėjai nuo seksualinio smurto? Prabilk. Jeigu patiriate seksualinį smurtą ar dirbate su jį patiriančiais asmenimis, kreipkitės į Nacionalinį informacijos apie seksualinį smurtą centrą (NISSC). Galima kreiptis elektroniniu paštu, telefonu (+370 661 69990) ar rašyti į pokalbio lange atsiveriančią programėlę: www.prabilk.lt

Pasak NISSC ekspertų, nėra teisingo ar neteisingo būdo jaustis po patirto seksualinio smurto. Niekas niekada neturėtų jūsų įtikinėti, kaip turite jaustis. Visi jausmai yra tikri ir pagrįsti. Net jeigu patirtas seksualinis smurtas įvyko seniai, jūs galite pasikalbėti su centro darbuotojais.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 247 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,