Mano Gargždai



Į talką susibūrę Gargždų gyventojai miestą puošė gėlėmis (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
K. Abromavičiūtės nuotr. K. Abromavičiūtės nuotr.

Šeštadienį poilsį į prasmingą darbą iškeitę gargždiškiai savo rankomis gražino miesto erdvę. Gyventojai susibūrė į talką ir atkarpoje tarp J. Janonio ir Vasario 16-osios g., šalia jau augančių pušaičių, formavo melsvų atspalvių teminį gėlyną.     

 

Gražino ir rinko socialines valandas     

Nešini darbo pirštinėmis ir kastuvėliais, žmonės būrėsi į pagalbą seniūnijos darbuotojams. Uoliai plušdami, gargždiškiai sutiko savo įspūdžiais apie surengtą akciją pasidalinti ir su naujienų portalu „Mano Gargždai“.     

Manome, kad tokios talkos yra reikalingos ir labai prasmingos, tad su dukra atėjome, nusprendėme padėti papuošti miestą. Tuo pačiu tai puiki galimybė moksleivei dukrai susirinkti socialines valandas“, – šypsojosi gargždiškė Inga.     

Moteriai antrino ir senjorė Janina: „Seniūnijoje nėra tiek darbuotoju, tad kada jiems spėti? Talkos tokios reikalingos, reikia padėti. Aš pati noriu, kad miestas gražiau atrodytų. Gyvenu Klaipėdos g., vis žvelgiu į dabar pražydusias kalijas, labai gražu. Šis gėlynas sužydės, taip pat bus gražu. O šiaip stengiuosi tokiose akcijose dalyvauti, pavyzdžiui, esu prisidėjusi ir prie narcizų sodinimo parke.“   

Kad pražydę žiedai džiugina akį prisipažino ir moksleivis Tautvydas.    „Gražu, kai šiltuoju metų laiku žydi gėlės, tačiau čia atvykau dėl socialinių valandų“, – sakė gargždiškis.    

 

Stengėsi nepakenkti pušims    

Šiais želdinių pertvarkymo sprendimais Klaipėdos g. siekiama suteikti daugiau reprezentatyvumo, išraiškingumo, jaukumo, suformuoti aiškią vietos dvasią ir unikalų, Gargždų miesto centrui tinkamą charakterį. Anot Gargždų seniūnijos seniūnės Indrės Žiedienės, pastarasis želdynas – tai projekto, kurį parengė Vilniaus įmonė „Terra firma“, dalis. Įvertinę daugybę kriterijų, kraštovaizdžio specialistai pasiūlė   prie pušų derančią vandens tematiką.    

Kaip jau esate pastebėję, prie Kultūros centro vyrauja raudona spalva, tad kartu raudonos ir melsvos spalvos derinys simbolizuoja miesto herbo ir Minijos upės bei Baltijos jūros spalvas. Žinoma, dar reikės palaukti, kol pasodintas gėlynas sužydės. Pasirinkome tokius augalus, kurie džiugintų miestiečius kuo ilgiau, nuo ankstyvojo pavasario iki rudens, – sakė I. Žiedienė.    

Seniūnė paskubėjo išsklaidyti susirūpinimą dėl atkarpoje tarp J. Janonio ir Vasario 16-osios g. jau augančių pušelių.     

„Mes taip pat turėjome nuogąstavimų, ar formuojant želdyną nepakenksime pušų šaknims. Visą procesą akylai stebėjome, ruošdami dirvą gėlynui dirbome ne tik su technika, bet ir rankiniu būdu“, – komentavo seniūnė.    

 

Svarsto didinti pajėgas     

Taip pat neatsitiktinai pasirinkti sodinti daugiamečiai augalai. Pasak I. Žiedienės, suaugdami į masyvus, ilgainiui tokie želdynai nebereikalauja tiek daug darbo juos prižiūrint.    Jei kokia žolelė ir iškiša galvą, tai jos tiesiog nesimato. Tačiau žinoma, įvairiose miesto erdvėse gėlynų daugėja, natūralu, kad reikia juos ravėti, laistyti, išskabyti nužydėjusius gėlių žiedus“, – kalbėjo Gargždų seniūnė.    

Šiuo metu miesto gėlynų priežiūra rūpinasi keturi asmenys, tad rimtai svarstoma apie pajėgumų didinimą.    

„Tikriausiai visi žinome posakį „suleisti rankas į žemę“. Smagu būtų turėti ir augalų mylėtojų būrį, kuris mielai padėtų prižiūrėti miesto gėlynus. Kita vertus, priežiūra negali būti paremtavien savanorišku darbu, tad svarstome ir apie gėlynų priežiūros paslaugos pirkimą“, –užsiminė I. Žiedienė.     

 

Planuose dar viena talka    

Paklausta, ar dažnai pasitaiko atveju, kai želdynai suniokojami vandalų, seniūnė prisipažino, kad tokių atvejų būtą.     

„Prisimename,kai prieš kelis metus buvo išvartyti gėlių loveliai nuo miesto centre esančių atitvarų. Šiais metais kažkam užkliuvo ir vazonai. Visgi, kiek mums žinoma, tai padarė asmenys turintys sveikatos problemų. O piktybiškai kenkiančių, išdykaujančių ar augalus vagiančių, kaip senais laikais, žmonių, man atrodo, kad Gargžduose nėra. Tik, prisimenu įdomų atvejį, kai pastebėjome, kad gėlyną, esantį kaštonų alėjos atkarpoje, išpešiodavo varnos. Viena mūsų darbuotoja atliko net tyrimą ir užfiksavo, kad taip negražiai elgiasi ne žmonės, o paukščiai“, – šypsojosi pašnekovė.     

Anot I. Žiedienės, jau turima planų gyventojus sukviesti į dar vieną talką, vos tik atvės orai, pagalbininkai bus reikalingi sodinant svogūninius augalus – tulpes, krokus ir kt.

 

Atkarpoje tarp J. Janonio ir Vasario 16-osios g. sodintų augalų sąrašas. Gargždų seniūnijos informacija.

 

 

K. Abromavičiūtės nuotraukos:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 84 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,