Mano Gargždai



Rūkyti balkonuose uždrausta 24-iuose Gargždų daugiabučiuose

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi K. Abromavičiūtės nuotr. Asociatyvi K. Abromavičiūtės nuotr.

Praėjus beveik keturiems metams nuo draudimo rūkyti daugiabučių namų balkonuose, terasose, lodžijose, Klaipėdos rajone, anot specialistų, skundai gaunami stabiliai. Kolkas rajono gyvenvietėse uždrausta rūkyti šešiuose, o Gargžduose ženkliai daugiau – net dvidešimt keturiuose daugiabučiuose.    

 

Nors skundai dėl rūkymo balkonuose gaunami, pasak Klaipėdos rajono savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vyriausiosios specialistės Emilijos Suškaitės, jie nėra itin dažni.    

„Pavyzdžiui, šiais metais gavome penkis skundus, o pernai – tris. Skundų dėl rūkymo prie laiptinių negauname ir neturėtume gauti, kadangi LR tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymas nenumato, kad prie laiptinių draudžiama rūkyti“, – komentavo specialistė.     

Pastebima, kad nuo įstatymo įsigaliojimo, prašymų uždrausti daugiabučio balkonuose rūkyti gaunama kasmet maždaug vienodą skaičių, tai yra po 3–5 prašymus.     

„Lyginant 2022–2024 m. duomenis, prašymai teikiami stabiliai, tačiau jei pažvelgsime į 2021 metus, tokių prašymų buvo net 17. Toks ženklus prašymų pateikimų skirtumas gali būti susijęs su tuo, kad nuo 2021 m. sausio 1 d. įsigaliojo įstatyminis reglamentavimas, draudžiantis rūkyti tabako ar su tabaku susijusius gaminius daugiabučių namų balkonuose, terasose, lodžijose, nuosavybės teise priklausančiuose atskiriems savininkams, jei bent vienas namo gyventojas prieštarauja rūkymui. Atsiradus panašiai tvarkai, iš pradžių visada atsiranda daugiau besikreipiančiųjų“, – „Mano Gargždams“ sakė E. Suškaitė.    

Numatyta, kad sprendimus dėl draudimo rūkyti konkrečių daugiabučių namų balkonuose priima savivaldybė ar jos įgaliota institucija, atsižvelgdama į daugiabučio namo gyventojų prašymus.     

Administracinių nusižengimų kodekse numatyta, jog minėto draudimo nepaisymas asmenims užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 20 iki 50 eurų. Jei jis padarytas pakartotinai, skiriama bauda nuo 50 iki 90 eurų.    

Toks įstatymas kartais įplieskia ir konfliktus tarp kaimynų. Tiesa, jie reti, anot vyriausiosios specialistės E. Suškaitės, per metus pasitaiko 1–2 konfliktinės situacijos.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 104 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,