Mano Gargždai



Šachmatų treneris Zigmas Bitinas džiaugiasi ugdytinių pasirodymu Lietuvos jaunučių–jaunių klasikinių šachmatų čempionate

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Geriausiai iš mūsiškių pasirodęs Dominykas Kušlikis B14 grupėje tarp 36 dalyvių surinko 5,5 taško iš 8 galimų ir iškovojo aukštą trečiąją vietą. Zigmo Bitino nuotr. Geriausiai iš mūsiškių pasirodęs Dominykas Kušlikis B14 grupėje tarp 36 dalyvių surinko 5,5 taško iš 8 galimų ir iškovojo aukštą trečiąją vietą. Zigmo Bitino nuotr.

Vasario 15–19 dienomis Kaune, IBIS centre, vyko Lietuvos jaunučių–jaunių (BM10–BM18 grupių) klasikinių šachmatų čempionatai. Tarp 220 dalyvių buvo ir 20 Klaipėdos rajono BĮ Sporto centras ugdytinių.

 

Klasikiniai šachmatai – tai ilgųjų partijų žaidimas. Šįkart kiekvienam varžovui buvo skiriama partijai po 90 minučių, plius 30 sekundžių prie kiekvieno ėjimo. Tai būdavo, kada žaidėjai partijų metu prie lentų praleisdavo po 4–5 valandas.

Geriausiai iš mūsiškių pasirodęs Dominykas Kušlikis B14 grupėje tarp 36 dalyvių surinko 5,5 taško iš 8 galimų ir iškovojo aukštą trečiąją vietą. Iki šiol klasikiniuose šachmatuose prizines vietas skynė vien tik mūsų merginos, tiksliau – Jorė Balčiūnaitė ir Auksė Zonytė. O štai vaikinų aukščiausi pasiekimai buvo tik greituose šachmatuose arba „Žaibe“. Pagaliau išaušo diena, kada turime prizininką ir pačioje sunkiausioje šachmatų kategorijoje. Jau prieš dvejus metus prieš paskutinį turą buvo analogiška situacija, kada Dominykas Kušlikis realiai pretendavo į bronzos medalį. Bet taip jau sukrito, kad trečios-ketvirtos vietų dalybose tada mes likome ketvirti. Šiandiena tokioje pat situacijoje fortūna jau nebenusisuko.

Iki paskutinio momento dėl bronzos medalio grūmėsi ir B18 grupėje kovojęs kitas mūsų lyderis – Dovydas Spevak. Jis paskutiniame ture iškovojo puikią pergalę ir laukė kitų rezultatų. Galop, trys dalyviai surinko po 4,5 taško iš 7 galimų ir vyko trečios-penktos vietų dalybos. Deja, mums nepasisekė, pagal papildomus rodiklius buvome penkti. Dovydas savo reitingą pakėlė daugiausiai iš visų mūsiškių – 58 taškais.

Paskutiniame ture buvo dar du mūsiškiai, kurie turėjo teorines galimybes tapti prizininkais, tai – Šarūnas Juknius (B14) ir Auksė Zonytė (M14). Deja, abu patyrė pralaimėjimus ir turnyrinėje lentelėje smuktelėjo žemyn. Galutinėje įskaitoje Auksė – septinta, o Šarūnas – 12-toje vietoje. Reikia pažymėti, kad po trijų turų Šarūnas turėjo 3 taškus ir buvo čempionato B14 grupės lyderis. Tačiau, patekus prie pirmųjų lentų, burtai metė pačius pajėgiausius varžovus, ir sunku buvo išsilaikyti elite.

B14 grupėje ilgai geriausiųjų dešimtuke laikėsi Matas Valaika. Jis varžybas baigė su 4,5 taško iš 8 galimų ir galutinėje įskaitoje buvo 13-toje vietoje. Matas savo reitingą pakėlė 40 taškų. Dar daugiau už jį Rtg. kėlė Šarūnas Juknius – 51 tašku bei Dominykas Kušlikis – 54 taškais. Paskutinis mūsiškis, žaidęs B14 grupėje, Tadas Petruškevičius, surinko 3,5 taško ir buvo 25-toje vietoje.

Nustebino M12 grupėje kovojusi Noja Valaikaitė. Po blankoko starto ji įsižaidė ir gerai finišavo. Galutinai su 4 taškais iš 7 galimų mūsiškė buvo aukštoje šeštoje vietoje.

Puikiai B12 grupėje kovojo ir dar du mūsiškiai – Vėjas Čepauskas bei Antanas Čechavičius. Tarp 41 dalyvio mūsiškiai nuolat laikėsi apie 10–20 vietas. Galutinai, Vėjas surinko 4,5 taško iš 8 galimų ir buvo 15-toje vietoje, Antanas su 4 taškais – 19-toje vietoje.

Buvo momentas, kada B16 grupėje du mūsiškiai – Domas Andrijauskas ir Danielius Antužis – atsidūrė prie lyderių stalų. Bet pirmose lentose nuolat laikėsi keli aukštus reitingus turintys žaidėjai. Tai juos praeiti mums buvo per sunki užduotis. Domas vieną kartą nuleistas žemyn, prieš paskutinį turą, vėl sugrįžo prie pirmo stalo. Deja, ir vėl pralaimėjo, galutinėje įskaitoje tarp 26 dalyvių likdamas aštuntoje vietoje. Danielius su 4 taškais – 11-toje vietoje, o gerai finišavęs Arvydas Žiūra čia buvo tryliktas.

Kovingi buvo ir patys mažiausi mūsiškiai, tai B10 grupėje žaidę Norbertas Šatkus, Oskaras Kušlikis ir Dominykas Kondrotas. Visi jie ir kilo, ir krito, kol galutinai įsitaisė turnyrinės lentelės viduryje arba kiek žemiau jo. Norbertas su 4 taškais iš 8 galimų buvo 23-čioje vietoje, Oskaras su 3,5 taško 25-toje vietoje, o Dominykas su 3 taškais 30-toje vietoje.

Čempionate dar žaidė Paulius Rusteika (B16 grupė, 3 taškai, 23 vieta), Dominykas Lavrentjevas (B18 grupė, 2 taškai, 16 vieta), Kernius Balčiūnas (B18 grupė, 1 taškas, 18 vieta), Vytautė Paliulytė (M16 grupė, 1,5 taško, 10 vieta, įvykdė Rtg. reikalavimus), Jogailė Paliulytė (M18 grupė, 0,5 taško, 9 vieta).

Visų pasirodymą vertinu teigiamai. Buvo didžiulė pagrindinių Lietuvos šachmatų centrų konkurencija. Visi norėjo laimėti, o pasisekė tik stipriausiems. Tradicinė padėka mažųjų vaikų tėveliams, skyrusiems net penkias dienas savo brangaus laiko, kad vyktų kartu ir padėtų spręsti problemas. Be jų mes nepajėgtume išvežti tokį kiekį ugdytinių. Ačiū dar kartą visiems prisidėjusiems.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 698 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,