Mano Gargždai



Tėvų nuostatos įtraukiojo ugdymo atžvilgiu: 2024 m. apklausos rezultatai

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi nuotr. Asociatyvi nuotr.

Lietuvos ugdymo įstaigos vis aktyviau įgyvendina įtraukties principus užtikrindamos galimybę gauti kokybišką švietimą kiekvienam vaikui.

 

Siekiant išsiaiškinti Gargždų miesto lopšelių-darželių tėvų, auginančių vaikus, turinčius specialiųjų ugdymosi poreikių, nuostatas į įtraukųjį ugdymą ir įsitraukimą į ugdymo procesą ikimokykliniame ir priešmokykliniame amžiuje, darželiuose dirbančios Klaipėdos rajono pedagoginės psichologinės tarnybos psichologės Rimantė Ignatjevienė, Eglė Strazdauskienė, Aida Urbonavičienė 2024 m. atliko anoniminę anketinę apklausą. Remiantis gautais apklausos rezultatais kiekvienoje įstaigoje numatyti tolimesni veiksmai sėkmingam įtraukiojo ugdymo įgyvendinimui. Tyrimo imtį sudarė 78 Gargždų miesto ikimokyklinių ugdymo įstaigų tėvai, auginantys vaikus, turinčius specialiųjų ugdymosi poreikių.

Apibendrinant tyrimo duomenis paaiškėjo, jog nėra vieningos tėvų sampratos apie įtraukųjį ugdymą.

Dauguma tėvų pritaria, kad įtraukusis ugdymas turi teigiamą poveikį specialiųjų ugdymosi poreikių turintiems vaikams. Pastebima, kad beveik visi tėvai mano, kad vaikai gali būti ugdomi ir siekti pažangos pagal savo galimybes. Išanalizavus anketinės apklausos rezultatus išryškėjo teigiamas tėvų požiūris į įtraukųjį ugdymą – daugumos nuomone, vaikui ugdantis grupėje, kurioje yra specialiųjų ugdymosi poreikių turinčių vaikų, didėja vaikų tolerancija ir empatija vienas kitam. Nemaža dalis tėvų teigia, kad įtraukiojo ugdymo procesai praktikoje įgyvendinami, tačiau trečdalis apklaustųjų abejoja įtraukiojo ugdymo veiksmingumu.

Vertinant tėvų, auginančių vaiką̨, turintį specialiųjų̨ ugdymosi poreikių, įsitraukimą į ugdymo procesą̨ paaiškėjo, kad apklausti tėvai mano, jog grupės mokytoja geba juos įtraukti į vaiko ugdymo procesą. Remiantis apklausos rezultatais beveik visi tėvai su mokytoja noriai dalinasi informacija apie savo vaiką. Viena iš įtraukiojo ugdymo esminių vertybių yra komandinis darbas. Analizuojant tėvų bendradarbiavimą su ugdymo įstaigoje dirbančiais pagalbos vaikui specialistais paaiškėjo, kad beveik visi apklaustieji konsultuojuosi su įstaigoje dirbančiais specialistais (logopedu, specialiuoju pedagogu, psichologu, socialiniu pedagogu).

Apklausos rezultatai rodo, jog dauguma tėvų įsitraukia į ugdymo procesą, vykdo mokytojo paskirtas užduotis, tačiau penktadalis tėvų teigia tai darantys tik kartais. Taip pat paaiškėjo, kad didžioji dalis tėvų dalyvauja įgyvendinant numatytą individualų pagalbos vaikui planą, vykdo su mokytoju aptartas užduotis.

Siekiant kuo sėkmingesnio įtraukiojo ugdymo įgyvendinimo būtina skatinti įstaigos bendruomenės narių glaudesnį įsitraukimą į veiklas ir aktyvesnį bendradarbiavimą tarpusavyje. Atsižvelgiant į kiekvieno vaiko poreikius ir galimybes visų ugdymo įstaigų tikslas turėtų būti tėvų įtraukimas į individualaus pagalbos vaikui plano rengimą ir įgyvendinimą.

Džiugina tėvų pasidalinimai gerąja patirtimi ugdant jų vaikus Klaipėdos rajono ikimokyklinėse ugdymo įstaigose bei vertingi pasiūlymai įtraukiojo ugdymo įgyvendinimo tobulinimui.

 

Klaipėdos r. pedagoginės psichologinės tarnybos psichologės Rimantė Ignatjevienė, Eglė Strazdauskienė, Aida Urbonavičienė.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 253 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,