Mano Gargždai



Seimas prekybininkus įpareigojo sudaryti sutartis su maistą dalijančiomis labdaros organizacijomis

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Freepic.com nuotr. Asociatyvi Freepic.com nuotr.

Seimas priėmė Maisto įstatymo ir lydimųjų teisės aktų pataisas, kurios turėtų padėti mažinti maisto švaistymą ir skatinti saugų labdarai bei paramai skirto maisto perdavimą. Už naujas Maisto įstatymo nuostatas (projektas Nr. XIVP-2055(3) balsavo 82 Seimo nariai, prieš – 3, susilaikė 23 parlamentarai.

 

Vienas iš šios iniciatyvos rengėjų, Seimo narys Tomas Tomilinas būsimus pokyčius įvardijo kaip socialinę inovaciją.

„Mes dvejus metus dirbome, kaip padaryti, kad maistas, kuris lieka prekybos centruose, neatsidurtų biodujų reaktoriuose, o patektų dažniau į vienos ar kitos labdaros organizacijos rankas ir kuo daugiau žmonių būtų pamaitinta vis dar galiojančiu maistu, ir taip mes pasiektume ir aplinkosauginius, ir socialinius tikslus“, − Seimo posėdyje sakė parlamentaras.

Jis atkreipė dėmesį, kad vis dar keli šimtai tūkstančių Lietuvos žmonių yra ties skurdo riba ir kiekvieną dieną tos šeimos galvoja, kaip pamaitinti save, kaip pamaitinti vaikus. „Į pagalbą ateina labdaros organizacijos, tačiau dažnai toms organizacijoms trūksta maisto. O tas maistas, kuris lieka neparduotas prekybos centruose, neretai keliauja į energetikos įmones, o ne į labdarą“, − tvirtino T. Tomilinas.

Priimtomis pataisomis nuo 2024 m. lapkričio 1 d. nuspręsta prekybos tinklus įpareigoti sudaryti sutartis su maistą dalijančiomis labdaros organizacijomis. Šiose sutartyse turės būti nustatoma pasiūlymo perduoti labdarai ir paramai skirtą maistą teikimo ir tokio maisto perdavimo tvarka ir sąlygos. Mažmeninės prekybos įmonės sutartis privalės pasirašyti su vienu ar keliais paramos gavėjais.

Už prievolės mažmeninės prekybos įmonei sudaryti sutartis su paramos gavėju dėl neatlygintino tokio maisto perdavimo nevykdymą įstatyme įtvirtinta atsakomybė.

Pirmą kartą pažeidimą padariusios mažmeninės prekybos įmonės (nesudariusios sutarties su paramos gavėju dėl labdarai ir paramai skirto maisto perdavimo) bus įspėjamos raštu ir joms bus nustatomas ne trumpesnis kaip 7 kalendorinių dienų ir ne ilgesnis kaip 30 kalendorinių dienų terminas nustatytiems pažeidimams pašalinti. Pažeidimo nepašalinus arba pažeidimą padarius pakartotinai, grės nuo 1 iki 3 tūkst. eurų bauda.

Priimtais lydimųjų teisės aktų pakeitimais mažmeninės prekybos įmonės taip pat įpareigotos rengti maisto atliekų susidarymo prevencijos planus, kurie galės būti vienų arba trejų metų trukmės. Pirmuosius prevencijos planus prekybininkai turės parengti ir paskelbti iki 2025 m. sausio 1 d. Be to, jie kiekvienais metais turės parengti ir paskelbti praėjusių metų maisto atliekų susidarymo prevencijos plano įgyvendinimo ataskaitą.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 83 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,